Hyppää pääsisältöön

Imettäjät: Taaperoimetys

Helinä ja Vilja (kuvaaja: Helinä)
Helinä ja Vilja (kuvaaja: Helinä) imettäjät

Imettäjät-sarjan Helinä imettää edelleen ainokaistaan Viljamia, joka täyttää neljä vuotta. Ulkopuoliset ovat ihmetelleet, miksi imetys on kestänyt niin kauan ja jatkuu yhä. Helinä itse on sitä mieltä, että hän ei halua vierottaa lastaan. Hän uskoo, että lapsi kyllä lopettaa rinnalla käymisen itse, sitten kun on siihen valmis.

Taaperoimetyksellä tarkoitetaan yli vuoden ikäisten lasten imetystä. Henna-Maija Koivisto ja Liisa Tuohisaari esittävät hoitotieteen opinnäytetyössään (2013), että äidit kokevat taaperoimetyksen helpottavan arkea, ja että sillä on suuri merkitys lapsen psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Äitien vertaistukiverkosto Maitolaiturin mukaan lapsi vieroittaa itse itsensä tavallisesti siihen mennessä, kun syntymäpaino on vähintään nelinkertaistunut, rautahampaat ilmestyvät (5,5 – 6,5-vuotiaana) ja laktoosi-intoleranssi (n. 4-vuotiaana) on alkanut.

Monet suhtautuvat taaperoimetykseen epäilevästi. Käypä hoito -suosituksissa esitetään, että pitkään jatkuva, lapsentahtinen imetys saattaa lisätä pikkulapsen hampaiden reikiintymistä, mikäli lapsi nauttii usein sokeripitoisia juomia tai ruokia ja mikäli mutansstreptokokit ovat pesiytyneet hampaiden pinnoille aikaisessa vaiheessa. Pienellä lapsella ei ole tätä mutansstreptokokki-bakteeria syntyessään vaan hän saa bakteerin yleensä vanhemmiltaan esimerkiksi samaa lusikkaa käytettäessä.

Taaperoimetystä on kuitenkin harjoitettu kautta aikain, ja edelleen se on normi monissa kulttuureissa. WHO suosittelee lapsen täysimetystä puolivuotiaaksi ja siitä eteenpäin osittaisimetystä kahden vuoden ikään saakka.. Unicefin raportin (2009,124) mukaan Etelä-Aasiassa imetetään kolmea neljästä 1-2-vuotiaista lapsista. Maailmanlaajuisesti keskimäärin joka toinen lapsi on tässä iässä imetyksessä.

Imetyssuosituksia jaetaan myös uskonnon kautta. Koraanissa suositellaan lapsen imettämistä kahden vuoden ajan, ja vastikään Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa säädettiin laki, joka velvoittaa äitejä imettämään lapsiaan 2-vuotiaiksi.

Sosiaalisessa mediassa kerätään nimiä adressiin, jolla halutaan edistää leikki-ikäisten lasten imetystä Suomessa. Adressin perustajan mukaan moni leikki-ikäistä imettävä joutuu salaamaan asian kielteisten ennakkoluulojen vuoksi.

Helinän Viljami-poika lopettaa rinnalla käymisen sarjan aikana itse. Helinä taas on tyytyväinen ratkaisuunsa antaa lapsen päättää itse, milloin on valmis vierottumaan.

Onko sinulla kokemuksia taaperoimetyksestä?

Kommentit
  • Näin valmistetaan äidinmaitoa

    Äidinmaidosta ovat kiinnostuneita paitsi vauvat ja taaperot, myös kehonrakentajat ja lättyjen ja jäätelön valmistajat. Mutta kuinka äidinmaitoa tehdään? Maitokokit kertovat!

  • Imettäjät: Äidinmaito ja äidinmaidonkorvike

    Imettäjät-sarjassa Jenni ryhtyi antamaan vauvalleen iltaisin lisämaitoa toivoen, että tämä takaisi hieman pidemmän unijakson. Joskus näin kävikin, useimmiten ei. Neuvolassa Jenni pahoitti mielensä, kun hänet kirjattiin osittais- eikä täysimettäjäksi.

  • Imettäjät: imetyksen lopettaminen

    Imettäjät-sarjan Viljami lopetti rinnalla käymisen omaan tahtiinsa. Kokonaan Viljami lopetti äidinmaidon imemisen täytettyään neljä vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua