Hyppää pääsisältöön

Lomalle Pohjois-Koreaan?

Eunsun Kim on paennut Pohjois-Koreasta.
Eunsun Kim on paennut Pohjois-Koreasta. Kuva: Marc Helfer/Yle eunsun kim

Länsimaalaiset haluavat turistiksi Pohjois-Koreaan, mutta monet pohjoiskorealaiset haluavat paeta omasta kotimaastaan. Strada tapasi Helsingissä vierailevan pohjoiskorealaisen loikkarin Eunsun Kimin. Dokumentaristi Jouni Hokkanen on ollut turistina Pohjois-Koreassa ja haluaa sinne takaisin.

Haluatteko lomalle Pohjois-Koreaan? Strada pyysi neuvoa dokumenttielokuvaohjaaja ja tietokirjailija Jouni Hokkaselta. Hän on seurannut Korean niemimaan tapahtumia päivittäin yli kolmetoista vuotta. Alakulttuuriin ja aasialaiseen elokuvaan erikoistunut Hokkanen kävi Pjongjangissa ensimmäisen kerran syyskuussa 2000. Hän oli silloin saanut kutsun Pjongjangin kansainvälisille elokuvajuhlille. Siitä lähtien Pohjois-Korea on kasvanut osaksi Jouni Hokkasta. Tämä todellinen univormufriikki on aina ollut kiinnostunut vallan ja diktatuurin estetiikasta.

Jouni Hokkanen näyttää Pjongjang Robogirl- tanssin Stradan Joonatanille.
Jouni Hokkanen näyttää Pjongjang Robogirl- tanssin Stradan Joonatanille. Kuva: Marc Helfer/Yle jouni hokkanen

Pohjois-Korea kolahti heti, kun Hokkanen laskeutui Pjongjangiin. Matkalla lentokentältä hotelliin hän näki kaikkialla todella seksikkäitä univormuja ja kiiltäviä nahkasaappaita. ”Kaikilla ammattiryhmillä on oma univormunsa, ja jos sinä diggaat univormuja, Pjongjang on tällä hetkellä se paikka missä pitää olla…” tunnustaa ohjaaja.

”Kaikilla ammattiryhmillä on oma univormunsa, ja jos sinä diggaat univormuja, Pjongjang on tällä hetkellä se paikka missä pitää olla…” tunnustaa ohjaaja.

Hokkanen huomasi jokaisessa tienristeyksessä konemaisesti liikehtiviä liikennenaispoliiseja. Hän kuvasi heitä salaa ja teki lyhytdokumentin Pyongyang Robogirl. Tämä elokuva muutti Hokkasen elämän. Se on esitetty yli kahdellasadalla festivaalilla ja ohjaajasta tuli yhtäkkiä palkittu dokumentaristi. Pyongyang Robogirlin lisäksi Hokkanen on tehnyt Pohjois-Koreasta viisi dokumenttia.

Eunsun Kimin kirja
Eunsun Kimin kirja Kuva: Siltala Kustannus eunsun kim

Tänä vuonna Jouni Hokkanen julkaisi Pohjois-Korea- Siperiasta itään -kirjan. Tämä matkaopas on Pohjois-Korean nykyhistorian ja Hokkasen kokemusten yhdistelmä. Aiemmin hän on tehnyt myös muiden alojen tietokirjoja mm. Roskaelokuvat ja Lävistetyt.

Länsimaalaiset haluavat turistiksi Pohjois-Koreaan, mutta monet pohjoiskorealaiset haluavat paeta omasta kotimaastaan Strada tapasi Helsingissä vierailevan pohjoiskorealaisen loikkarin Eunsun Kimin. Salanimi Eunsun Kim on kirjoittanut elämätarinastaan kirjan

Pohjois-Korea - yhdeksän vuoden pakomatka Helvetistä.

90-luvun lopulla Eunsun näki isänsä kuolevan nälkään. 13-vuotiaana hän pakeni äitinsä ja sisarensa kanssa Pohjois-Koreasta yksi ainoa ajatus päässään: syödä!

90-luvun lopulla Eunsun näki isänsä kuolevan nälkään. 13-vuotiaana hän pakeni äitinsä ja sisarensa kanssa Pohjois-Koreasta yksi ainoa ajatus päässään: syödä! Kiinassa Kimin perhe joutui ihmiskaupan uhriksi. Nainen myi Eunsunin äidin vaimoksi kiinalaiselle maanviljelijälle. Työskenneltyään orjana kolmen vuoden ajan maatilalla perhe jäi kiinni laittomasta maassa oleskelusta. Poliisi karkotti heidät takaisin Pohjois-Koreaan, jossa he joutuivat vankileirille. Perheen onnistui paeta toisen kerran Kiinaan ja sieltä Souliin Etelä-Koreaan. Painajaismainen pakomatka kesti yhdeksän vuotta.

Eunsun Kim on nyt 24-vuotias. Hän opiskelee yliopistossa Kiinan kulttuuria ja kieltä sekä lastenpsykologiaa. Nuori nainen haluaa elää tavallista elämää ja toivoo viimeinkin voivansa jättää menneisyytensä taakseen…

Teksti: Marc Helfer

Tässä Jouni Hokkasen koko haastattelu:

Kommentit
 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Teollista kansanmusiikkia

  Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu?

  Me teemme teollista kansanmusiikkia. Industrielle Volksmusik. Näin kuvaili Kraftwerkin toinen perustajajäsen Ralf Hütter yhtyeen musiikkia 1970-luvun alussa. Hän kuvaili maailmaa, joka käyttää koneita. Sivilisaatiota, joka perustuu teknologian kehitykseen. Taidetta, joka käyttää teknologiaa. Musiikkia, jossa soivat koneet. Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri