Hyppää pääsisältöön

Hyppää tähtien kanssa

Kilparatsukko radalla
Kilparatsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

Tervetuloa ratsastamaan tähtien kanssa", toivotetaan Helsinki International UB Horse Shown nettisivulla. Kyse on Amateur Tourista, joka tarjoaa harrastekilpailijoille mahdollisuuden päästä kilpailemaan HIHSissä Amateur Tour Champion 2014 -tittelistä. Ihan kuka tahansa ei tännekään pääse: mukaan ilmoittautuneiden on täytynyt ensin kasata kauden aikana neljä virheetöntä rataa ja sen jälkeen selvitytyä Ypäjän semifinaaleista 20 parhaan joukkoon.

Esteratsastusrata
Esteratsastusrata Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

kilparatsastajat kävelevät esteradalla
kilparatsastajat kävelevät esteradalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

kilparatsukot tutustuvat esterataan
kilparatsukot tutustuvat esterataan Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

Ensimmäisenä areenalle

Torstaiaamuna yhdeksältä Amateur Tourin poniratsukot pääsevät käynnistämään tapahtuman. Valot loistavat kirkkaina. Hevoset on laitettu siistimmiksi kuin koskaan ja varusteet on valittu huolella. Täydellisellä, vaalealla pohjalla ratsastaminen tuntuu siltä kuin leijailisi pilvenhattaroilla. Kamerat kohdistuvat ratsukkoon, ja jos keskittymiseltään ehtii, voi nähdä itsensä hallin katossa olevalta kuvaruudulta. Koko showtunnelma saa ihan uudet mittasuhteet, kun sen pääsee pääsee kokemaan hevosen selästä ja kosketusetäisyydeltä niistä esteistä, joita myös huiput hyppäävät. Tuntuu, kuin olisi unessa. Mutta tässä sitä ollaan!

Kilparatsukko radalla
Kilparatsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

Kilparatsukko radalla
Kilparatsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

Kategorioita on viisi: ponit, suomenhevoset ja ratsastuskouluoppilaat kilpailevat 80 cm korkeudella ja niiden lisäksi kilpaillaan 90 cm ja 100 cm kategorioissa. Arvostelumenetelmä on 367.1, eli virheettömän perusradan suorittanut jatkaa suoraan toiseen vaiheeseen. Rämäpäiset ratsukot tekevät uusinnassa tiukkoja teitä niin, että koristepuskat heiluvat. Vauhti on kova, eikä vaaratilanteilta vältytä. Yleisön mukana myös kuuluttaja pidättää henkeä, kunnes läheltä piti -tilanteen jälkeen ratsastaja pääsee tukevasti takaisin satulaan, ja kaikki huokaavat helpotuksesta. Taitavien ratsastajien pieniä, mutta siistejä teitä ja tiukkaa kääntelyä on ilo katsoa. Maaliin päästyään tyytyväiset ratsukot taputtavat hevosia ja kehuvat niitä ääneen.

Yhdistetty kuva, kaksi kilparatsukkoa radalla
Yhdistetty kuva, kaksi kilparatsukkoa radalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

10 parasta pääsee finaaliin

Perjantaina koittaa finaalin toinen päivä. Luokassa on vain yksi vaihe, eli siinä ratsastetaan suoraan aikaa. Monet ottavat kovia riskejä teiden ratsastuksessa ja osalla se tuottaa tulosta. Ratsukot tekevät toinen toistaan nopeampia aikoja. Ponikategorian voittaa hienolla nopealla ratsastuksella Aida Nyman -Hannelore II. Tyttö tulee palkintojenjaosta ruusuke ja kukkakimppu kädessään hymy korvissa. "Tosi hyvältä tuntuu, ihan mahtavalta! Poni toimi täydellisesti!"

Yhdistetty kuva, kaksi kilparatsukkoa radalla
Yhdistetty kuva, kaksi kilparatsukkoa radalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

Kilparatsukko radalla
Kilparatsukko radalla Kuva: Emmi Kähkönen hyppää tähtien kanssa

Perjantai-illan viimeisenä starttaavat Amateur Tourin TOP 10 -finaalistit. Poneista mukaan Aida Nymanin ja Hannelore II:n lisäksi pääsi Elvira Virtanen Schecki II-ponilla. Ratsastuskouluratsukoista mukaan finaaliin selvisivät Emmi Saarela - Cinquanta ja Susanna Stenberg -Corlander sekä suomenhevosten kategoriasta puolestaan Johanna Valmunen -Lavilan Ninttu ja Terhi Tyni - Risukon Vipinä. 90cm luokasta voitosta lähtivät kilpailemaan Emma Järvinen - My Melody ja Jonna Pitkänen - Freedom Girl ja metrin luokasta Gyula Moldovani - Mamsell dé Vil sekä Emilia Setälä - Elfi II.

Kello on jo lähellä puolta yötä, mutta ratsukoissa väsymys ei näy. Areenan valot säihkyvät yhä ja ratsukko toisensa jälkeen näyttää parastaan.

Aida Nyman jatkoi vahvaa esitystään. Hän otti riskin, ratsasti lyhyet ja napakat tiet ja käänteli Hanneloren kanssa pohja-ajan, joka riitti koko Amateur Tourin voittoon. Toiseksi tyylitteli vauhdilla Emma Järvinen - My Melody ja Jonna Pitkänen - Freedom Girl otti kolmannen sijan.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.