Hyppää pääsisältöön

HPK ja Hämeenlinna kiinni toisissaan

Hämeenlinnaan kaavaillun autokaupan takana ovat kaupungin päättäjien tiiviit yhteydet jääkiekkoon ja sponsorirahaan. MOT:n selvityksessä paljastuu suhdeverkosto, jossa samat henkilöt toimivat niin kaupungin kuin SM-liigaseura HPK:nkin tehtävissä.

Sunny Car Centerin pääomistaja ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on vaurastunut kiinteistökaupoilla, joita hän on tehnyt Sunny Trading -yrityksen kautta.

Kun Sunny Trading teki miljoonavoittoja 2000-luvun puolivälissä, siitä tuli myös iso urheilusponsori. Ritaluoma on kertonut tukeneensa urheilua jopa miljoonalla eurolla vuodessa. Sunny Trading on ollut maan suurimpia urheilusponsoreita.

Ritaluoma on sponsoroinut erityisesti monia jääkiekon SM-liigan joukkueita, kuten Hämeenlinnan Pallokerhoa, HIFK:ta, Jokereita ja Ilvestä.

Jääkiekon sponsorointi avasi Ritaluomalle myös kaupungin päättäjien ovia. Jääkiekko yhdisti Hämeenlinnan ja Sunny Car Centerin.

HPK:lla ja Hämeenlinnalla tiiviit kytkökset niin 2010 . . .

MOT, HPK:n ja Hämeenlinnan suhteet
MOT, HPK:n ja Hämeenlinnan suhteet Kuva: Yle/MOT päättäjäverkosto

. . . kuin vuonna 2014:kin

MOT, HPK:n ja Hämeenlinnan suhteet
MOT, HPK:n ja Hämeenlinnan suhteet Kuva: MOT, Yle päättäjäverkosto

Hietanen
osoitti tontin

Hämeenlinnalainen Heikki Hietanen siirtyi syksyllä 2009 Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan paikalta Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiön toimitusjohtajaksi.

Hietanen toi Hämeenlinnaan mukanaan Markku Ritaluoman vuosia vanhan idean valtavasta autokaupasta. Syksyllä 2009 Hietanen kutsui Ritaluoman katsomaan autokaupalle sopivaa tonttia.

Hietanen oli tutustunut Ritaluomaan Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana. Sunny Trading sponsoroi kiekkoleijonia vuosina 2007–2011. Vuonna 2010 sponsorin nimi vaihtui Sunny Car Centeriksi. HPK:ta Ritaluoma on sponsoroinut vuodesta 2005.

Kesällä 2010 Heikki Hietanen valittiin HPK:n hallituksen puheenjohtajaksi. Syksyllä 2010 hänestä tuli myös Sunny Car Centerin hallituksen jäsen.

Hietanen ei halunnut antaa haastattelua MOT:lle. Ritaluoma ei vastannut lukuisiin MOT:n soittoihin tai viesteihin.

Kaupunginjohtajakin
HPK:n miehiä

Sunny Car Center -hanketta valmisteli Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiö Kehittämiskeskus Oy Häme (nykyisin Linnan Kehitys Oy), sen toimitusjohtaja Heikki Hietanen ja yhtiön hallitus.

Elinkeinoyhtiön hallituksen puheenjohtaja oli silloinen Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén.

Hellstén on kuulunut vuosikausia Jääkiekkosäätiön hallitukseen. Säätiö on suomalaisen jääkiekon rahasammio, jonne muun muassa jääkiekon MM-kotikisojen miljoonatuotot on kanavoitu.

Hellstén siirtyi 2013 Hämeenlinnasta eläkevakuutuslaitos Kevan varatoimitusjohtajaksi. Kesällä 2013 hänet valittiin HPK:n hallitukseen.

Samaan aikaan Sunny Car Centerin ja HPK:n kytkös tiivistyi, kun Ritaluomakin valittiin HPK:n hallitukseen. Puheenjohtajana jatkoi autokauppahankkeen kaupunkiin tuonut Hietanen.

Ritaluoma erosi HPK:n hallituksesta elokuun lopussa tänä vuonna, kun julkisuudessa oli noussut kohu Sunny Car Centeriin tulossa olleesta Sambian-sijoituksesta.

HPK osa
kaupungin valtarakennetta

HPK on osa Hämeenlinnan poliittista valtarakennetta. Kaupunkia on hallinnut vuosikymmeniä kokoomuksen ja sosialidemokraattien sinipuna-akseli. Apuna on toiminut oranssiakseli: johtavat kokoomus- ja demaripoliitikot ovat vaikuttaneet myös HPK:n johdossa.

Kokoomuksen Harri Lintumäki luotsasi vuosikaudet sekä kaupunginvaltuustoa että HPK:ta. Lintumäki on edelleen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston puheenjohtaja.

Myös sosiaalidemokraattien Jorma Hassinen kuului HPK:n hallitukseen ollessaan kaupungin johtavissa luottamustehtävissä. Hän toimi samaan aikaan toimitusjohtajana Hämeenlinnan Jäähalli Oy:ssä, jonka vuokralainen HPK on.

Kun autokauppahanke käynnistyi 2010, HPK-pomo Lintumäki oli kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja Hassinen demarivaltuutettujen ryhmänjohtaja.

Hämeenlinnan johtavat HPK-poliitikot ovat nykyisin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.). Rautio on HPK:n Juniorijääkiekon puheenjohtaja ja Kiemunki HPK:n Naisten varapuheenjohtaja. Rautio on myös HPK:n Kiekkoilun Tuki Oy:n hallituksen jäsen.

Julkisoikeuden professorin Teuvo Pohjolaisen mukaan Hämeenlinnan tapaisessa kuntapäättäjien verkostossa piilee rakenteellisen korruption vaara.

”Silloin kun ollaan monella pallilla, kunnallisessa päätöksenteossa ja (toisen) organisaation päätöksenteossa, ollaan hyvin helposti sellaisessa tilanteessa, jossa – vaikka ei suoranaisesta esteellisyydestä olisi kysymys – saattaa olla kuitenkin intressi edesauttaa toisen organisaation toimintaa myös toisen organisaation puolella”, hän sanoo.

MOT: Satu suuresta autokaupasta
TV1 maanantaina 27.10. klo 20

Katso myös:

Kommentit