Hyppää pääsisältöön

Tietovuoto Sambiaan kuumentaa Hämeenlinnaa

"Hämeenlinnan kaupunki oli osakkaana Sunny Car Centerissä"
"Hämeenlinnan kaupunki oli osakkaana Sunny Car Centerissä" Kuva: Yle, MOT Järvimaisemat,hämeenlinna

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma epäilee, että hänen ja Sunny Car Centerin mainetta on loattu tarkoituksellisesti tietovuodolla Hämeenlinnan kaupunginhallituksesta sambialaiseen verkkolehteen.

Ritaluoma epäilee tietovuodosta erityisesti perussuomalaisia poliitikkoja. Hänen lupaamiaan todisteita tietovuodosta ei ole vielä saatu.

Ritaluoma esitteli Sunny Car Center -hankkeen rahoitusta Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle 11. elokuuta. Sambialainen verkkolehti Zambian Watchdog uutisoi pari päivää kokouksen jälkeen, että Sunny Car Centeriin sijoitetut Regina Chiluban rahat, yli 30 miljoonaa euroa, olisi jäädytetty Suomessa rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle Häme. Se oikaisi uutista pian. Chiluban sijoitusta ei ollut jäädytetty, vaan se viipyi muista syistä. Yle Häme kertoi, että sijoitusvarojen sijasta poliisi oli jäädyttänyt Sunny Car Centerin maksaman etukäteismaksun Chiluba-sijoituksesta.

Sunny Car Center oli maksanut yli 300 000 euroa sijoituksen järjestämisestä. Poliisi oli jäädyttänyt maksun epäilyttävänä rahansiirtona, mutta vapautti rahat Ritaluomaa kuultuaan.

Poliisi varoitti mahdollisesta huijauksesta, mutta Ritaluoman mukaan Sunny Car Center kuitenkin maksoi etukäteismaksun.

Ritaluoman mukaan hän oli sopinut Chiluban sijoituksesta Mark Wilson -nimisen henkilön kanssa. Hän kertoi tavanneensa Wilsonin useita kertoja. Hän sanoi maksaneensa etukäteismaksun Wilsonin antamalle eteläafrikkalaiselle tilille.

Ritaluoma epäilee
myös Ylen toimittajaa

Markku Ritaluoma kertoi syyskuun alussa tiedotusvälineille, että Kansainvälinen ihmisoikeuskomitea CIPDH on selvittänyt epäiltyä tietovuotoa hänen toimeksiannostaan. Ritaluoman mukaan selvittäjänä oli komitean Afrikan-osaston johtaja Fagus Yaw Berko.

Myöhemmin ihmisoikeuskomitea ilmoitti, että se ei ole asiaa selvittänyt, mutta sen työntekijä Berko on selvittänyt asiaa yksityishenkilönä.

Ritaluoman mukaan Berko toimitti hänelle selvityksen sähköpostiviestissä, jossa tietovuodosta epäillään perussuomalaista kaupunginhallituksen jäsentä Lulu Rannetta ja perussuomalaisten kaupunginvaltuutettua ja kansanedustajaa Ismo Soukolaa.

Lisäksi viestissä on mainittu epäiltynä ”Mr. Lahti”. Ritaluoma on kertonut Yle Hämeelle, että kyse on Yle Hämeen toimittajasta Ari Lahdesta.

Berkon lähettämän sähköpostiviestin aitoutta on epäilty, koska sen englanti vaikuttaa käännösohjelmalla tehdyltä.

Yle Hämeen 19. lokakuuta julkaiseman uutisen mukaan urheilutoimittaja Ari Lahti ei ole perussuomalainen eikä ole muutenkaan ollut mukana politiikassa.

Lahti ei ole koskaan tavannut tai ollut yhteydessä Lulu Ranteeseen eikä Ismo Soukolaan, hän kertoo. Hän ei ole myöskään osallistunut Sunny Car Centeriä käsittelevien uutisten tekoon Yle Hämeen toimituksessa.

Tutkintapyyntö
tietovuotoväitteistä

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd) sai Fagus Yaw Berkolta tulleen sähköpostin Ritaluomalta ja kertoi tietovuotoepäilyistä kaupunginvaltuuston tiedotustilaisuudessa. Vuodosta epäiltyjen nimet päätyivät julkisuuteen sitä kautta.

Perussuomalaiset Lulu Ranne ja Ismo Soukola ovat kiistäneet vuotoepäilyt. He ovat tehneet tutkintapyynnöt Markku Ritaluomasta ja Iisakki Kiemungista.

”Täysin perättömät väitteet ja valheet jostain tällaisesta käsittämättömästä kaupunginhallituksen salaisten tietojen vuotamisesta afrikkalaiselle medialle. Tämähän oli aivan käsittämätöntä. Se nousi sellaisiin mittasuhteisiin, että eihän siinä voinut olla hiljaa. Ei ketään voi ampua otsaan vailla mitään seurauksia”, Ranne sanoi MOT:lle.

Kaupunginhallituksen salaisten tietojen vuotaminen voi olla virkarikos, josta voi tulla jopa vankeutta.

”On ihan luonnollista, että jos joku julkisuudessa syyttää rikollisesta teosta toista ja jos toinen ei esitä sille todisteita, että syytetty osapuoli vie sen tutkintaan. Koen että sen ulottaminen minuun oli myöskin tämmöistä meidän paikallispolitiikkaa”, Kiemunki sanoi.

Selvitykset
tietovuodosta jatkuvat

Iisakki Kiemungin mukaan Ritaluoman selvitykset tietovuodosta ovat jatkuneet.

”Hän kertoi, että hän saa Sambian poliisiviranomaisten allekirjoituksin varustetun todisteen, jossa myös tämän verkkolehden (Zambian Watchdog) toimittaja myöntää, että sinne yhteydessä olleet tahot olivat nimenomaan Hämeenlinnasta ja näitä mainittuja henkilöitä”, Kiemunki sanoi.

Ritaluoma kertoi Yle Hämeen uutisessa, että tietovuotoa selvittää nyt ”iso kansainvälinen yhtiö”.

Kiemunki on lähes varma, että tietovuoto on lähtöisin kaupunginhallituksesta.

”99,9-prosenttisella varmuudella tieto on lähtöisin meidän kaupunginhallituksen pöydän äärestä, mutta en tietenkään voi todistaa, kuka sähköpostin enteriä on painanut”, hän sanoi MOT:lle.

Juttua muokattu 28.10. klo 14.40

Muokattu teksti: Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle Häme. Se oikaisi uutista pian. Chiluban sijoitusta ei ollut jäädytetty, vaan se viipyi muista syistä. Yle Häme kertoi, että sijoitusvarojen sijasta poliisi oli jäädyttänyt Sunny Car Centerin maksaman etukäteismaksun Chiluba-sijoituksesta. Sunny Car Center oli maksanut yli 300 000 euroa sijoituksen järjestämisestä.

Alkuperäinen teksti: Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle Hämeen toimitus. Sen uutista korjattiin pian Ritaluoman kertomien tietojen pohjalta. Chiluban sijoitusta ei ollut jäädytetty, vaan se viipyi Ritaluoman mukaan muista syistä. Myöhemmin kävi ilmi, että Sunny Car Center oli maksanut yli 300 000 euron etukäteismaksun Chiluban sijoituksen järjestämisestä.

  • MOT: Satu suuresta autokaupasta
    TV1 maanantaina 27.10. klo 20

Katso myös: