Nyt ne löytyvät netistä designguggenheimhelsinki.fi. Kaikki 1715 kilpailuehdotusta Guggenheim Helsinki -museoksi. Ota kantaa siihen, mikä on kuvataiteen rooli arkkitehtien unelmamuseossa. Kumpi voittaa tässä kilpailussa: rakennustaide vai kuvataide?
Ei. Tässä artikkelissa ei ole Guggenheim Helsinki -museon kilpailusta kauneimpia, kauheimpia ja rohkeimpia ehdotuksia. Nyt tutkitaan arkkitehtien havainnekuvia kuvataiteen näkökulmasta.
Klikkaa tästä niin löydät kaikki 1715 visualisointia siitä, millainen olisi Guggenheim Helsinki. Mikä asema kuvataiteella on arkkitehtien unelmassa taidemuseosta?
Onko museossa seiniä taiteelle?
Nimeen Guggenheim liittyy mielikuva New Yorkin ja Bilbaon museoiden veistoksellisuudesta. Mutta Guggenheim säätiössä tiedetään hyvin, millainen haaste on ripustaa Frank Lloydd Wrightin suunnittelemaan pyöreään museoon, jossa näyttelyvieraat kulkevat spiraalia ramppia pitkin. Katso Guggenheim Helsinki -kilpailuehdotuksia ripustajana. Näetkö kuvissa maalauksille neutraaleja seiniä, joilta teoksia voi katsoa eri etäisyyksiltä?

Arkkitehdit ovat suosineet suunnitelmissaan kansainvälisten taiteilijoiden veistoksia esimerkkeinä, joihin voi verrata teosten, tilan ja museovieraan mittasuhteita. Veistostaide on meillä ja muualla murroksessa. Kalliiden metallivalujen sijaan moni veistäjä käyttää materiaalina puuta, betonia, kangasta, valmiita esineitä, kierrätysmateriaaleja. Monumenttien sijasta tehdään installaatoita tilaan, hetkellisiä näkyjä. Näetkö kuvissa kiinnostavia pintoja, joihin taiteilija voi virittää tilataideteoksen?

Julkisten tilojen suunnittelun avainsanoja ovat muuntojoustavuus ja elämyksellisyys. Arkkitehtuuri pyrkii tekemään tilassa liikkumisesta elämyksen. Onko suunnitelmassa tilaa kuvataiteilijan kädenjäljelle? Nykytaiteessa teokset ovat yhä useammin monia aisteja puhuttelevia kokemuksia, joihin taiteilija kutsuu astumaan sisään. Videotaide vaatii oman rauhan. Löydätkö kuvista tiloja, jotka saa rajattua, pimennettyä?
Avajaisnäyttelyn taiteilijat ovat ...

Jos arkkitehdeiltä kysytään niin avajaisnäyttelyn vetonaula on Jeff Koonsin kiiltelevä neo-pop-koira Balloon Dog. Voi olla, että Koonsin teoksia on käytettty monissa visualisoinneissa, koska häneltä on juuri näyttely Tukholmassa. Onko piiloviestinä, että maailman tähden näyttely voisi Guggenheimin ansioista olla esillä Helsingissä Tukholman sijaan? Myös Louise Borgeoisin veistos Maman on arkkitehtien suosikki ja häneltä on tulossa näyttely Tukholmaan Moderna Museetiin.
Avajaisnäytelyssä pitäisi olla myös Richard Serran ja Alexander Calderin teoksia. Näiltä neljältä taiteilijalta on ehdottomasti eniten taideteoksia upotettuna Guggenheim-kilpailun havainnekuviin. Calderiin kannattaakin viitata. Myös espanjalainen arkkitehtitoimisto MX_SI käytti amerikkalaistaiteilijan veistosta ehdotuksessa, joka voitti suunnittelukilpailun Serlachius-museo Göstan palviljongista Mänttään. Myös Sarcin suunnitteleman uuden lastensairaalan havainnekuvissa atrium-tilaan on sijoitettu Calderin mobile.

Voi myös bongata Guggenheim Helsingin kilpailuehdotuksista myös näiltä taiteilijoilta teoksia: Anish Kapoor, Ron Mueck, ja Ai WeiWei. Rakennuksen seinillä teksteissä mainitaan Marina Abramovic, Banksy ja Picasso.

Suomalaista kuvataidetta ja designia on tullut vastaan vähän: kolmessa ehdotuksessa on ollut mukana Miina Äkkijyrkän peltilehmiä, yhdessä Teemu Mäen maalaus ja yhdessä Aalto-maljakko. Lisään löytäjä tähän artikkeliin. Vielä en ole käynyt kaikkia ehdotuksia läpi.
Millaisen taiteen museo Guggenheim Helsingistä on tulossa kilpailuehdotusten perusteella?

Kirjoittaja oli Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori kesällä 2014.