Hyppää pääsisältöön

Taidemuseo vastasi Stradan Pissapoika-aloitteeseen

Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla.
Tommi Toijan pissaava poika Bad Bad Boy. Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla. Kuva: Marjut Tervola/Yle tommi toijan pissaava poika
Pissaaja-poika Kauppatorilla.
Pissaaja-poika Kauppatorilla. Kuva: Marjut Tervola / Yle patsashanke

Strada teki syyskuussa aloitteen, että Tommi Toijan Helsingin Juhlaviikkoja varten pystytetty Bad Bad Boy -patsas säilytettäisiin pysyvästi Kauppatorilla. Aloitteen vastaanottanut apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen lähti tukemaan Stradan hanketta ja toimitti sen eteenpäin viralliseen käsittelyyn. Nyt Helsingin taidemuseo on antanut ratkaisunsa.

Helsingin taidemuseon vastaus on tässä:

”Kiitos ehdotuksestanne taitelija Tommi Toijan Bad Bad Boy teoksen säilyttämiseksi Kauppatorilla.

Bad Bad Boyn saama vastaanotto ja suosio on hieno asia

Taidemuseo on puoltanut Amos Andersonin taidemuseon tuottamaan tilapäistä veistosta osaksi vuoden 2014 Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa. Bad Bad Boyn saama vastaanotto ja suosio on hieno asia. Teos on hauska kannanotto ja teoksen vastakohtaisuus ympäristöön nähden kiinnostava. Bad Bad Boy yhdessä Hotel Manta of Helsingin kanssa luo uudenlaisen taidekokemuksen kaupunkiin.
Taiteilija Tommi Toija, Marjut Tervola ja Toijan pissaaja-ukkeli.
Taiteilija Tommi Toija, Marjut Tervola ja Toijan pissaaja-ukkeli. Kuva: Marjut Tervola/Yle pissaaja-ukkeli

Taidemuseon näkökulmasta Bad Bad Boyn kaltaiset tilapäiset julkiset taideteokset ovat hyvin tervetulleita osaksi kaupunkikuvaa. Taidemuseo katsoo, että Bad Bad Boysta ei ole syytä tehdä pysyvää julkista taideteosta, vaan kaupunkiin tulisi enenevässä määrin tuottaa uusia mittaviakin tilapäisiä taideteoksia. Taidemuseo tukee mielellään tämän tyyppistä toimintaa ja nimenomaan kaupungin keskustan alueella, missä julkisia taideteoksia on runsaasti. Haluamme varmistaa mahdollisuuden tulevillekin sukupolville toteuttaa julkisia taideprojekteja keskeisillä paikoilla. Tilapäisyys antaa vapauksia toimia rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Bad Bad Boy tarjoaa tästä hyvän esimerkin.”

Bad Bad Boysta ei ole syytä tehdä pysyvää julkista taideteosta

Helsingin taidemuseo on siis päättänyt, että Bad Bad Boysta ei tehdä pysyvää patsasta. Stradan tietojen mukaan Pissaja-ukkeli viedään pois maanantaina. Sen tulevasta olinpaikasta ei ole tietoa. Jos Pissaaja-ukko on vielä näkemättä, nyt kipin kapin Kauppatorille.

Strada sai aikanaan ehdotuksestaan raivoisaa palautetta katsojilta, joskin loppupeleissä aloitteen kannatus oli runsaampaa kuin sen vastustus.

Stradan Operaatio Pissapoika

Lue Stradan Pissapoika-aloitteen saamasta palautteesta täältä!

Lue Stradan Pissapoika-aloite kokonaisuudessaan täältä!

Kommentit
 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri