Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Tatuoidut

Antti Räisänen, Kimmo Saares ja Anu Lehtiö
Toimittaja Kimmo Saareksen (kesk.) vieraina ovat Antti Räisänen ja Anu Lehtiö. Antti Räisänen, Kimmo Saares ja Anu Lehtiö Kuva: YLE/Eija Aspelin aamusydämellä

TV1 sunnuntaina 24.5.2015 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 26.5. klo 5.45
Yle Areenassa vuoden ajan.

Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

Antti katseli pienenä poikana saunassa ihaillen sukulaismiesten tatuointeja. Koska äidiltä ja isältä oli turha pyytää lupaa, odotti hän täysi-ikäiseksi asti, ennen kuin otti ensimmäisen tatuointinsa. Selässä kiemurteleva pieni lohikäärme oli ensimmäinen tatuointi kaveripiirissä ja Antti esitteli sitä ylpeänä.

Anu otti pienen ankkurin nilkkaansa elämänsä hieman myrskyisämmässä vaiheessa. Ensimmäisen tatuoinnin ottaminen jännitti, ja edelleen uusien kuvien ottaminen jännittää. Anun mielestä tatuointi osoittautui omaksi jutuksi, kivaksi keinoksi muokata omaa ulkonäköään.
Ensimmäinen tatuointi ei jäänyt viimeiseksi, sillä nykyisin sekä Anun että Antin kehot ovat lähes kokonaan tatuointien peitossa. Heille kysymys on harrastuksesta sekä taideprojektista, sillä he suhtautuvat tatuointeihinsa vakavasti taiteena. Kaikki palaute ei kuitenkaan ole ollut myönteistä, eivätkä sukulaiset ole juurikaan riemuinneet heidän valinnoistaan.

Tatuoinnit ovat Anulla ja Antille myös kertomusta omasta elämänhistoriasta ja itselleen tärkeistä asioista. Toisaalta projekti on vähitellen myös päättymässä, sillä tatuoitavaa ihoa ei ole enää paljoakaan jäljellä. Pitkään Antti ajatteli, että kaulaa ja kasvoja ei tatuoida, mutta nyt kuviot kiemurtelevat kaulalta jo kasvoillekin.

Oman kehon taideprojekti ei ole ilmainen: Antti arvioi käyttäneensä tatuointeihin 15 000 - 20 000 euroa. Kipuun ei myöskään totu, ja joidenkin kohtien tatuointi on hyvinkin kivuliasta. Kumpikin kokee kuitenkin kehonsa olevan omemman tuntuinen kuin ennen kehonmuokkauksen aloittamista.

Jakso on esitetty TV1:llä edellisen kerran lokakuussa 2014.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!