Hyppää pääsisältöön

Sunny Car Centerin lyhyt historia

2009–2010

syksy 2009
Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Heikki Hietanen siirtyy toimitusjohtajaksi Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiöön. Kiinteistöyrittäjä Markku Ritaluoma on tullut hänelle tutuksi jääkiekkomaajoukkueen sponsorina.
Hietanen tietää Ritaluoman autokauppasuunnitelmasta ja kutsuu tämän katsomaan Hämeenlinnaan sopivaa tonttia.

kesäkuu 2010
Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyy Sunny Car Center -hankkeen, joka myös julkistetaan. Tarkoitus on rakentaa Euroopan suurin autokauppa, jossa saman katon alla olisivat kaikki automerkit.
Talosta tulisi kahdeksankerroksinen Hämeenlinnan maamerkki. Tilaa tulisi yli kymmenen jalkapallokentän verran. Talo maksaisi 70 miljoonaa euroa, ja se voisi valmistua jo 2012.
Osakkaiksi ovat tulossa Markku Ritaluoman Sunny Trading -yhtiö, Antti Peltoniemen Antrading-yhtiö, pääomasijoitusyhtiö Virtaa Hämeeseen ja Hämeenlinnan kaupunki.

syyskuu 2010
Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyy autokauppahankkeen. Työpaikkoja autokaupan keskukseen on luvassa jopa 1 500.
Kristillisdemokraattien valtuutettu Kylli Kylliäinen esittää, että selvitetään ensin, mitä Hämeenlinnan autokaupat hankkeesta ajattelevat. Valtuusto hyväksyy aiesopimuksen kuitenkin yksimielisesti.

lokakuu 2010
”Audi-myyjänä” tunnetuksi tullut Esko Kiesi ryhtyy markkinoimaan Sunny Car Centeriä autokaupoille. Hän arvioi, että tiloista pitää olla 70 prosenttia vuokrattuna, jotta hanke lähtee toteutumaan.

marraskuu 2010
Sunny Car Centerin tontin kaavoitustyö alkaa.

joulukuu 2010
Sunny Car Centerin rakennussuunnittelu alkaa. Markku Ritaluoman mukaan maahantuojien ja isojen autokauppojen vastaanotto on ollut suotuisa.

2011

helmikuu 2011
Ritaluoma kertoo, että hanke on kiinnostanut tähän mennessä lähinnä erikoiskaupan toimijoita. Ritaluoman mukaan isoin työ ei ole rahoituksen varmistaminen, vaan saada autokaupat ymmärtämään hankkeen edut.

maaliskuu 2011
Autokauppaan suunnitellaan nyt kahdeksan kerroksen sijasta viittä, koska autokauppiaat haluavat myydä autonsa maan tasalla. Tavoitteena on, että rakennustyöt alkaisivat 2012 ja valmista olisi 2014.

huhtikuu 2011
Ritaluoma kertoo, että ensimmäiset vuokrasopimukset voidaan julkistaa jo ennen vappua.

kesäkuu 2011
Autokauppakaava hyväksytään Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa. Sunny Car Center kertoo, että autokaupan perustustyöt käynnistyvät parin kolmen viikon kuluttua. Tontille aiotaan pystyttää autokaupan mainostorni.

kesäkuu 2011
Kauppalehden mukaan yksikään hämeenlinnalainen autotalo ei ole lähdössä Sunny Car Centeriin. Esko Kiesi kertoo Ylelle, että tiloista on vuokrattu noin neljännes.

heinäkuu 2011
Ritaluoma kertoo, että Sunny Car Centeriä suunnitellaan nyt kahteen kerrokseen, kun haetaan kauppiasystävällisintä ratkaisua. Hän uskoo, että paikalliset kauppiaat innostuvat vielä. Ritaluoma kertoo, että neuvottelut ovat pitkällä kuuden seitsemän toimijan kanssa.

elokuu 2011
Ritaluoma jättää rakennuslupasuunnitelman. Hän kertoo, että maanmuokkaus tontilla alkaa viimeistään syyskuun ensimmäisellä viikolla. Tontin rakennusten pinta-alaksi ilmoitetaan 120 000 neliötä. Ensimmäiseen kerrokseen tulee kymmenen käytettyjen autojen myymälää ja toiseen kerrokseen kahdeksan uusien autojen myyntitilaa.

elokuu 2011
Sunny Car Center kertoo yhteistyöstä Siemensin kanssa. Sen tavoite on hyödyntää aurinkopaneeleja hybridi- ja sähköautojen latausjärjestelmässä. Liikekeskus aiotaan suunnitella energiaomavaraiseksi hyödyntämällä aurinkoenergiaa perinteisten rinnalla.

marraskuu 2011
Autotalo saa rakennusluvan. Sunny Car Center hakee rakennuslupia neljälle rakennukselle. Suurin niistä on autokaupan keskus, 107 000 neliötä.

2012

tammikuu 2012
Sunny Car Centerin rakentaminen viivästyy tontilla lilluvan liejun vuoksi. Yhtään vuokralaista ei ole lupauksista huolimatta julkistettu. Ritaluoma kertoo, että rakennuksen on tarkoitus valmistua keväällä 2014.

tammikuu 2012
Sunny Car Centerin hallituksen jäsen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) torjuu huhut, että hanke olisi kaatumassa talousvaikeuksiin. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kirjoittavat Hämeen Sanomissa, että Sunny Car Center ei ole kaupungin rahareikä vaan tavoiteltava elinkeinopoliittinen investointi, jonka tuotto-odotukset ovat melkoiset.

tammikuu 2012
Kaupunginvaltuutettu Lulu Riikonen (myöh. Ranne) (ps.) vaatii Hämeen Sanomissa, että autokaupan hankkeesta on kerrottava kaikki tosiasiat. Hän kysyy, miksi hanke on pysähdyksissä eikä jo ala työllistää urakoitsijoita.

maaliskuu 2012
Sunny Car Centerin osakassopimus menee uusiksi, koska yhtiö unohti tehdä kaupparekisteriin ilmoituksen Hämeenlinnan kaupungin ja Virtaa Hämeeseen Oy:n osakkeista. Hämeenlinnan kaupungin omistama Kantolan Kiinteistöt vetää 300 000 euron sijoituksen pois.

toukokuu 2012
Ritaluoman mukaan puolelle toimitiloista on löydetty vuokralaiset. Kun tiloista 60 prosenttia on vuokrattu, alkaa rakentaminen. Liiketilat tehdään Stora Enson toimittamista puuelementeistä. Katosta tulee Suomen suurin puuelementtikate, 5,1 hehtaaria. Lämmittämiseen, jäähdyttämiseen ja sähkön tuotantoon käytetään Neste Oilin ja Siemensin yhteistyönä kehittämää biopolttoainetta käyttävää turbiinivoimalaa.

toukokuu 2012
Hämeenlinnan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Hämeenlinna myisi autokauppatontin Sunny Car Centerille 8,4 miljoonan eurolla. Yhtiö uskoo pääsevänsä rakentamaan vuoden 2012 loppupuolella ja valmista pitäisi olla 2014.

lokakuu 2012
Sunny Car Center kertoo, että rakentaminen on varmistunut. Kutsu tiedotustilaisuuteen on luvassa seuraavalle viikolle.

lokakuu 2012
Yle kertoo, että energiapihi autokauppakeskus toteutuu Hämeenlinnaan. Sunny Car Center toteuttaa maailmanlaajuisesti ensimmäisen uuden polven autokauppakeskuksen Hämeenlinnaan. Amerikkalainen sijoittaja testaa konseptia Hämeenlinnassa.

lokakuu 2012
Ritaluoma palaa neuvottelumatkalta Yhdysvalloista ja kertoo amerikkalaissijoittajan olevan tulossa Sunny Car Centeriin. Aluksi on kysymys 20 miljoonasta eurosta. Ritaluoma kertoo, että sijoittaja on asettanut kaksi ehtoa: autokauppakeskuksen täytyy saada oma moottoritieliittymä, ja nykyisen autokaupan alueelle Kaurialaan on tehtävä kaavarunko. Autokaupan kustannukset ovat nousseet 150–160 miljoonaan euroon.

2013

helmikuu 2013
Sunny Car Center ja Stora Enso kiistelevät kattosopimuksesta. Osapuolet ovat erimielisiä, onko sopimus irtisanottu vai ei. Stora Enson mukaan SCC on yksipuolisesti irtisanonut sopimuksen.

kesäkuu 2013
Autokaupan tonttikauppa hyväksytään kaupunginhallituksessa. Yhtiölle myydään 16 hehtaarin tontti. Sunny Car Center maksaa siitä 8,4 miljoonaa euroa. Koko kauppahinnan pitää olla maksettuna viimeistään kesäkuussa 2014.
Ritaluoma kertoo että työt alkavat heti, kun kauppakirja on saanut lainvoiman eli heinäkuussa. Ritaluoma kertoo, että tiloista on varattu 50 prosenttia ja Sunny Car Centerillä on amerikkalainen rahoittaja.

kesäkuu 2013
Autokaupan mainostorni pystytetään Kirstulan pellolle

elokuu 2013
Yle: Hämeenlinnan suuren autotalon rakentaminen alkaa vielä syyskuussa, toimitusjohtaja Markku Ritaluoma vakuuttaa.

marraskuu 2013
Rakennustöiden aloittaminen on viivästynyt kuukausia. Myös vuokralaisten julkistamisen piti tapahtua jo kuukausia sitten. Ritaluoma kertoo, että yhtiö ja kaupunki pitävät julkistamistilaisuuden hyvin pian.

marraskuu 2013
Ritaluoma vakuuttaa, että tonttikaupat tehdään ennen vuoden loppua.

joulukuu 2013
Kaupunki myöntää SCC:lle kolme kuukautta lisäaikaa tehdä tonttikaupat. Määräaika siirretään maaliskuun 2014 loppuun.

2014

helmikuu 2014
Kaupunki myy Sunny Car Centerin osakkeensa pääosakas Sunny Tradingille (Markku Ritaluoma). Kaupunki saa osakkeistaan 150 000 euroa. Merkintähinta oli 100 000 euroa. Hämeenlinna omistaa SCC:tä myös Vanaja Capitalin eli aikaisemman Virtaa Hämeeseen Oy:n kautta.

helmikuu 2014
Sunny Car Center -yhtiön talous on heikossa kunnossa. Pääomat ovat miljoonia miinuksella, ja velkaa on miljoonia euroja. Kaupparekisteriin ei ole ilmoitettu pääomien menetystä. Ritaluoma vakuuttaa, että asiat on hoidettu kuntoon.

helmikuu 2014
Ritaluoma kertoo neuvottelevansa edelleen amerikkalaisen ja arabisijoittajan kanssa sijoittajien vakuuksista.

huhtikuu 2014
Ritaluoma Ylelle: Sataprosenttinen usko Sunny Car Centeriin. Usko perustuu todellisuuteen, raha tuo todellisuuden, raha tulee sijoittajilta, Ritaluoma sanoo.
Hän lupaa, että rakennustyöt alkavat maanrakennustöillä kesäkuussa. Hän kertoo, että tiloista on vuokrattu 38 prosenttia.

huhtikuu 2014
Ritaluoma tekee poliisille tutkintapyynnön Sunny Car Centeriin tulossa olleesta sijoittajasta. Ritaluoman mukaan Sunny Car maksoi sijoituksesta 150 000 euron etukäteismaksun, mutta sijoitusta ei ole tullut sovitusti.

toukokuu 2014
Sunny Car Center tekee tonttikaupan Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Kauppahinta on 8,4 miljoonaa euroa. Kaupunki antaa Sunny Car Centerille maksuaikaa 4. heinäkuuta asti. Ellei tonttia makseta määräaikaan mennessä, tonttikauppa ja siihen liittyvät muut sopimukset raukeavat. Ritaluoman mukaan hankkeelle on järjestynyt rahoitusta eurooppalaisilta lainamarkkinoilta.

4.7.2014
Sunny Car Centerin tonttikaupan maksu viivästyy. Viivästyksen syyksi yhtiö kertoo kansainvälisen rahoituksen järjestelyt. Yhtiö pyrkii kuitenkin maksamaan tontin viimeistään 11. elokuuta mennessä, jolloin Hämeenlinnan kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran.

11.8.2014
Sunny Car Center saa jälleen lisäaikaa – tonttikaupan ehdoton takaraja nyt syyskuun lopussa. Ritaluoma lupailee kaupunginhallitukselle, että rahaa on tulossa euroopalaiselta pankilta ja Sambian presidentin leskeltä Regina Chilubalta. Kaupunginhallitus päättää äänin 7–4, että lisäaikaa kauppasumman maksamiseen annetaan. Perussuomalaisten Lulu Ranne esittää, että kaupan purku käynnistetään välittömästi. Ehdotusta kannattavat Ritva Oinonen (vas.), Hannu Kärpänen (kesk.) ja Kari Ilkkala (ps.).

14.8.2014
Yle: Autokaupan suurhankkeen rahoittajasta rahanpesututkinta – kymmenien miljoonien varat jäädytetty. Rahojen jäädyttämisestä on kertonut ensimmäisenä verkkolehti Zambian Watchdog. Ritaluoma korjaa uutisen tietoja: Chiluban sijoitusta ei ole jäädytetty, vaan se viipyy muista syistä.

21.8.2014
Yle: Siirto eteläafrikkalaiselle tilille käynnisti poliisitutkinnan: Sunny Car Centerin maksu jäädytettiin. Poliisi epäilee Sunny Car Centerin joutuneen huijauksen uhriksi. Poliisi pysäytti SCC:n 336 000 euron maksun ulkomaille. Yhtiö halusi kuitenkin siirtää rahat ulkomaille.

22.8.2014
Ritaluoma syyttää ”erästä poliittista ryhmää” mustamaalauskampanjasta. Hänen mukaansa Sambian kautta liikkeelle lähtenyt uutinen on laadittu vahingoittamistarkoituksessa.

elokuu 2014
Sunny Car Centerin suurin yhteistyökumppani Siemens ryhtyy purkamaan yhteistyösopimusta. Yhtiö katsoo, ettei se voi olla mukana hankkeessa, jossa on edes epäilys epäeettisestä toiminnasta. Siemensin mukaan sille ei ole myöskään kerrottu riittävästi, mihin sen Sunny Car Centerille lainaamat rahat on käytetty.

syyskuu 2014
Sunny Car Center haluaa puhdistaa maineensa. Yhtiö on palkannut afrikkalaisen ihmisoikeustoimiston selvittämään tietovuotoepäilyä Hämeenlinnan kaupunginhallituksesta sambialaiselle verkkolehdelle.

syyskuu 2014
Perussuomalaiset poliitikot Lulu Ranne ja Ismo Soukola tekevät tutkintapyynnön Markku Ritaluoman ja valtuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin esittämistä tietovuotoepäilyistä.

30.9.2014
Tonttikaupan maksun takaraja. Sunny Car Center ei ole maksanut tonttia Hämeenlinnan kaupungin tilille. Kaupunki ryhtyy purkamaan tonttikauppaa.

Lähteet: Hämeenlinnan kaupunki, Yle, Hämeen Sanomat

Katso myös: