Hyppää pääsisältöön

Ismo Leikolan ensikosketus stand upiin oli Seinfeld

Jyväskylästä koko Suomen tuntemaksi stand up -koomikoksi ponkaissut Ismo Leikola kertoi radiossa vuonna 2012, miten hänen leipälajinsa on tullut rapakon takaa Suomeen. Entä mistä kaikesta Suomessa saa heittää läppää? No lihavuudesta nyt ainakin.

"Sinä olet siis se vähän pihalla olevalta vaikuttava hauska mies", radiojuontaja Olga K esitteli Ismo Leikolan Yle Puheen Aamussa vuonna 2012. Mumisevasta puhetyylistään tunnettu jyväskyläläiskoomikko Leikola voitti stand up -tulokaskilpailun jo vuonna 2003, minkä jälkeen hänestä on tullut yksi Suomen menestyneimmistä stand up -koomikoista.

Leikolan oma ensikosketus stand uppiin olivat amerikkalaissarja Seinfeldin (1989–1998) lopputekstien aikaan tulevat lyhyet esityspätkät. Hänen omassa kotikaupungissaan Jyväskylässä stand uppia alettiin esittää vuonna 2001. Tällöin Leikola ilokseen oivalsi, että tehdäkseen huumoria ei tarvittu tv-kuvausryhmää tai peruukkeja – riittäisi, että seisoisi lavalla yksin, ihan omana itsenään ja omalla tyylillään.

"Jos yrittää rakentaa itselleen tyylin ulkoa päin, se on aina vähän päälle liimattua", Leikola sanoo.

Suomeen stand up alkoi rantautua pikku hiljaa 1990-luvulla, mikä oli paljon myöhemmin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Leikola mainitsee ensimmäisiksi suomalaisiksi stand up -koomikoiksi muun muassa Markku Toikan, André Wickströmin ja Riku Suokkaan.

Stand up -koomikkona Leikola pyrkii löytämään universaaleja ja ajattomia aiheita, eli vitsejä, jotka eivät vanhenisi heti. Usein se tarkoittaa sitä, että aivot löytävät ihan outoja näkökulmia tuttuihin asioihin.

Suomessa stand up -koomikoilla on rajoituksia verrattuna esimerkiksi amerikkalaisiin kollegoihin. Leikola selittää, että Amerikassa koomikoilta odotetaan aina tiettyä näkökulmaa, josta vitsejä heitetään. Esimerkiksi vähemmistöt voivat puhua vähemmistöistä eri tavalla kuin enemmistö, ja hauskuus voi syntyä siitä, mitä ei oikeastaan saisi sanoa.

"Suomessa koko homma on vähän uudempi ja tulenarempi. Täällä ei oikein voi välttämättä tehdä huumoria siitä, mitä ei saisi sanoa, koska täällä ei ole ihan selkeää, mitä ei saisi sanoa", Leikola vertaa.

Omasta ulkonäöstä, kuten pulleasta mahasta vitsaileminen taas on sallittua. Leikolan mukaan pelkkä maininta omasta lihavuudesta on yleisön mielestä aina hauskaa, koska altavastaajan asemaan asettautuminen on sympaattista. Laihduttamisesta ja urheilusta vitsailemalla taasen ei välttämättä saa tiristettyä nauruja yleisöstä.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto