Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Arpeuma keuhkoissa

”Mistä johtuu arpeuma keuhkoissa?”

Kun normaali keuhkokudos — keuhkorakkulat, pienet keuhkoputket — vaurioituvat, vaikkapa keuhkokuumeen takia, terve keuhkokudos arpeutuu ja sidekudos korvaa sen.

Arven voi aiheuttaa mikä tahansa vaurioittava sairaus, viattomasta hyvin vakavaan. Vakavin niistä on keuhkofibroosi, joka suomentuu arpeutuviksi keuhkoiksi. Tuntemattomasta syystä tuo sidekudos valtaa hengittävän keuhkokudoksen eikä siihen ole lääkettä. Mutta jos röntgenkuvassa löytyy yksi arpeuma, ei keuhkofibroosi siitä toki liikkeelle lähde.

Pienet arvet eivät vaikuta meihin mitenkään, ei sellaisia edes huomaa. Mutta totta kai, mitä enenmmän arpikudosta on, sitä enemmän se myös vaivaa.

Hengitystievaivat tupakoinnin lopettamisen jälkeen

”Olen 35 vuotta polttanut tupakkaa, nyt ollut polttamatta muutaman vuoden. Lopettamisen jälkeen ovat alkaneet keuhkoputkentulehdukset, poskiontelotulehdukset, yskät ja jopa keuhkokuume vaivaamaan. Eikö näiden pitäisi olla jo parantuneet?”

Kyllähän keuhkojen toiminnan pitäisi parantua jo parissa, kolmessa kuukaudessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Mutta 35 vuotta jättää jälkensä keuhkoihin ja hengitysteihin ja voi olla, että tuolla tupakointihistorialla on merkitystä tähänkin tilanteeseen. Tuo yskä pitää tutkia, ettei siellä ole vaikka astmaa taustalla tai esimerkiksi keuhkoahtaumaa tai allergiaa. Voihan olla niinkin, etteivät nuo oireet liity tuohon tupakointiin lainkaan.

Sellaista syy-yhtyettä ei kuitenkaan ole, että tupakoinnin lopettaminen jotenkin aiheuttaisi näitä vaivoja, vaikka tämmöisiä tarinoita joskus kuulee. Päin vastoin, näiden oireiden hoidossa tupakoimattomuus on erittäin tärkeää.

Lonkan kipu ja naksuminen

”Minulla on vauvana hoidettu lonkkaluksaatio ja nyt 20 vuoden iässä lonkka on ruvennut temppuilemaan, varsinkin ulkona kävellessä vihlaisee ja tuntuu kipua ja istumasta noustessa sama juttu, myös naksumista kuuluu. Voiko tämä johtua lonkkaluksaatiosta ja pitäisikö asia mennä tutkituttamaan? Ja mitä sille voi tehdä?”

Ei tuo ehkä enää johdu luksaatiosta. Muutamia vaihtoehtoja tulee mieleen, joista tämä muistuttaa eniten niin sanottua ulkoista napsulonkkaa. Tämän voi testata kaverin kanssa itsekin:

Jos tuossa testissä lonkka napsuu, kannattaa mennä fysioterapeutin vastaanotolle ja kertoa mistä todennäköisesti on kyse. Jos asia ei näin varmistu tai vaiva muuten mietityttää, kannattaa totta kai varata aika lääkärille.
Diagnoosin löytymisen jälkeen alkaa sitten luonnollisesti kuntoutus, ja jos hyvin käy, asia kyllä korjaantuu.

Lisää ohjelmasta

Akuutin heijastin
Akuutin heijastin Kuva: Yle, Tero Kyllönen heijastin
Mies polttaa sähkösavuketta
Mies polttaa sähkösavuketta Kuva: Yle, Akuutti sähkösavuke
Heidi Lindholm istuu riipputuolissa ja lukee kirjaa.
Heidi Lindholm istuu riipputuolissa ja lukee kirjaa. Kuva: Yle, Akuutti heidi lindholm
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit