Hyppää pääsisältöön

Henry Ford

Henry Ford auton vieressä
Henry Ford Henry Ford auton vieressä autoteollisuus

Henry Ford oli mies jolla oli visio. Siinä visiossa elimme 1900-luvulla ja elämme isolta osin vieläkin.

Kaksiosainen dokumentti kertoo yhdestä 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Henry Ford ei keksinyt vain kansanautoa, joka vapautti miljoonat liikkumaan aikana, jolloin rautatieverkon ulkopuolella ihmisten ja tavaran kuljettaminen maitse oli edelleen melkein kaiken toimeliaisuuden vaikeimpia esteitä.

Henry Ford muutti työn luonteen. Hän otti mallia lihateollisuudesta ja aloitti autojen valmistamisen liukuhihnalla. Käsityöläis-mekaanikkojen ja asentajien sijasta hänen tehtaissaan tarvittiin työvoimaa, joka oli niin sanotusti ”de-skilled”, eli suuri osa ammattitaidosta oli poistettu työn yhtälöstä. Toisaalta Ford alkoi maksaa tehtaissaan ennennäkemätöntä viiden dollarin päiväpalkkaa ja lyhensi työpäivän kahdeksaan tuntiin. Syntyi hyväpalkkainen teollisuustyö, joka mahdollisti työväestölle aivan uudenlaisen elämäntyylin.

Fordin visio koski nimittäin ennen muuta ihmisiä, joista hän tahtoi muovata kaltaisiaan: uutteria, raittiita, ryhtivalioita. Firman ”sosiologit” vahtivat työntekijöiden yksityiselämän intiimeimpiäkin yksityiskohtia, ja poikkeamisesta rangaistiin viime kädessä irtisanomalla.

Henry Ford oli ristiriitojen persoona. Yksi maailman rikkaimmista ihmisistä ja menestyneimmistä tehtailijoista, joka vihasi sydämensä pohjasta raharikkaita – ja erityisesti hän kohdisti vihansa juutalaisiin. Myös henkilökohtaisesti hän oli ihmissuhteissaan vaikea ja kohteli läheisiään ja alaisiaan julmasti. Kaikkein julmimmin poikaansa, josta hän kouli yhtiönsä johtajaa ja jolta hän samalla veti koko ajan mattoa jalkojen alta.

Kuten eräs Fordin läheinen työtoveri sanoi: Hänessä on niin loistavaa valoisuutta ja niin syviä varjoja, että on kuin silmä ei pystyisi muodostamaan kerralla terävää kuvaa koko miehestä.

PBS:n tuottama dokumentti kuuluu American Experience -sarjaan.

  • Henry Ford, USA 2013. Tuotanto PBS
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa