Hyppää pääsisältöön

Pimeys tuo uusia ulottuvuuksia jazzmusiikkiin

Jukka Perko soittaa saksofonia
Jazzmuusikko Jukka Perko soittaa pimeässä Jukka Perko soittaa saksofonia Kuva: Paulina Ahokas saksofoni

Sokea ihminen taluttaa konserttivieraan hiljaiseen ja pilkkopimeään konserttisaliin. On alkamassa konsertti, jossa kaikki tapahtuu pimeässä. Saksofonisti Jukka Perkolle pimeässä soittaminen oli mystinen ja vahva kokemus.

Konserttivieraat talutetaan yksitellen pimeään saliin. Taluttajana on näkövammainen ihminen. Lopuksi saatetaan soittajat instrumentteineen. Hiljaisuus laskeutuu, aistit virittyvät ja konsertti alkaa.

- Konsertin idea oli improvisointi. Ihmiset istuivat pimeässä salissa, jonne he olivat juuri tulleet näkövammaisten oppaiden opastamina hiljalleen pimenevää käytävää pitkin saliin. He eivät ole siis nähneet, millaiseen konsertti-tilaan olivat tulleet, muistelee saksofonisti Jukka Perko.

Soittajat opastettiin viimeisenä paikalle. He olivat toki virittäneet soittimensa aikaisemmin.

- Arvokasta oli se, miltä tuntui kulkea täysin sokean ihmisen varassa. Pimeässä tilassa kommunikaatiokaan ei ole omassa hallinnassa. Et näe ihmisten ilmeitä, et voi osoittaa musiikkia kenellekään, et voi miellyttää ketään, vaan olet soittimesi kanssa ikään kuin yksin. Samanaikaisesti olet jollain käsittämättömällä tavalla kuitenkin turvallisesti toisten kanssa. Kokemus oli hyvin lämmin ja avartava.

Valppaus ja kärsivällisyys voimistuivat

Pimeässä konserttisalissa soittaminen toimii kuullun varassa. Soittajat tietävät sovitusta merkistä, että on aika lopettaa. Konsertin jälkeen ihmiset jäivät paikoilleen jakamaan omia kokemuksiaan.

- Syntyi valtavan hyvä keskustelu. Merkillepantavaa oli se, että jokainen odotti vuoroaan, eikä minkäänlaista päälle puhumista esiintynyt. Näköaistimuksen puuttuminen lisäsi valppautta ja kärsivällisyyttä, pohtii Jukka Perko.

Yleisön lähdettyä soittajat jatkoivat vielä keskustelua näkövammaisten oppaiden kanssa. Oppaista yleisön reaktiot olivat hyvin tyypillisiä.

- He kertoivat, että keskustellessaan näkevien kanssa he joutuvat puhumaan päälle, kun taas näkövammaisten keskuudessa kaikki odottavat vuoroaan.

Jukka Perko ei halua sanoittaa kokemustaan enempää. Hän tyytyy toteamaan, että se on mysteeri. Hän haluaa kuitenkin soittaa uudestaan pimeässä.

Kuuntele Arvojen löytöretkellä: Jazzmuusikko Jukka Perko kesytti ujouden musiikilla
ma 27.10.2014 klo 17.20 Yle Radio 1:ssä ja Areenassa.

Jukka Perkon konserttisyksy

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri