Hyppää pääsisältöön

Sähkösavukkeiden haitoista ei tiedetä tarpeeksi

Mies polttaa sähkösavuketta
Mies polttaa sähkösavuketta Kuva: Yle, Akuutti sähkösavuke

Sähkösavukkeita käytetään siitä huolimatta, että niistä tiedetään vähän ja uudet tutkimukset antavat huolestuttavia tuloksia. Keskustelu on käynyt kiivaana – pitäisikö sähkösavukkeet sallia vai kieltää. Samaan aikaan on saatu uutta tietoa nikotiinin vaarallisuudesta.

Joidenkin mielestä sähkösavukkeet ovat pelastus tupakoitsijoille ja niiden käyttö onkin lisääntynyt viime vuosien aikana. Se huolestuttaa viranomaisia ja lääkäreitä.

– Sähkösavukkeiden turvallisuuskysymys on, kuten moni muukin asia sähkösavukkeiden kohdalla, suurta tuntematonta. Meillä on raportteja, että sähkösavukkeista löytyy erilaisia haitallisia myrkyllisiä aineita ja jäämiä erilaisista lääkeaineista, Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti varoittaa.

Laadunvarmistus puutteellista

Sähkösavukkeiden nesteiden valmistusta ei valvota riittävästi ja viimeisimmät tiedot niiden sisältämistä terveydelle vaarallisista aineista kilistelevät herätyskelloja entisestään.

– Tuoreet raportit kertovat, että nesteistä on löytynyt erilaisia raskasmetalleja. Riippuen miten neste on valmistettu ja mitä siihen on laitettu makuaineeksi, sieltä on löytynyt myös jäämiä samoista yhdisteistä, joita löytyy myös tupakasta, Rautalahti kertoo.

Osassa näistä yhdisteistä on makuaineita, joilla on yritetty tuottaa tietyn savukemerkin kaltainen maku. Raskasmetallit ovat haitallisia, sillä ne kertyvät elimistöön.

Pääsihteeri Matti Rautalahti, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.
Pääsihteeri Matti Rautalahti, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Kuva: Yle, Akuutti matti rautalahti

– Niistä on löytynyt myös lääkeaineita, joita käytetään laihdutuksessa ja jäämiä potenssilääkkeistä. Jos ne ovat sinne tulleet vahingossa, niin se kertoo erittäin huonosta laadunvarmistuksesta ja prosessista. Jos ne ovat siellä tahallaan, silloin on haluttu hakea näille käyttäjille kivoja ja myönteisiä vaikutuksia, Rautalahti pohtii.

Vertailu tupakkaan antaa väärän kuvan

Sähkösavukkeita verrataan usein tupakkaan. Rautalahden mielestä se on kuitenkin epäreilua eikä anna sähkösavukkeen turvallisuudesta oikeaa kuvaa.

– Tupakka on niin vaarallista, että kaikki muut altisteet häviävät kyllä sille kirkkaasti. Kysymys on ehkä enemmänkin siitä, puhutaanko me tupakkaa käyttävistä ihmisistä ja heidän tilanteestaan, jolloin sähkösavuke nykytiedon valossa saattaa olla turvallisempi, Rautalahti painottaa.

Kuinka hyvin sähkötupakalla sitten pääsee eroon tupakasta? Siihen Rautalahdella ei ole vastausta.

– Savolainen vastaus olisi, että suattaa auttaa tai suattaa olla auttamatta.

Nikotiini on itsessään tappava

Nikotiini koukuttaa tupakoitsijoita ja samaa myrkkyä laitetaan sähkösavukkeiden nesteisiin. Toki niitäkin on tarjolla nikotiinittomina.

Sähkösavukkeen nestettä valutetaan ampullista.
Sähkösavukkeen nestettä valutetaan ampullista. Kuva: Yle, Akuutti sähkösavuke

– Nikotiinipitoisuudet kuitenkin vaihtelevat eli tuotteen valmistus ei ole edelleenkään kovin hyvin laatuvarmistettua. Käyttäjä ei voi olla varma, että hän saa saman pitoisuuden nestettä vaikka hän ostaisi samaa nestettäkin, Rautalahti painottaa.

Laadun vaihtelusta kertoo sekin, että sähkösavukkeissa käytettävistä nikotiinittomista nesteistä on löydetty nikotiinia. Nikotiini on ykkösluokan myrkky ja siitä on nyt saatu uutta tietoa.

– Ennen on luultu, että vain sen aineenvaihduntatuotteet elimistössä ovat syöpävaarallisia. Nyt tiedetään, että myös nikotiini itsessään on syöpävaarallinen, Rautalahti varoittaa.

Lisäksi sähkösavukkeiden on todettu vaikuttavan keuhkoihin samaan tapaan kuin tupakan. Se ahtauttaa keuhkoputkia ja vaikeuttaa hapen saantia.

Rautalahti toteaa, että uuden tiedon kertyminen sähkösavukkeista muistuttaa paljolti aikaa, jolloin tupakan haitat alkoivat paljastua.

– Toivoa vain sopii, ettei vastaavasti paljastu yhtä kauheaa tilannetta kuin savukkeiden osalta paljastui ja silloin oli jo liian myöhäistä.

Asiantuntija: MATTI RAUTALAHTI, pääsihteeri, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisätietoa sähkösavukkeista:
American Heart Association: E-Cigarettes

Lisää ohjelmasta

Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin heijastin
Akuutin heijastin Kuva: Yle, Tero Kyllönen heijastin
Heidi Lindholm istuu riipputuolissa ja lukee kirjaa.
Heidi Lindholm istuu riipputuolissa ja lukee kirjaa. Kuva: Yle, Akuutti heidi lindholm
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit