Hyppää pääsisältöön

Ompelukone kauniiseen käteen

Esiintymipukua sovitetaan
Esiintymispuvun mitat kohdalleen. Esiintymipukua sovitetaan Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner esiintymispukua sovitetaan

- Sopiiko, että jokainen ompelee itse oman esiintymispukunsa? Ehdotusta seuraa tyrmistynyt hiljaisuus. Ei tällaisesta ollut keväällä mitään puhetta.

Syksy kokoaa Kirkkonummen oopperalaiset harjoituksiin ja työnjaolle. Nykyään pienempiäkin yleisötapahtumia luotsaa palkattu tuottaja, mutta Joulun tähti –ooppera toteutetaan talkoovoimin. Rahaa riittää vain muutaman ammattilaisen palkkaamiseen. Pukujen ompelu, rekvisiitan hankkiminen, markkinointi – käsi ylös, kuka hoitaa?

Laulava arkkitehti huolehtii mainosjulisteesta, laulavalle opettajalle lankeaa yleinen koordinointi ja järjestyksenpito.

Käsi ylös, kuka hoitaa?

Mutta että pitäisi ommella itse kokonainen esiintymisasu? Eikö riitä että opetteli juuri yli 50 sivua oopperaa? Valehtelisinko, että ompelukone on ruosteessa?

Muistot alakoulun käsityötunneilta kelautuvat filminauhan tavoin silmien eteen. Pyörryttää. En koe olevani laulava ompelija. Ompelu-urakasta keskustellaan vilkkaasti, ja lopulta puvustaja Riikka Tiittanen - varmaankin säälistä - armahtaa meidät ja lupaa surauttaa puvut itse kasaan. Helpotuksen huokaus.

Kyllä talkootöitä silti riittää. Näyttämöllä tarvittavat esineet haalitaan kasaan yhteisvoimin ja lavasteita pääsee jokainen kaksikätinen nostelemaan.

Koppalakki keisari Augustukselle

Aikaa kuluu yllättävän paljon käytännön asioiden järjestämiseen, ja ennen ensi-iltaa tehtävien töiden lista on pitempi kuin kalenterin sivuilla on tilaa. Sitä paitsi joukkoon on saatava yksi mieslaulaja lisää.

Pitäisi teettää käsiohjelma, pitäisi etsiä jostain vanhanajan lastenrattaat, pitäisi päättää voiko keisari Augustus käyttää toisessa näytelmässä ollutta koppalakkia.

Joulun tähti pilkistää

Laulaakin pitäisi. Muistuvatko sanat ja sävel enää mieleen? Kesäkuumalla jouluaiheisen oopperan opetteleminen vaati erityisen vahvaa mielikuvaharjoittelua.

Laulaakin pitäisi

Ensimmäiset sävelet pianosta, ja päästään tekemään sitä, miksi olemme kaikki täällä tänään: laulamaan. Suurin osa pärjää jo ilman nuotteja.

Joulun tähti ei ole hautautunut kiireiden eikä puista pudonneiden syyslehtien alle. Kyllä se sieltä jo vähän pilkistää.

Neljä miestä vilkaisee nuotteja oopperaharjoituksissa.
Viimeinen vilkaisu nuotteihin. Neljä miestä vilkaisee nuotteja oopperaharjoituksissa. Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viimeinen vilkaisu nuotteihin.

Kohti Joulun tähteä -kirjoitussarja seuraa kirkkonummelaisten projektia: saavatko amatöörit ammattilaisten avulla aikaiseksi kokoillan oopperan? Millaista draamaa oopperan kulisseissa koetaan, ennen kuin teos on ensi-illassa? Lue sarjan edellinen kirjoitus tästä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri