Hyppää pääsisältöön

Siemens haluaa rahansa Sunny Car Centeriltä

Siemens
Siemens Kuva: EPA siemens

Saksalainen jättiyhtiö Siemens on ollut Euroopan suurimmaksi autokaupaksi mainostetun Sunny Car Center -hankkeen suurin yhteistyökumppani. MOT:n tietojen mukaan se on rahoittanut hanketta usean miljoonan euron kehityslainalla.

Siemens on katkaissut yhteistyösopimuksen ja perää rahojaan takaisin, MOT kertoo. Yhtiön mukaan se ei ole saanut selvyyttä, mihin Sunny Car Center on rahat käyttänyt.

Siemens ryhtyi purkamaan yhteistyösopimusta, kun elokuussa kerrottiin Sambian entisen presidentin lesken Regina Chiluban mahdollisesta sijoituksesta Sunny Car Centeriin.

Frederick Chilubaa ja hänen vaimoaan on epäilty Sambian valtion varojen kavalluksesta. Siemensin mukaan yhtiö ei voi olla hankkeessa, jossa on edes epäilys epäeettisestä toiminnasta.

Siemens on lainannut Sunny Car Centerille rahaa autokaupan talotekniikan ja ekologisen energiateknologian kehittämiseksi. Lainaa ei ole maksettu sovitusti takaisin, saksalaisyhtiöstä kerrotaan.

Siemensin mukaan sille ole raportoitu riittävästi, mihin Siemensin rahat on käytetty.

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma ei vastannut MOT:n kysymyksiin.

Yhtiön tilinpäätöksistä ei käy suoraan ilmi, miten paljon Siemens on lainannut yhtiölle tai mihin rahat on käytetty. MOT:n tietojen mukaan kyse on useasta miljoonasta eurosta.

Ritaluomalla
miljoonat kiinni

Sunny Car Centerin tilinpäätöksistä vuosilta 2011, 2012 ja 2013 voi arvioida, että yhtiöön on tullut pääomasijoituksina, lainoina ja liikevaihtona noin kaksitoista miljoonaa euroa.

Eniten varoja on kiinni Ritaluomalla itsellään. Hän on ilmeisesti rahoittanut yhtiötä 1,6 miljoonan pääomalainalla ja antanut vakuuksia lainottajille yli kahden miljoonan edestä. Kaiken kaikkiaan Ritaluomalla on kiinni yhtiössä omaa pääomaa, lainaa ja vakuuksia useita miljoonia euroja.

Yhtiön lainoittajista tilinpäätöksissä on nimetty Lammin Säästöpankki ja vakuutusyhtiö Pohjantähti. Lammin Säästöpankki on lainannut Sunny Car Centerille 1,1 miljoonaa euroa ja vakuutusyhtiö Pohjantähti vajaat 900 000 euroa.

Lainojen vakuudeksi Ritaluoma on antanut Helsinki Hallin eli Hartwall Arenan taustayhtiön sekä helsinkiläisen asunto-osakeyhtiön osakkeita.

Lisäksi yhtiöllä on lähes 3,5 miljoonan euron pitkäaikainen velka, jonka antajaa ei ole mainittu.

Autokaupan suunnitteluun
kulunut miljoonia

Yhtiö on kuluttanut tilinpäätösten mukaan rahaa yli kuusi miljoonaa euroa. Kovin paljon näkyvää rahoilla ei ole saatu aikaan.

Autokaupan tontilla seisoo mainospylväs, YouTubesta löytyy autokaupan komea mainosvideo ja yhtiön verkkosivulta arkkitehtien piirtämiä kuvia autokaupasta.

Sunny Car Centerin hallituksessa istui 2012–2014 Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd). Hänen mukaansa suuri osa Sunny Car Centerin miljoonista on kulunut hankkeen suunnitteluun. Kiemunki arvioi, että kulut yksin arkkitehtisuunnitelmista ovat miljoonaluokkaa.

Työntekijöiden palkkoihin on käytetty kolmen vuoden aikana noin 1,3 miljoonaa euroa.

”Siellä on pyöritetty isoa toimistoa ja henkilökuntaa neljä vuotta. Juoksevissa kuluissa puhutaan kuukausitasolla sadoistatuhansista”, Kiemunki kertoo MOT:lle.

Yhtiön työntekijöille on Kiemungin mukaan maksettu normaaleja yritysjohdon ja yritysten asiantuntijoiden palkkoja. Verotietojen mukaan Sunny Car Centerin toimitusjohtajan Markku Ritaluoman tulot olivat noin 180 000 euroa vuonna 2012.

Sunny Car Center on käyttänyt runsaasti rahaa mainostamiseen ja Hämeenlinnan Pallokerhon jääkiekkojoukkueen sponsorointiin.

Yhtiö on mainostanut muun muassa Helsingin ja Hämeenlinnan takseissa. Yhtiö on ollut HPK:n pääsponsoreita 2010–2014. Sen logo on ollut kalleimmalla mainospaikalla, HPK:n pelipaidan rintamuksessa.

”Siinä puhutaan sitten muutamista kymmenistätuhansista (vuodessa) meidän tapauksessa”, HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela sanoo.

Kysymysmerkki
tilinpäätöksissä

Sunny Car Centerin tilinpäätöksissä on ainakin yksi iso kysymysmerkki.

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomuksessa tilintarkastaja kiinnittää huomiota siihen, että yhtiöllä on pitkäaikainen saaminen, johon sisältyy ”merkittävää epävarmuutta”.

Tilinpäätöksestä käy ilmi, että kyse on yli neljän miljoonan euron saamisesta. Siitä ei ole tietoa, miltä taholta Sunny Car Centerillä on näin iso saatava.

”Kun miettii yhtiön tilaa, on aika erikoista, että periaatteessa se rahoitus, joka on tullut viimeisen tilikauden aikana – pankkilainaa ja muuta velkaa – on tavallaan mennyt tämän yhtiön kautta jonnekin muualle”, Kauppalehden analyytikko Ari Rajala arvioi MOT:lle.

”Aika oleellista on tietenkin, että se (rahoitus) ei ole mennyt semmoiselle taholle, jossa se mahdollisesti voidaan menettää”, hän sanoo.

Yhtiön tilanne
kriittinen

Sunny Car Centerin talous on kriittisessä tilassa – tai ainakin lähellä sitä. Jos yhtiö ei pian saa jostain lisää rahaa, se ei kykene jatkamaan liiketoimintaansa. Yhtiön kolmen ja puolen vuoden toiminnasta on tullut tappiota yli neljä miljoonaa euroa ja yhtiöllä on miljoonien velat.

”Oma pääoma on negatiivinen, maksuvalmius on heikko, rahaa on kassassa vähän. Muutenkin tilanne vaikuttaa hyvin hankalalta”, analyytikko Rajala arvioi.

Sunny Car Center on jättänyt tekemättä kaupparekisteriin lain edellyttämän ilmoituksen oman pääoman menetyksestä. Pääoma on 2013 tilinpäätöksen mukaan yli kaksi miljoonaa euroa miinuksella.

Yhtiö ei ole toimittanut kaupparekisteriin myöskään lain edellyttämiä tilintarkastuskertomuksia vuosilta 2012 tai 2013. MOT sai ne käsiinsä: molemmissa yhtiön tilintarkastaja huomauttaa yhtiön oman pääoman menetyksestä.

  • MOT: Satu suuresta autokaupasta
    TV1 maanantaina 27.10. klo 20

Katso myös: