Hyppää pääsisältöön

Lomalle Pohjois-Koreaan?

Eunsun Kim on paennut Pohjois-Koreasta.
Eunsun Kim on paennut Pohjois-Koreasta. Kuva: Marc Helfer/Yle eunsun kim

Länsimaalaiset haluavat turistiksi Pohjois-Koreaan, mutta monet pohjoiskorealaiset haluavat paeta omasta kotimaastaan. Strada tapasi Helsingissä vierailevan pohjoiskorealaisen loikkarin Eunsun Kimin. Dokumentaristi Jouni Hokkanen on ollut turistina Pohjois-Koreassa ja haluaa sinne takaisin.

Haluatteko lomalle Pohjois-Koreaan? Strada pyysi neuvoa dokumenttielokuvaohjaaja ja tietokirjailija Jouni Hokkaselta. Hän on seurannut Korean niemimaan tapahtumia päivittäin yli kolmetoista vuotta. Alakulttuuriin ja aasialaiseen elokuvaan erikoistunut Hokkanen kävi Pjongjangissa ensimmäisen kerran syyskuussa 2000. Hän oli silloin saanut kutsun Pjongjangin kansainvälisille elokuvajuhlille. Siitä lähtien Pohjois-Korea on kasvanut osaksi Jouni Hokkasta. Tämä todellinen univormufriikki on aina ollut kiinnostunut vallan ja diktatuurin estetiikasta.

Jouni Hokkanen näyttää Pjongjang Robogirl- tanssin Stradan Joonatanille.
Jouni Hokkanen näyttää Pjongjang Robogirl- tanssin Stradan Joonatanille. Kuva: Marc Helfer/Yle jouni hokkanen

Pohjois-Korea kolahti heti, kun Hokkanen laskeutui Pjongjangiin. Matkalla lentokentältä hotelliin hän näki kaikkialla todella seksikkäitä univormuja ja kiiltäviä nahkasaappaita. ”Kaikilla ammattiryhmillä on oma univormunsa, ja jos sinä diggaat univormuja, Pjongjang on tällä hetkellä se paikka missä pitää olla…” tunnustaa ohjaaja.

”Kaikilla ammattiryhmillä on oma univormunsa, ja jos sinä diggaat univormuja, Pjongjang on tällä hetkellä se paikka missä pitää olla…” tunnustaa ohjaaja.

Hokkanen huomasi jokaisessa tienristeyksessä konemaisesti liikehtiviä liikennenaispoliiseja. Hän kuvasi heitä salaa ja teki lyhytdokumentin Pyongyang Robogirl. Tämä elokuva muutti Hokkasen elämän. Se on esitetty yli kahdellasadalla festivaalilla ja ohjaajasta tuli yhtäkkiä palkittu dokumentaristi. Pyongyang Robogirlin lisäksi Hokkanen on tehnyt Pohjois-Koreasta viisi dokumenttia.

Eunsun Kimin kirja
Eunsun Kimin kirja Kuva: Siltala Kustannus eunsun kim

Tänä vuonna Jouni Hokkanen julkaisi Pohjois-Korea- Siperiasta itään -kirjan. Tämä matkaopas on Pohjois-Korean nykyhistorian ja Hokkasen kokemusten yhdistelmä. Aiemmin hän on tehnyt myös muiden alojen tietokirjoja mm. Roskaelokuvat ja Lävistetyt.

Länsimaalaiset haluavat turistiksi Pohjois-Koreaan, mutta monet pohjoiskorealaiset haluavat paeta omasta kotimaastaan Strada tapasi Helsingissä vierailevan pohjoiskorealaisen loikkarin Eunsun Kimin. Salanimi Eunsun Kim on kirjoittanut elämätarinastaan kirjan

Pohjois-Korea - yhdeksän vuoden pakomatka Helvetistä.

90-luvun lopulla Eunsun näki isänsä kuolevan nälkään. 13-vuotiaana hän pakeni äitinsä ja sisarensa kanssa Pohjois-Koreasta yksi ainoa ajatus päässään: syödä!

90-luvun lopulla Eunsun näki isänsä kuolevan nälkään. 13-vuotiaana hän pakeni äitinsä ja sisarensa kanssa Pohjois-Koreasta yksi ainoa ajatus päässään: syödä! Kiinassa Kimin perhe joutui ihmiskaupan uhriksi. Nainen myi Eunsunin äidin vaimoksi kiinalaiselle maanviljelijälle. Työskenneltyään orjana kolmen vuoden ajan maatilalla perhe jäi kiinni laittomasta maassa oleskelusta. Poliisi karkotti heidät takaisin Pohjois-Koreaan, jossa he joutuivat vankileirille. Perheen onnistui paeta toisen kerran Kiinaan ja sieltä Souliin Etelä-Koreaan. Painajaismainen pakomatka kesti yhdeksän vuotta.

Eunsun Kim on nyt 24-vuotias. Hän opiskelee yliopistossa Kiinan kulttuuria ja kieltä sekä lastenpsykologiaa. Nuori nainen haluaa elää tavallista elämää ja toivoo viimeinkin voivansa jättää menneisyytensä taakseen…

Teksti: Marc Helfer

Tässä Jouni Hokkasen koko haastattelu:

Kommentit
 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri