Hyppää pääsisältöön

Madonna saa soittaa!

Raskaan sarjan käsityöläiset Seija Arola (vas.) ja Manki Hietala.
Seija Arola (vas.) ja Manki Hietala ovat raskaan sarjan käsityöläisiä. Raskaan sarjan käsityöläiset Seija Arola (vas.) ja Manki Hietala. Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 strada

Manki Hietala ja Seija Arola pistivät pystyyn raskaan sarjan käsityöateljeen Kuopioon vajaa vuosi sitten. Nyt parivaljakkoa työllistää jo muun muassa Nightwish.

- Ehkä tässä oli vaikutusta meidän rokkarimiehillämme, joille alunperin aloimme valmistaa keikkavaatteita, toteaa Seija. Tieto OverSkinDesign-nimisen rokkikäsityöpajan olemassaolosta on levinnyt lähinnä puskaradion ja Facebookin kautta.

- Moni asiakas on sanonut, ettei Suomesta tahdo löytyä yksilöllisiä esiintymisasuja, vaan artistit joutuvat etsimään niitä maailmalta. Ja vielä meille tullessaankin he haluavat varmistaa, että eihän varmasti kenelläkään ole samanlaista asua, kertoo Manki.

Marco Hietala ja Tommi Salmela askartelevat Stradalle keikka-asuja.
Nightwishin Marco Hietala ja Tarotin Tommi Salmela ovat Mankin ja Seijan vakioasiakkaita. Marco Hietala ja Tommi Salmela askartelevat Stradalle keikka-asuja. Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 strada

Isoimmat kicksit tulevat ekologisuudesta

Työtunteja nämä rouvat eivät laske. Niitä nimittäin kertyy kun kankaita ja materiaaleja muokataan ja käsitellään muun muassa hioen, pensseleillä maalaten ja esimerkiksi narunpätkiä, solkia ja tölkin nipsuja lisäten. Parhaillaan Seija ja Manki valmistavat esiintymisasuja Raskasta joulua -kiertueelle, missä teemaväreinä näyttäytyvät punainen, musta ja harmaa.

- Inspiraatiot tulevat omalla kohdallani ainakin materiaaleista. Ja monesti yksi idea johtaa toiseen, kertoo Seija. Ekologisuus ja materiaalien uusiokäyttö on Seijan ja Mankin luomuksissa aina lähtökohta.

- Mä saan kicksejä siitä jos jonkun materiaalin voi käyttää uudestaan, innostuu Manki ja esittelee spray-maalattua nahkavyötä joka näyttää ihan hameelta. Manki on myös haka virkkaamaan esiintymisasuja.

Floor Jansenin yllä kuopiolaisen OverSkinDesignin valmistama esiintymisasu.
Floor Jansen oli Mankin ja Seijan ensimmäisiä julkkisasiakkaita. Floor Jansenin yllä kuopiolaisen OverSkinDesignin valmistama esiintymisasu. Kuva: OverSkinDesign Ky tv1 strada

Sijainti ei ongelma?

Kun maailmaa kiertävä artisti tarvitsee asun, hänen ei suinkaan tarvitse kurvata Kuopion kautta, vaan Manki ja Seija pystyvät valmistamaan asut "etänä". Puvustajan maantieteellisellä sijainnilla ei siis ole merkitystä.

- Ollaan lähetetty kaaviokuva, että tällä tavalla ne mitat otetaan ja annettu tarkat ohjeet, kertoo Seija.

- Paljonhan se tietenkin vaatii sähköpostiviestittelyä ja soittelua. Ja joskus saattaa olla pientä jännitystä kuten esimerkiksi kun valmistimme asun Floor Jansenille pelkillä mitoilla ja toimitimme asun suoraan keikalle, muistelevat naiset.

Parivaljakon haaveena olisi saada valmistaa asu Madonnalle.

- Joo, Madonna saa soittaa! Paitsi että silloin saatamme kyllä tarvita tulkin, naurahtaa Manki.

Marjut Tervola kokeilee Kaisa Rissasen (vas.) ja Mila Moision valmistamaa itsestään rypistyvää mekkoa.
Marjut Tervola kokeilee Kaisa Rissasen (vas.) ja Mila Moision valmistamaa itsestään rypistyvää mekkoa. Marjut Tervola kokeilee Kaisa Rissasen (vas.) ja Mila Moision valmistamaa itsestään rypistyvää mekkoa. Kuva: YLE/Minna Dufton tv1 strada

Tämä mekko rypistyy itsestään!

Perjantain 24.10. Stradassa Marjut Tervola tutustuu myös moottoroituja esiintymisasuja valmistaviin pukusuunnittelijoihin Kaisa Rissaseen ja Mila Moisioon. Nämä TAUKO-nimistä vaatemerkkiä valmistavat naiset ovat oivaltaneet e-tekstiilin mahdollisuudet näyttämöllä ja kehitelleet muun muassa itsestään rypistyvän mekon sekä näyttelijän yllä tuhoutuvan mekon. Kaisan ja Milan mielestä esiintymisasujen valmistuksessa on vielä paljon avaamattomia ovia.

Ja kuulkaas tätä: Kaisan ja Milan suunnittelemat esiintymisasut ja vaatteet on valmistettu mm. sairaalalakanoista!

Kommentit
 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri