Hyppää pääsisältöön

Asuuko onni Pohjolassa?

Pohjoismaat ovat vuosikymmenien ajan sijoittuneet kärkipaikoille, kun on tutkittu, missä päin maailmaa ihmisten on hyvä elää ja asua. Tanskalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä, Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä, Norjalla on öljymiljoonansa, Ruotsi on maailman paras maa asua, jos on nainen.

Michael Boothin kokemuksen mukaan suomalaiset ovat vankkoja ja luotettavia. Hän on sitä mieltä, että jos koko maailmaa hallitsemaan valittaisiin presidentti, hänen pitäisi olla suomalainen. Suomi ei Boothin mukaan tarvitse Guggenheimin kaltaisia ulkomaisia brändejä, täällä on kukoista oma kulttuurielämä.

Tanskaan naitu brittikirjailija Michael Booth katseli ympärilleen Kööpenhaminassa ja ihmetteli, miten märässä, tylsässä, littanassa pikkumaassa, jossa on maailman korkein veroaste, voi kukaan olla onnellinen.
Hän päätti penkoa pohjoismaista ihmettä pintaa syvemmältä. Löytyisikö Pohjoismaiden poikkeuksellisuudesta rakennuspalikoita, jotka voisi ottaa käyttöön muuallakin, vai oliko kyse paikkaan sidotusta ilmiöstä, historian ja maanteiteen oikusta?
Michael Booth vieraili kaikissa Pohjoismaissa useita kertoja ja tapasi historioitsijoita, antropologeja, toimittajia, kirjailijoita, taiteilijoita, filosofeja, tutkijoita, keijututkijoita ja Joulupunkin. Osoittautui, että listasijoituksien takana onneloissa on pimeitä puolia.
Tuloksena noista tapaamisista syntyi kirja Pohjolan onnelat, karu totuus Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja vähän Islannistakin. Michael Booth kaivelee siinä Pohjolan strömsömäisyyttä viiltävällä huumorilla.

Brittikirjailijan luonnehdintoja pohjoismaalaisten luoteenpiirteistä ei pidä ottaa henkilökohtaisesti.
Toimittaja-kirjailija Rob Templen twitter-tililleen kirjaama lista peribrittiläisistä ongelmista paljastaa, että samanlaista kipuilua näyttää olevan heilläkin: enhän vain mokaa? Mitä muut ajattelevat?

Suomalaisten onnellisuudesta on julkaistu tuore tutkimus.
Erityisasiantuntija, dosentti Sakari Kainulainen on tutkinut hyvin ja huonosti toimeentulevien suomalaisten kokemaa hyvinvointia. Onnellisia köyhiä on tutkimuksen mukaan olemassa.
Tutkimus löytyy osoitteesta

Tutkimus suomalaisten kokemasta hyvinvoinnista

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri