Hyppää pääsisältöön

Sinivalkoinen Grand Prix

Hurraava yleisö
Hurraava yleisö Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Tasainen puheensorina valtaa jäähallin suuren areenan, kun katsomot täyttyvät hiljalleen ihmisistä. On lauantain pääluokan aika. Tänä vuonna UB Grand Prix esteratsastuksessa Suomea edusti yhteensä kuusi ratsukkoa. Vaikka kilpailuihin saapuu kymmeniä hienoja hevosia, ja toinen toistaan taitavampia ratsastajia ympäri maailmaa, on silti suomalaiselle katsojalle tärkeää päästä kannustamaan oman maansa edustajaa.

Puhtaan perusradan ratsastaneille on luvassa uusinta. Uusinnassa ratkaistaan voittaja, joten ratsukoiden tulee selviytyä maaliin mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähillä virhepisteillä.

Suomalaisista aloittaa Sebastian Numminen

Luokka aloitetaan ja ensimmäinen ratsukko hyppää vaativan, 160cm korkean esteradan. Suoritus palkitaan aplodein, jonka jälkeen jännitys laskeutuu ja yleisö hiljenee seuraavaa kuulutusta varten. Suomea edustava Sebastian Numminen saapuu areenalle kahdeksanvuotiaalla tammalla, tervehtii tyynesti tuomaristoa ja aloittaa suorituksensa.

ratsukko esteratsastusradalla
ratsukko esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Valkoinen hevonen okserilla
Valkoinen hevonen okserilla Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Rata etenee lupaavasti hyvässä ja tasaisessa tempossa, mutta vaativan kolmoissarjan C-osa tippuu vieden uusintapaikan mukanaan. Yleisö huokaa, mutta kannustaa ratsukon maaliin. Vielä viimeisen pystyn puomi kolahtaa maahan tuoden Nummiselle yhteensä kahdeksan virhepistettä perusradalta. Suorituksen jälkeen katsomosta kaikuu kannustushuutoja.

valkoinen hevonen ja ratsastaja
valkoinen hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Juuli Kontio onnistuu

Koko kansan suosikki Anna-Julia Kontio hyppää luokan Fardon-ruunalla, jonka kanssa hän on saavuttanut kuluneella kaudella mm. kolmannen sijan Münchenin gp-luokassa ja nollaradan Nations Cupissa.

Kontio saapuu arenaalle kotiyleisön eteen suurien aplodien saattelemana. Valkea ruuna näyttää rauhalliselta ratsastajansa tervehtiessä tuomaristoa. Lähtömerkki kajahtaa ja ratsukko laukkaa kohti ensimmäistä estettä. Suoritus etenee rauhallisesti ja sulavasti. Kontio keskittyy ja ruuna kuuntelee jokaista ohjetta.

Valkoinen hevonen hyppää esteen
Valkoinen hevonen hyppää esteen Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Yleisö pidättää hengitystään aina viimeiseen esteeseen saakka – mikä sekin pysyy kannattimillaan. Virhepisteetön rata ja uusintapaikka Suomelle. Yleisö ratkeaa ja ilonhuudahdukset kaikuvat jäähallin areenalla!

Esteratsastaja valkoisen hevosen selässä tuulettaa
Esteratsastaja valkoisen hevosen selässä tuulettaa Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Satu Liukkonen keskittyy alusta loppuun

Aiemmin jo radalla nähdyn Sebastian Nummisen puoliso Satu Liukkonen ratsastaa 12-vuotiasta tammaa Celestineä lähtönumerolla 15. Rata alkaa lupaavasti, mutta vaikean kaarteen jälkeen este numero kolme tippuu takajalkavirheen tuloksena. Liukkonen ei anna keskittymisensä herpaantua, vaan ratsastaa radan päättäväisesti loppuun ilman lisävirhepisteitä. Yleisö hyppää ratsukon mukana, kiivaasti hengähtäen vaikean paikan tullen. Suoritus palkitaan raikuvin aplodein!

Ratsastaja ruskean hevosen selässä keskittyy
Ratsastaja ruskean hevosen selässä keskittyy Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Ratsastaja taputtaa ruskean hevosen kaulaa
Ratsastaja taputtaa ruskean hevosen kaulaa Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Vaativa rata verotti muita suomalaisia

Seuraava suomalainen ratsukko on Jessica Timgren ja 12-vuotias ruuna Vaillant. Pienen hipaisun seurauksena kolmannen esteen takapuomi tipahtaa tuoden ensimmäiset neljä virhepistettä. Maaliin tultaessa sekä este numero kahdeksan että yhdeksän ovat tippuneet, ja enimmäisajan ylityksen vuoksi lopullinen virhepistesaldo on 13.

Ratsukko okserilla
Ratsukko okserilla Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Lähtönumerolla 30 starttaa Lotta-Riikka Rintamäki ja 12-vuotias tamma Cosma Shiva. Ensimmäisen sarjan A-osa putoaa, mutta ratsukko jatkaa tyynesti suoritustaan. Kolmoissarjan he suorittivat puhtaasti, mutta tiukan kaarteen takana olevalle esteelle numero 12. tuli valitettava kielto, ja lopulta myös pudotus. Maaliin tultaessa virhepistesaldo oli 16 enimmäisajan ylityksen vuoksi.

Ratsukko okserilla
Ratsukko okserilla Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Suomalaiskatsojien jännitystä pitää yllä vielä Mikko Mäentausta. Luokan toiseksi viimeisenä starttaavan tamman, Quenaron, emänisä on kuuluisa Coronado ja emä Quebec. Kuuluttaja kehottaa yleisöä kannustamaan viimeisen suomalaisen maaliin, mutta siitä huolimatta yhteensä viisi puomia putoaa tuoden ratsukolle yhteensä 20 virhepistettä.

Ratsukko esteellä
Ratsukko esteellä Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix

Voiton syrjässä kiinni

Pikaisen radanrakennuksen jälkeen aloitetaan uusinta, johon suomalaisratsukoista Anna-Julia Kontio selvitti tiensä. Jännitys on käsin kosketeltavaa, kun ratsukko suuntaa radalle. . Tiukempaakin tiukemmat kaarteet saavat yleisön haukkomaan henkeään – tästä esteratsastuksessa on kyse! Yleisö haluaisi suoda ratsastajalle rauhan, mutta kasaantuva jännitys pakottaa heidät kannustamaan esteiden välissä. Valitettavasti uusintaradalla tippuneet kaksi puomia toivat ratsukolle kahdeksan virhepistettä. Suoritus riitti kuitenkin hienosti 12. sijaan ja sijoitukseen!

Yleisö kannusti hyvän urheiluhengen mukaisesti kaikkia ratsukoita ja hyvä henki säilyi luokan loppuun asti. Tänäkin vuonna näimme hienoja suomalaissuorituksia, vaikka aivan kärkisijoja ei saavutettukaan. Oli hienoa nähdä näinkin monen suomalaisen ratsukon päässeen kilpailemaan Grand Prix luokkaan asti!

Ihan pieni suomalaisväri voittoon kuitenkin saatiin, kun Anna-Julia Kontion poikaystävä Martin Fuchs nappasi ykkössijan. Tämä oli hänelle uran toinen GP voitto ja tämän kauden enimmäinen. Kauniisti hän kiitti voitostaan paitsi hevosomistajia ja yhteistyökumppaneita, myös Juulia.

Hurraava yleisö
Hurraava yleisö Kuva: Emmi Kähkönen sinivalkoinen grand prix
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.