Hyppää pääsisältöön

Itkuvirret auttavat tunteilemaan terveellisesti

Lapsi taitaa itkuvirren. Kun sormeen tulee haava, tulee lapsi itkien valittamaan pipiä: "kato muhun sattu!" Kasvaessaan ihminen oppii hallitsemaan tunteenpurkauksiaan ja usein pidättelemään itkua jopa haitallisen paljon. Liikuttuminen kertoo siitä, että jotain liikkuu minussa, olen elossa, asiat tuntuvat joltain.

Itkuvirsien sanotaan olevan yhtä vanhoja kuin ihmissuvun.

Niitä nyyhkittiin yleisimmin siirtymäriittien kohdalla, hautajaisissa, häissä tai vaikka lasten lähtiessä kotoa maailmalle.

Suomalainen itkuvirsiperinne on karjalaista perua. Jokaisen karjalaisnaisen kuului osata itkeä ja se perittiin jo äidinmaidosta. Kaikista ei tullut rituaali-itkijöitä, mutta taidon kautta osattiin purkaa omia tunteita.

Itkuvirret sanoittavat tunnetta

  • Suomen Äänellä Itkijät ry perustettiin vuonna 2001 elvyttämään itkuvirsiperinnettä.
  • Sanoituksissa käytetään paljon kertausta, synonyymeja ja hellittelysanoja.
  • Itkuvirsimelodia syntyy improvisoimalla, tahdit ovat hengityksen mittaisia.
  • Huojuttaminen antaa itkijälle lohtua ja tuudittaa itkuapeutumiseen.
  • Poskella pidettävä itkuliina tukee itkijää ja suojaa läsnäolijoita polttavilta kyyneleiltä.
  • Lohduttaminen ei kuulu itkuvirsiperinteeseen, itkijälle annetaan kunnioittava itkurauha.
  • Itkuvirressä kohdataan suru ja ahdistus, mutta ei jäädä siihen, suunta on kohti valoa ja kevennystä.

Itkeminen on terveellistä

Vanhakansa oli fiksua, nimittäin kunnon itkunpuuska laskee stressihormoni kortisolin määrää, syke ja verenpaine laskevat ja hengitys tasaantuu.

Japanilaisen tutkimuksen mukaan itkeminen tuottaa myös kipua lievittävää endorfiinia.

Itkun pidättely ja tunteiden patoaminen voivat synnyttää fyysisiä oireita, kuten pää- ja selkäsärkyä. Pahimmillaan pidättely voi aiheuttaa jopa kakkostyypin diabetesta, sydänsairauksia ja lihavuutta.

Kun tunne saa purkautua, pääsevät tilalle helpotus ja huojennus. Itkun syy on kuitenkin hyvä tietää, nimittäin loputon parkuminen ja vellominen tiedottomassa itkussa voivat hajottaa mieltä.

Itku on tunteen käsittelyn väline

Keholla näyttäminen on tärkeää kaikessa tunneilmaisussa. Jos esimerkiksi kerrot vain sanallisesti olevasi iloinen, mutta hädin tuskin hymyilet, jää tunteen ilmaisu puolitiehen. Tätä voisi kutsua puoliliekillä elämiseksi.

Kaikki eivät kuitenkaan itke vuolaasti kyynelehtien. Itkua, kuten ei muitakaan tunteita, ole syytä arvottaa, sillä jokaisella on oma tunneilmaisutyylinsä. Tunneilmaisutyyliin vaikuttavat kotikasvatus ja mallioppiminen, mutta myös geneettiset syyt.

Itku ja liikuttuminen ovat viesti siitä, että asia on tärkeä ja rakas.

Jos tunnetta, kuten surua pidättelee, asia ei tule käsitellyksi kokonaisvaltaisesti ja se jää asumaan kehoon. Itkemällä asia ei unohdu tai häviä, mutta se ei enää paina.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän