Hyppää pääsisältöön

Yksityisautoilu oli kasvavan Tampereen mörkö

Dokumentissa Muuttuvan kaupungin kuvat (1976) pohditaan Tampereen kehitystä. Erityisen kritiikin kohteena on alati kasvava yksityisautoilu. Ohjelmaa siivittää ajoittain pahaenteiseltä kuulostava musiikki.

Ihmisvilinää, uusia kerrostaloja ja paljon autoja – Tampere vuonna 1976. Näin alkaa dokumentti Muuttuvan kaupungin kuvat. Ja muuttunut Tampere onkin.

Muutama vuosisata aiemmin Tampereen paikalla oli vain kuohuva koski ja muutamia matalia mökkejä. Kyläpahasesta tuli kaupunki vuonna 1779, ja siitä lähtien paikka vilkastui ja kasvoi. Tampereelle nousi tehtaita ja niiden työntekijät virtasivat kaupunkiin. Maan suurin teollisuuskaupunki siitä tuli 1800-lopulla.

Kehitys on seurannut ihmismäärän kasvua uusine puistoineen, julkisine rakennuksineen ja kaupunginosineen.

"Kaupunki ei ole tullut valmiiksi, sitä rakennetaan alati, se on aina keskeneräinen ja se kasvaa koko ajan", selostaja Juhani Niemelä kertoo.

Mitä vanhemmaksi kaupunki tulee, sitä uudemmaksi ja modernimmaksi se samalla muuttuu. Kaikki eivät tästä kehityksestä hyödy. Nopeassa ja rajussa muutoksessa ihminen voi kärsiä orpouden ja epävarmuuden tunteista. Tampereen ongelmiksi dokumentissa katsottiin erityisesti kasvava autoliikenne, joka paitsi jarruttaa julkisen liikenteen kehitystä myös saastuttaa ilmaa.

”Yhä paisuva autoliikenne saastuttaa ja kuluttaa kaupunkia, se lohkoo toreja ja aukioita, pienentää puistoja, nielaisee puita ja nurmikoita ja pyöristää kadunkulmia miltei huomaamatta”, Niemelä luettelee.

Dokumentin kuvausta onkin suoritettu ympäristöystävällisesti hevosvaljakon kyydissä sekä kadulla jalan kuvaten. Ohjelman ajoittain pahaenteisestäkin musiikista vastaa Risto Hiltunen.

Tamperelaisten kadunmiesten mielestä tavallinen kaupunkilainen ei pysty vaikuttamaan kaupunkisuunnitteluun tarpeeksi. Päätöksiä ei tehdä enemmistön – lapsien, heidän perheiden ja vanhusten – tarpeita ajatellen, dokumentissa pohditaan.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit