Hyppää pääsisältöön

Filmikameran kanssa Roomassa ja salaa Pompejissa 1954

Leo Hildénin vuonna 1954 Italiassa kuvaamat lyhytelokuvat ovat erinomainen esimerkki siitä innosta, millä filmikatsauksia tuolloin tehtiin. Filmeistä kaksi esittelee Roomaa ja yksi Pompejia. Jälkimmäisen hän kuvasi vastoin nimenomaista kieltoa.

Roomassa filmikamera ei toki ollut uusi näky, vaan Ikuinen kaupunki oli tallentunut jo aiemmin suomalaiskuvaajienkin filmille. Hildénin käsittelyssä korostuu kaupungin historia: ensimmäisessä filmissä käsitellään "vanhaa" Roomaa, toisessa "uutta". Kaikki, mikä on antiikkia nuorempaa, on tulkittu "uudeksi".

Vanhasta Roomasta esitellään mm. Forum romanum, Colosseum sekä Caracallan termit. Uudessa Roomassa käydään mm. Terminin rautatieasemalla, Pietarinkirkossa sekä sen Palazzo Venezian parvekkeen alla, mistä Mussolini piti puheitaan. Vaikka filmi on kuvattu hyvin nopeasti ja sen tavoite on sivistyksellinen, on sille tarttunut myös kauniita tuokiokuvia mm. lapsista ja häistä.

Elokuvallinen, paikoin lyyrinen musiikki vie tarinaa eteenpäin. Selostus on tekijälleen tunnusomaisesti tarkoin punnittua, välistä jopa runollista. "Verkkaisena virtaa Tiberin keltainen vesi kapeassa uomassaan halki Ikuisen kaupungin."

Salakuvausta Pompejissa

Pompejissa kameran ja jalustan kanssa liikkunut suomalaisseurue pysäytettiin portilla. Filmaaminen alueella ei ollut sallittua. Hildén kohautti olkapäitään ja väitti, ettei kamerassa ollut filmiä — aikomuksena oli vain harjoitella kuvaamista tyhjällä kameralla. Aikansa pohdittuaan vartijat päästivät miehet sisään, mutta sillä ehdolla, että jalusta jää autoon. Heidän ajatuksensa oli, ettei ilman jalustaa ole mahdollista mitään ainakaan onnistuneesti kuvata.

Toisin kuitenkin kävi, ja harvinaiset kuvat Pompejista tallentuivat filmille komeasti. Lähikuvat interiööreistä on kuvattu myöhemmin kirjoista — näin oli näin on laita myös monissa muissa Hildénin filmeissä. Kuvan laatu ja informaatioarvo ratkaisivat.

Innostus, jonka käynti Pompejissa Hildénissä herätti, tarttui myös nopeasti työstetylle filmille. Loppusanat ovat mahtipontiset, mutta uskottavat.

"Vaikka pian jo 1 900 vuotta kuolleina, kertovat Pompejin vanhat rauniot, sen hiljaiset kadut ja kadonnut loisto ikuisesta taistelusta, eri kulttuurikausien synnystä ja katoamisesta, henkisestä näytelmästä, johon tuskin löytyy vertaansa historiamme lehdiltä."

Teksti: Petra Himberg

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto