Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Miksi matkailija ei käänny pikkukaupungin idylliseen keskustaan?

Kaupunki uusiksi –sarjan toisessa osassa nuoret arkkitehdit ratkovat pienten sesonkikaupunkien ongelmia. Arkkitehtien matka vie kesäiseen Turun saaristoon ja Paraisten kaupunkiin. Tuhannet mökkilomailijat kulkevat sen kautta, mutta aivan liian harva kääntyy kaupungin keskustaan. Miten lisätä keskustan vetovoimaa arkkitehtuurin keinoin?
Yle Teema, maanantaina 27.10. klo 21

Nuorten arkkitehtien Uusi kaupunki -kollektiivi päätti muuttaa suomalaisia kaupunkeja. Arkkitehdit suunnittelevat uusiksi kaupunkilaisten toiveiden pohjalta muutosta vaativia kohteita kuudessa suomalaisessa kaupungissa. Suunnittelu tapahtuu yleisölle avoimissa työpajoissa ja ideana on luoda nopeita visioita paremmasta arkkitehtuurista. Aikaa työhön on 48 tuntia.

Sarjan toisessa jaksossa arkkitehdit suunnittelevat uusiksi saaristokunta Paraisten keskustaa. Parainen on suosittu lomakunta ja portti saaristoon, mutta juuri kukaan ei halua pysähtyä kaupungin keskustaan.

Arkkitehtien tehtävänä on suunnitella keskustasta kiinnostavampi ja vetovoimaisempi. Yhtenä suunnittelukohteena on kaupungin erikoisuus: valtava, toiminnassa oleva kalkkikaivos aivan kaupungin ytimessä.

jada 1
Jadan suunnitelmia Paraisten kalkkikaivokselle. jada 1 Kuva: Arkkitehtitoimisto Jada kaupunki uusiksi

Paraisten vierasvenesatama on parhaat päivänsä nähnyt, eikä kuulu saariston suositumpiin. Arkkitehdit tarttuvat toimeen ja tuloksena on suurisuuntainen suunnitelma, joka saa paraislaiset haukkomaan henkeään.

Entä mitä tehdä sille liikenneympyrälle, josta matkailijat liian harvoin kääntyvät keskustaan? Voisiko siihen luoda joitain, mikä heti kertoo kaupungin parhaista puolista ja houkuttelee sisään?

Paraisilla kaupunkia pistävät uusiksi arkkitehtitoimistot Jada, Futudesign ja Studio Puisto.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri