Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Mustavalkoinen Turkki

Ulkolinja: Mustavalkoinen Turkki, yle tv1
Recep Tayyip Erdoǧanin kannattajat juhlivat vaalivoittoa elokuussa Ankarassa. Ulkolinja: Mustavalkoinen Turkki, yle tv1 ulkolinja: mustavalkoinen turkki

TV1 torstaina 30.10.2014 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 5.11. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

”Meillä menee hyvin. Turkissa ei ole köyhiä. Me kaikki jumaloimme Recip Tayyip Erdoǧania. Toivottavasta Jumala sallii hänen olla turvanamme pitkään.”

Näin kuvailee tuntojaan Melek Karaaslan. Karaaslan asuu Zonguldakin kaivoskaupungissa Mustanmeren rannalla ja pitää itseään Erdoǧanin peruskannattajana.

Talouskasvun Turkki

Pääministerinä 12 vuotta toiminut Recip Tayiip Erdoǧan valittiin elokuussa Turkin presidentiksi suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Karismaattinen ja itsevarma Erdoǧan on suosionsa huipulla. Talous kasvaa ja ensimmäistä kertaa modernin Turkin historiassa myös sotilaskaappauksen uhkaa pidetään liki mahdottomana.

Turkkilaiset arvostavat vakautta, mutta Erdoǧanin takana on vain reilut puolet turkkilaisista.

Vaarallinen itsevaltias?

Isolle osalle turkkilaisia presidentti on yhä vaarallisemmaksi käyvä itsevaltias. Kaikki liikenevä valta on keskittynyt yksiin käsiin.

Korruptiota tutkivia poliiseja ja tuomareita syytetään salaliitosta, ja sananvapautta muun muassa internetissä on rajoitettu. Samaan aikaan sunnalaisen islamin rooli on yhteiskunnassa yhä vahvempi, ja se pelottaa uskonnollisia vähemmistöjä sekä maallistuneita turkkilaisia.

Tyytymättömyys Erdoǧania vastaan ryöpsähti Gezin puiston rakentamissuunnitelmista käynnistyneissä mielenosoituksissa viime vuonna. Opposition protesti päättyi parin viikon taistelujen jälkeen, kun poliisi ajoi väkivalloin mielenosoittajat Istanbulin keskustasta.

Valkoinen ja musta

Turkissa on perinteisesti puhuttu valkoisesta Turkista. Termillä on tarkoitettu hallitsevaa yläluokkaa, joka sortaa tavallista uskovaista kansaa – mustaa Turkkia.

”Erdoǧanin retoriikassa valkoisen turkkilaisen roolissa ovat kaikki ne, jotka eivät lukeudu hänen kannattajiinsa, eli tavallisiin hartaisiin sunnimuslimeihin”, sanoo oppositiossa olevan CHP-puolueen kansanedustaja Binnaz Toprak.

Turkissa on nyt ennätyssuosittu presidentti, joka johtaa pahasti kahtia jakautunutta maata. Erdoǧanin Turkissa isot kansanosat tuntevat olonsa entistä uhatummaksi, oli kyse sitten uskonnollisista ja etnisistä vähemmistöistä tai poliittisesta oppositiosta.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist, Yle 2014.

Lisää aiheesta:
Itsevaltaiset johtajat haastavat Euroopan demokratian


Yle Uutiset: Turkin presidentti rakennutti itselleen huikean palatsin

Kommentit