Hyppää pääsisältöön

Vapaaehtoistyö muutoksessa: Eurooppa häviää eksoottisille maille

Yhä useampi nuori lähtee Euroopan ulkopuolelle vapaaehtoistöihin. Vapaaehtoisten kansainvälisten työleirien suosio on vähentynyt 90-luvun huippuvuosista. Leireillä saattaa olla imago-ongelma ja kilpailijaksi on noussut vapaaehtoisturismi.

Telttailua teltassa // Kuva: EPA / MARTIJN BEEKMAN

Nuoret eivät matkusta enää yhtä innokkaasti muutaman viikon mittaisille työleireille Eurooppaan kuin aiemmin. Yle Uutisten mukaan suositummaksi ovat nousseet enimmillään puoli vuotta kestävät rupeamat eksoottisisissa maissa.

Suomessa leiripaikkoja välittävät KVT ja Allianssi -järjestöt.

- Maailma on sillä lailla avautunut enemmän suomalaisille, että kiinnostaa lähteä kauemmas ja pidemmäksi aikaa, KVT:n järjestökoordinaattori Meri Paunonen sanoo.

Allianssin nuorisovaihtovastaava Tiina Hokkanen sanoo samaa. Kahdesta kuuteen kuukautta kestävien vapaaehtoistöiden suosio on kymmenessä vuodessa kasvanut selvästi. Näitä töitä lähdetään tekemään Eurooppaa kauemmas - Aasiaan ja Afrikkaan.

Alliansin kautta vapaaehtoistyöhön lähti viime vuonna runsaat sata suomalaista, kun vuonna 2005 lähtijöitä oli lähes kaksisataa. Toisen välittäjän, KVT:n, luvut ovat saman suuntaiset. 1990-luvulla lähtijöitä oli puolet enemmän kuin nykyään.

Vapaaehtoisturismi kilpailee suosiosta

Muutaman viikon kestävät työleirit saattavat kärsiä imago-ongelmista.

- Monet ehkä mieltävät leirin sellaiseksi, että ollaan teltassa metsässä, vaikka siitä ei yleensä ole kyse, Allianssin nuorisovaihtovastaava Tiina Hokkanen sanoo.

Työleirien suosiota on saattanut syödä myös se, että kaupalliset toimijat ovat tuleet mukaan vapaaehtoistoimintaan.

- Esimerkiksi Englannissa on todella paljon matkatoimistoja ja muita toimijoita, jotka promoavat vapaaehtoisturismia. Siinä vapaaehtoistyö ei välttämättä ole se pointti, vaan halutaan myydä matkailijalle vapaaehtoiselämys, Hokkanen sanoo.

Vapaaehtoistyön leiripaikkoja välittävät KVT ja Allianssi korostavat toimivansa yhdessä kohdemaiden kansalaisjärjestöjen kanssa. Tällöin työn hedelmistä nauttivat varmasti paikalliset, eivät esimerkiksi matkatoimistot. Vaikutusten voi myös odottaa olevan pitkäkestoisempia, Allianssin Hokkanen sanoo.

- Matkatoimiston kautta järjestetty vapaaehtoiskokemus saattaa olla irrallinen turisteille järjestetty tapahtuma.

Ilmaista vapaaehtoistyö ei ole myöskään järjestöjen kautta. Matkat on kustannettava itse. Lisäksi järjestöt perivät leirinvälitysmaksun.

Lähteet: Yle Uutiset