Hyppää pääsisältöön

Akuutissa keskiviikkona: Huonot hampaat vaarantavat yleisterveyden

Hammasvälien puhdistaminen
Hampaiden hoito kannattaa, jos haluaa pitää huolta terveydestään. Hammasvälien puhdistaminen Kuva: Yle, Akuutti akuutti

Hampaat kannattaa harjata säännöllisesti, sillä suun terveydellä on yllättäviä vaikutuksia yleisterveyteen. Pahimmillaan jopa kauan odotettu lonkkaleikkaus voi jäädä tekemättä, jos hampaat ovat huonossa kunnossa ja suussa jyllää tulehdus. Suun infektio saattaa edesauttaa esimerkiksi sydänsairauksien kehittymistä ja heikentää monien sairauksien hoitotasapainoa. Esimerkiksi diabeteksen ja reumasairauksien hoito on hankalampaa, jos suu on huonossa kunnossa. Hampaiden hyvä hoito on halpaa. Hammasharja, -tahna ja -lanka eivät paljoa maksa, mutta niitä säännöllisesti käyttämällä voi säästää satasia hammaslääkärikuluissa.

Syömishäiriö jättää jäljen

Anoreksia, bulimia tai ahmintahäiriö voi jättää pysyvän jäljen potilaaseen. Ei pelkästään henkisesti, mutta myös fyysisesti. Syömishäiriöistä kärsineet sairastuvat nimittäin keskimääräistä useammin erilaisiin autoimmuunisairauksiin. Esimerkiksi tyypin 1 diabetes on heillä neljä kertaa ja Crohnin tauti kolme kertaa yleisempää kuin verrokeilla. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston, HYKS:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisestä tutkimuksesta, johon osallistui yli 2300 syömishäiriöklinikan potilasta.

Epilepsia ei haittaa työntekoa

Kuvassa Andy Hyvönen.
Andy Hyvönen sairastaa epilepsiaa. Kuvassa Andy Hyvönen. Kuva: Yle, Akuutti epilepsia
Jopa puolella työssäkäyvistä suomalaisista on säännöllistä lääkitystä vaativa krooninen sairaus. Helsinkiläinen Andy Hyvönen sairastui epilepsiaan 13-vuotiaana. Työhaastatteluissa Andy ei ole sairaudestaan paljoa puhunut, koska sairaus ei ole estänyt työntekoa millään tavalla. Akuutti käykin tapaamassa sisähuvipuistossa työskentelevää nuorta miestä, joka omalla esimerkillään näyttää, että epilepsian kanssa pärjää hyvin myös työelämässä.

Omalääkärin vastaanotto messutunnelmissa

Risto Laitila i love me -messuilla.
Risto Laitila vastaa kysymyksiin messulavalla. Risto Laitila i love me -messuilla. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti i love me -messuilla
Juhlavuoden kunniaksi Akuutti lähtee terveysmessuille, jossa yleisö pääsee seuraamaan, miten omalääkärin vastaanotto valmistuu. Risto Laitila ja Mikko Penttilä keräävät messuilta mielenkiintoisia kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia yleisön edessä messulavalla.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila i love me -messuilla.
Risto Laitila i love me -messuilla. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti i love me -messuilla
Ruokaa lautasella
Ruokaa lautasella Kuva: Yle, Akuutti ruokaa lautasella
Hammasvälejä puhdistetaan hammaslangalla
Hammasvälejä puhdistetaan hammaslangalla Kuva: Yle, Akuutti hampaiden hoito
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä