Hyppää pääsisältöön

Golfmestari Mikko Ilonen puttaili Mannerheimintiellä

Suomen urheilutaivaalle syttyi uusi tähti kesällä 2000, kun Mikko Ilonen voitti ensimmäisenä suomalaisena Britannian golfin amatöörimestaruuden. Mestari esiintyi heti tuoreeltaan Ykkösen aamu-tv:ssä, jossa hän opasti juontajakaksikon golfin saloihin ja mitteli näiden kanssa puttikilpailun Helsingin Mannerheimintien katukiveyksellä.

Tietolaatikko

Mikko Ilonen (s.1979) siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2001. Hän on pelannut lähes koko ammattilaisuransa ajan golfin European Touria. Ilonen on myös pelannut ammattilaisuransa aikana lajin suurimmissa ja arvostetuimmissa Major-turnauksissa. Vuoteen 2014 mennessä Ilosen paras sijoitus Major-turnauksista oli jaettu seitsemäs sija vuoden 2014 Yhdysvaltain PGA-Championships -turnauksessa. Vuoden 2014 lokakuussa Ilonen voitti myös Euroopan kiertueen reikäpelimestaruuden.

Britannian avoimen amatööriturnauksen mestaruuden arvo oli myös kansainvälisesti varsin merkittävä, koska perinteinen turnaus on yksi maailman arvostetuimmista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen vastaavaan on eurooppalaisten hankalampi päästä, mutta Britannian mestaruudesta mittelevät ovat lunastaneet paikkansa kilpailussa puhtaasti golftasoituksellaan.

Mestaruus avasi Iloselle portit ammattilaisturnauksiin ja hän siirtyikin jo seuraavana vuonna golfammattilaiseksi. Golfin pelaamisen Ilonen oli aloittanut jo kymmenvuotiaana.

Aamu-tv:n haastattelussa Ilonen myös tsemppasi lajin pariin vasta myöhemmällä iällä heränneitä harrastajia: "Kyllä golfin voi aloittaa ihan milloin vain. Ei se ole iästä kiinni."

Kilpauralle pääseminen tosin voi olla haastavaa, koska lajin huiput aloittavat pelaamisen jo verraten nuorina.

Haastattelussa Ilonen myös avasi karkeasti tulevaisuuden tavoitteitaan ja opasti ohjelman juontajakaksikkoa puttaamaan oikeaoppisesti. Lyöntialusta tosin osoittautui myös tuoreelle mestarigolffarille varsin vaikeaksi, palloja puttailtiin keskellä Mannerheimintien laatoitettua kävelyväylää.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto