Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää ja kuoleman kieli

Pääkalloja Meksikossa
Vuonna 2009 kuoli 49 900 suomalaista. Pääkalloja Meksikossa Kuva: Wikimedia commons Kuvaaja: Tomas Castelazo pääkalloja

Pyhäinpäivän tienoota, hyvät lukijat ja kuulijat. Tienoo on tässä kohdassa sopiva aikamääre, kun puhutaan juhlasta, jonka viettämispäivä on vaihdellut melkoisesti. Kristillistä edesmenneiden pyhimysten muistojuhlaa alettiin viettää syksyllä 300-luvulla Syyriassa.

Muutaman mutkan kautta juhla on meillä ja Ruotsissa muovautunut kaikkien kuolleiden muistopäiväksi, jota aikoinaan juhlittiin marraskuun ensimmäisenä – kuten tänäkin vuonna sattumalta. Nykyään pyhäinpäivän vietto määritellään, niin, että se on lokakuun lopun ja marraskuun kuudennen väliin osuvana lauantaina.

On juhlalla tietenkin esikristillisetkin juurensa, kuten niin monella pyhällä. Syksyn pimeät illat ovat saaneet kuolleiden henget ja elävien mielikuvituksen liikkeelle.

Kotoiseen sadonkorjuujuhlaamme kekriinkin kuului se, että juhla-aterialle kutsuttiin myös vainajien henget ja heille lämmitettiin myös sauna.

Marraskuu on jo nimeltäänkin vainajien aikaa. Martaat olivat muinaisten uskomustemme mukaan kuolleiden henkiä ja sana on selitetty vanhaksi indoeurooppalaiseksi lainaksi, jonka kanssa samaa juurta ovat latinan mors eli kuolema ja tästä juontuvat englannin, ranskan ynnä muiden kielten kuolemaan liittyvät sanat.

Kielentutkija Jenni Viinikka laatii parhaillaan väitöskirjaa suomalaisista kuolintodistuksista. Opinnäytteessään viisi vuotta sitten hän laski, että kun vuonna 2009 kuoli 49 900 suomalaista, niin kun heille kaikille laadittiin A4- arkin kokoinen kuolintodistus, niiden yhteispaino on noin 718 kg ja ne veisivät arkistotilaa 913 litraa eli hiukan vajaan kuutiometrin.

Millaista kieltä tämän kuutiometrin sisältä löytyy? Mitä aikamuotoja niihin kirjoitetaan? Mikä on exitus? Jenni Viinikka kertoo.

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Pasi Heikura

aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri