Hyppää pääsisältöön

Kaljuuntuminen uhkaa – onko mitään tehtävissä?

Kalju mies kokeilee sormillaan päälakeaan.
Kalju mies kokeilee sormillaan päälakeaan. Kuva: Yle, Akuutti kaljuuntuminen

Monet miehet pelkäävät kaljuuntumista. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa 20 ikävuoden jälkeen ja enemmistö 40–65-vuotiaista miehistä on kaljuuntunut jossain määrin. Mutta mikä saa miehen kaljuuntumaan? Yksi asia on ainakin varmaa, isää mahdollisesta kaljuuntumisesta ei kannata syyttää.

Aivan aluksi kannattaa tutustua hiusten elämään hieman tarkemmin. Ihmiselämän alussa sikiön pää on sileä kuin kananmuna. Kolmannesta kuukaudesta alkaen päänahassa sijaitsevat erikoistuneet solut saavat signaalin ja hius alkaa kasvaa.

Aikuisen päässä on keskimäärin jopa 150 000 hiusta. Niitä voi lähteä kuutisenkymmentä vuorokaudessa, eikä se vielä ole mikään ongelma. Hiukset syntyvät, elävät ja kuolevat kolmivaiheisissa sykleissä.

– Ensin on kasvuvaihe eli anageeninen vaihe, joka kestää yksilöstä riippuen keskimäärin 3–8 vuotta. Sen jälkeen tulee telogeeninen vaihe, jossa hius ei kasva enää, mutta on yhä elossa. Se on levossa ja kiinni päässä. Tämä vaihe voi kestää useita kuukausia. Lopuksi tulee rappeutumis- eli katageeninen vaihe. Hius kuolee ja putoaa. Sen korvaa uusi hius, sillä hiuksen juuri, jota sanotaan hiusfollikkeliksi, pysyy päänahassa ja on elävä. Se tuottaa siis uuden hiuksen, joka aloittaa uuden syklin, kertoo ihotautilääkäri Françoise Poot Brysselin vapaasta yliopistosta.

Kannattaako kaljuuntumisesta syyttää isää?

Entäpä sitten, jos hiusten uusiutumismekanismissa on häiriöitä? Kaljuuntuminen alkaa aina pään etuosasta, sillä hiuksilla ei ole sama lujuusaste eri kohdissa päätä. Päälaella hiukset ovat kaikkein hauraimmat, kun taas hiuskruunun kohdalla hiukset ovat vahvimmat. Mutta ennen kaikkea kaljuuntumisessa on kyse perintötekijöistä.

– Suurin osa miehistä ajattelee, että kaljuuntuminen periytyy isältä, mutta ei se niin mene. Itse asiassa kyseessä on perintö, joka tulee ennen kaikkea äidiltä, ja tarkemmin sanottuna äidin puolen isoisältä. Hän siirtää kaljuuden geenit tyttärensä pojalle, jolla on hyvät mahdollisuudet kaljuuntua, paljastaa geenejä tutkiva lääkäri Bettina Blaumeiser Antwerpenin yliopistosta.

Suurin osa miehistä ajattelee, että kaljuuntuminen periytyy isältä, mutta ei se niin mene.

Otetaanpa tähän väliin pieni genetiikan oppitunti. Jos äidin isä on kalju, siirtää hän tyttärelleen X-kromosomin, jonka tiedetään kantavan yhtä kaljupäisyyden aiheuttavaa geeniä. Äiti on siis kaljuuden geneettisen informaation kantaja. Kaikki naiset ovat kromosomeiltaan XX, joten pojalla on siis yksi mahdollisuus kahdesta saada varmuudella se kromosomi, joka saa hänet menettämään hiuksensa.

Yhtä hyvin miehet kuin naisetkin voivat siis periä tämän kaljupäisyyttä kantavan X-kromosomin. Naisille useat muut tekijät, kuten esimerkiksi naishormonit estävät kaljuutta aiheuttavan geenin ilmentymisen. Haluamatta halkoa hiuksia, juttu on melko monimutkainen, varsinkin kun kaikkia kaljuuteen osallisia geenejä ei ole vielä edes löydetty.

Testosteroni jyllää!

Myös mieshormonilla eli testosteronilla on osuutta asiaan. Tarkemmin ottaen kyse on entsyymistä nimeltä 5-alfa-reduktaasi, joka muuttaa testosteronin vieläkin vahvempaan DHT-muotoon. Valitettavasti vahvempi muoto on hiuksille erittäin myrkyllinen hormoni, joka nopeuttaa hiusten kasvusykliä.

Hiustupit tuskin ennättävät työntää uutta hiusta kun kasvu jo lakkaa ja hiukset putoavat. Lopulta hiuksista jäljellä on vain hädin tuskin näkyvää nukkaa. Kaljupäisellä on siis aivan yhtä paljon hiuksia kuin muillakin, mutta hänen hiuksensa ovat mikroskooppista kokoa. Voisiko näitten pienten untuvien kasvua vielä elvyttää, vaikkapa shamppoilla tai vitamiineilla?

– Kyllähän ravintolisien avulla voi toivoa ilmiön lievää parantumista. Jotkut voiteet ovat myös osoittautuneet hyödyllisiksi, mutta niiden teho on rajallinen. Todellisuudessa on olemassa vain kaksi todella vakuuttavaa hoitokeinoa yleisen kaljuuntumisen hoitoon: minoksidiili ja finasteridi, sanoo Poot.

Sivuvaikutuksina impotenssia ja uneliaisuutta?

Minoksidiili levitetään suoraan hiuksiin. Se on verisuonia laajentava aine joka kamppailee liian korkeaa verenpainetta vastaan. Se ei estä hiustenlähtöä eikä saa niitä kasvamaan uudelleenkaan, mutta jarruttaa niiden putoamista.

Tämäkään keino ei ole 100-prosenttisen tehokas. Se toimii erityisesti kaikkein nuorimmilla ja lukuisat kaljuuntuvat käyttävät sitä yhdessä suun kautta otettavan finasteridin kanssa.

– Finasteridi on tarkoitettu myös estämään hiustenlähtö, ei missään tapauksessa saada kasvamaan ne uudelleen. Periaatteena on pidättää entsyymi joka muuttaa testosteronin DHT:ksi, hiustenlähdön aiheuttajaksi. Valitettavasti lääkkeen teho loppuu heti, kun käyttö lopetetaan, Poot selventää.

Lääkkeellä on myös pitkä lista sivuvaikutuksia. Finasteridin yleisiä haittavaikutuksia ovat sukupuolivietin heikkeneminen, impotenssi, pienentynyt siemennesteen määrä sekä uneliaisuus. Melko harvinaisia haittavaikutuksia ovat puolestaan siemensyöksyhäiriöt, ihottuma sekä rintojen arkuus ja suureneminen.

Kannattaa siis tarkkaan arvioida hoidon riskit sekä mahdolliset hyödyt. Onneksi keinot eivät lopu tähän.

Hiustensiirrot ovat kehittyneet

Paul Baudouin ei ole koskaan hyväksynyt hiustensa menettämistä ja siksi hän on nyt lääkärin vastaanotolla.

– 20 vuotta sitten päätin aloittaa hiustensiirrot. Minulta alkoi tuolloin lähteä hiuksia, enkä tahtonut päätyä kaljuksi, Baudouin kertoo.

Siirtotekniikat ovat paljon kehittyneet viime vuosina. Lääkäri teki kolme viikkoa sitten Paulille uudenlaisen leikkauksen, jonka tarkoitus on tehdä hänen hiuksistaan tasakoosteisemmat.

– Vielä kaksikymmentä vuotta sitten hiussiirrännäiset tehtiin eri tavalla. Siksi lopputulos ei ollut luonnollisen näköinen. Kutsumme sitä "nukketukaksi". Olemme siirtäneet paljon hiusfollikkeleita aiempien hiussiirrännäisten väliin, näin lopputulos on tasaisempi. Nämä istutetut hiukset tulevat ensin putoamaan. Sitten ne jatkavat kasvua noin kolmen kuukauden päästä, sanoo ihotautilääkäri Jean-Jacques Stene.

Vaikka tulokset ovat silminhavaittavia, ei tämäkään hoito ole ongelmatonta. Jotta tulos olisi kestävä, on potilaan syötävä koko loppuelämän ajan sitä kiisteltyä lääkettä, finasteridia.

Asiantuntijat:
FRANÇOISE POOT, ihotautilääkäri, Brysselin vapaa yliopisto
BETTINA BLAUMEISER, lääkäri, Antwerpenin yliopisto
JEAN-JACQUES STENE, ihotautilääkäri, Brysselin vapaa yliopisto.

Tuotanto: RTBF, Belgia

Suomenkielinen toteutus:
Toimittaja: TERO KYLLÖNEN
Kääntäjä: AISLA PACKALEN

Lisää ohjelmasta

Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin heijastin
Akuutin heijastin Kuva: Yle, Tero Kyllönen heijastin
Mies polttaa sähkösavuketta
Mies polttaa sähkösavuketta Kuva: Yle, Akuutti sähkösavuke
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit