Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Missä on taiteen paikka arkkitehtien Guggenheimissa?

Guggenheim Helsinki -museon kilpailuehdotuksessa taideteoksia ja arkkitehtooninen puinen rakenne
Etsi kuvasta Jeff Koonsin, Alexander Calderin ja Anish Kapoorin veistokset! Guggenheim Helsinki -kilpailuehdotus GH-2460706356 Guggenheim Helsinki -museon kilpailuehdotuksessa taideteoksia ja arkkitehtooninen puinen rakenne Kuva: Guggenheim Säätiö kuvataide

Nyt ne löytyvät netistä designguggenheimhelsinki.fi. Kaikki 1715 kilpailuehdotusta Guggenheim Helsinki -museoksi. Ota kantaa siihen, mikä on kuvataiteen rooli arkkitehtien unelmamuseossa. Kumpi voittaa tässä kilpailussa: rakennustaide vai kuvataide?

Ei. Tässä artikkelissa ei ole Guggenheim Helsinki -museon kilpailusta kauneimpia, kauheimpia ja rohkeimpia ehdotuksia. Nyt tutkitaan arkkitehtien havainnekuvia kuvataiteen näkökulmasta.
Klikkaa tästä niin löydät kaikki 1715 visualisointia siitä, millainen olisi Guggenheim Helsinki. Mikä asema kuvataiteella on arkkitehtien unelmassa taidemuseosta?

Onko museossa seiniä taiteelle?

Nimeen Guggenheim liittyy mielikuva New Yorkin ja Bilbaon museoiden veistoksellisuudesta. Mutta Guggenheim säätiössä tiedetään hyvin, millainen haaste on ripustaa Frank Lloydd Wrightin suunnittelemaan pyöreään museoon, jossa näyttelyvieraat kulkevat spiraalia ramppia pitkin. Katso Guggenheim Helsinki -kilpailuehdotuksia ripustajana. Näetkö kuvissa maalauksille neutraaleja seiniä, joilta teoksia voi katsoa eri etäisyyksiltä?

guggenheimin kilpailuehdotus GH-5028814783
Toisenlaiset seinät ja Anish Kapoor. Ehdotus GH-2758144334.1 guggenheimin kilpailuehdotus GH-5028814783 Kuva: Guggenheim Säätiö kuvataide

Arkkitehdit ovat suosineet suunnitelmissaan kansainvälisten taiteilijoiden veistoksia esimerkkeinä, joihin voi verrata teosten, tilan ja museovieraan mittasuhteita. Veistostaide on meillä ja muualla murroksessa. Kalliiden metallivalujen sijaan moni veistäjä käyttää materiaalina puuta, betonia, kangasta, valmiita esineitä, kierrätysmateriaaleja. Monumenttien sijasta tehdään installaatoita tilaan, hetkellisiä näkyjä. Näetkö kuvissa kiinnostavia pintoja, joihin taiteilija voi virittää tilataideteoksen?

guggenheimin kilpailuehdotus GH-04843084
Maurizio Catallanin Novocento esimerkki on tilataideteoksesta. guggenheimin kilpailuehdotus GH-04843084 Kuva: Guggenheim Säätiö kuvataide

Julkisten tilojen suunnittelun avainsanoja ovat muuntojoustavuus ja elämyksellisyys. Arkkitehtuuri pyrkii tekemään tilassa liikkumisesta elämyksen. Onko suunnitelmassa tilaa kuvataiteilijan kädenjäljelle? Nykytaiteessa teokset ovat yhä useammin monia aisteja puhuttelevia kokemuksia, joihin taiteilija kutsuu astumaan sisään. Videotaide vaatii oman rauhan. Löydätkö kuvista tiloja, jotka saa rajattua, pimennettyä?

Avajaisnäyttelyn taiteilijat ovat ...

Jeffs Koonsin teos Guggenheim kilapiluehdotuksessa
Arkkitehtien lemmikkiteos on Jeff Koonsin Balloon Dog. Tässä ehdotuksessa GH-3839571973 se on selvästi veistoksille ja installatioille tarkoitetussa tilassa, jossa valo tulee ylhäältä ja seinät ovat itsessään veistokselliset. Jeffs Koonsin teos Guggenheim kilapiluehdotuksessa Kuva: Gug kuvataide

Jos arkkitehdeiltä kysytään niin avajaisnäyttelyn vetonaula on Jeff Koonsin kiiltelevä neo-pop-koira Balloon Dog. Voi olla, että Koonsin teoksia on käytettty monissa visualisoinneissa, koska häneltä on juuri näyttely Tukholmassa. Onko piiloviestinä, että maailman tähden näyttely voisi Guggenheimin ansioista olla esillä Helsingissä Tukholman sijaan? Myös Louise Borgeoisin veistos Maman on arkkitehtien suosikki ja häneltä on tulossa näyttely Tukholmaan Moderna Museetiin.

Avajaisnäytelyssä pitäisi olla myös Richard Serran ja Alexander Calderin teoksia. Näiltä neljältä taiteilijalta on ehdottomasti eniten taideteoksia upotettuna Guggenheim-kilpailun havainnekuviin. Calderiin kannattaakin viitata. Myös espanjalainen arkkitehtitoimisto MX_SI käytti amerikkalaistaiteilijan veistosta ehdotuksessa, joka voitti suunnittelukilpailun Serlachius-museo Göstan palviljongista Mänttään. Myös Sarcin suunnitteleman uuden lastensairaalan havainnekuvissa atrium-tilaan on sijoitettu Calderin mobile.

guggenheimin kilpailuehdotus GH-2758144334
Alexander Calderin monumentaalinen veistos ehdotuksessa GH-2758144334. guggenheimin kilpailuehdotus GH-2758144334 Kuva: Guggenheim Säätiö kuvataide

Voi myös bongata Guggenheim Helsingin kilpailuehdotuksista myös näiltä taiteilijoilta teoksia: Anish Kapoor, Ron Mueck, ja Ai WeiWei. Rakennuksen seinillä teksteissä mainitaan Marina Abramovic, Banksy ja Picasso.

guggenheimin kilpailuehdotuksessa Miina Äkkijyrkän veistos
Miina Äkkijyrkän peltilehmä pötköllään. Sitä ei tiedä,onko GH-5251281767 suunnittelutiimi Suomesta. guggenheimin kilpailuehdotuksessa Miina Äkkijyrkän veistos Kuva: Guggenheim Säätiö kuvataide

Suomalaista kuvataidetta ja designia on tullut vastaan vähän: kolmessa ehdotuksessa on ollut mukana Miina Äkkijyrkän peltilehmiä, yhdessä Teemu Mäen maalaus ja yhdessä Aalto-maljakko. Lisään löytäjä tähän artikkeliin. Vielä en ole käynyt kaikkia ehdotuksia läpi.

Millaisen taiteen museo Guggenheim Helsingistä on tulossa kilpailuehdotusten perusteella?

guggenheimin kilpailuehdotus GH-40715701
Tässä ehdotuksessa museo vie huomion teoksilta. Etsi kuvasta Serra ja Calder. guggenheimin kilpailuehdotus GH-40715701 Kuva: Guggenheim Säätiö kuvataide

Kirjoittaja oli Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori kesällä 2014.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri