Hyppää pääsisältöön

Jouko Harjanne soittaa Haydnin trumpettikonserton RSO:n solistina

trumpetisti Jouko Harjanne
trumpetisti Jouko Harjanne Kuva: Kimmo Varjoranta jouko harjanne

Jouko Harjanne valittiin RSO:n soolotrumpetistiksi kolmekymmentä vuotta sitten. Juhlan kunniaksi hän soittaa Haydnin tunnetun trumpettikonsertin RSO:n solistina 29.10. Kapellimestari Okko Kamun johdolla konsertin ohjelmassa on lisäksi Anton Brucknerin toinen sinfonia.

Jouko Harjanne aloitti RSO:n soolotrumpetistina vuonna 1984. Sitä ennen hän työskenteli Tampereen Filharmonisessa orkesterissa. ”RSO on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt – aloittaessani kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia.” Trumpettikirjallisuuden tunnetuinta klassikkoa, Haydnin konserttoa, Harjanne on esittänyt yli parikymmentä kertaa. Haasteita teoksen soittamisessa silti aina riittää. ”Konsertto paljastaa nopeasti esittäjän musikaalisuuden tason. Lisäksi se on niin tunnettu, että kaikilla on tietty käsitys siitä, miten se pitäisi soittaa.”

Orkesterityönsä ohella Harjanne on arvostettu solisti, jonka ura lähti nousuun monien merkittävien kilpailuvoittojen myötä. Tärkeimpiä niistä olivat toinen palkinto Prahan kevät -kilpailussa vuonna 1987 ja ensimmäinen palkinto Kansainvälisen trumpettikillan järjestämässä Ellsworth Smith -trumpettikilpailussa vuonna 1990. Harjanne on tehnyt yli 30 soololevyä sekä kantaesittänyt monia suomalaisten ja ulkomaisten säveltäjien trumpettiteoksia. Lieksan Vaskiviikon Taiteellisena johtajana Harjanne on toiminut vuodesta 1997. Tammikuussa 2012 hän aloitti japanilaisen Senzoku Gakuen College of Music -korkeakoulun vierailevana trumpettiprofessorina.

Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2011 aloittanut Okko Kamu toimi RSO:n ylikapellimestarina 1971–1977. Lisäksi hän on ollut Oslon filharmonikkojen, Suomen Kansallisoopperan, Stockholm Sinfoniettan, Helsingborgin sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina sekä Birminghamin sinfoniaorkesterin, Lausannen kamariorkesterin, Singaporen sinfoniaorkesterin ja Kööpenhaminan filharmonikkojen päävierailijana. Oopperakapellimestarina Kamu on esiintynyt mm. Metropolitanissa New Yorkissa, Covent Gardenissa Lontoossa ja Bolšoi-teatterissa Moskovassa.
Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Lue Jouko Harjanteen haastattelu.

Ke 29.10. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 5

Okko Kamu, kapellimestari
Jouko Harjanne, trumpetti
Haydn: Trumpettikonsertto
Bruckner: Sinfonia nro 2
Liput: 8–32,50 €