Hyppää pääsisältöön

Mikä oli Operaatio Mannerheim?

Suomen Marsalkka -elokuvan juliste
Suomen Marsalkka -elokuvan juliste Kuva: Yle Suomen marsalkka,elokuvajuliste,elokuvajuliste

Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan, ja julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?

Operaatio Mannerheim oli Ylen tuotanto, johon kuului elokuva Suomen Marsalkka ja sen teosta kertova dokumenttisarja Operaatio Mannerheim. Samalla se oli suuri mediaseikkailu, joka pelasi uhkapeliä mielikuvien, todellisuuden ja instituution uskottavuuden kanssa. Sosiaalinen media oli juuri alkanut murtaa Suomessa perinteisten tiedotusvälineiden monopolia, ja tietovuotojen avulla keskustelu elokuvasta ja sen reaktioista pysyi pinnalla viikkokausia.

Mannerheimiin liittyvä henkilökultti oli tämän kolmannen sukupolven veteraaniuden puhtain ilmentymä

Koko operaation taustalla oli tekijöiden tunne siitä, että suomalaiseen kansallistunteeseen suhtauduttiin äärimmäisellä vakavuudella. Muu läntinen maailma vaikutti jo päässeen yli toisen maailmansodan traumoista, mutta suomalaiset pitivät tiukasti Talvisodasta kiinni ja suorastaan hellivät sitä. Mannerheimiin liittyvä henkilökultti oli tämän kolmannen sukupolven veteraaniuden puhtain ilmentymä, ja tekijät halusivat ravistella suomalaisten myyttistä suhdetta sankariinsa.

Tai kuten työryhmä asian muotoili syksyllä 2012:

"Uskomme, että nyt on sopiva aika nostaa esille ja arvottaa kansakuntamme sankaruuden käsitteet paremmin nykypäivään sopiviksi. Hanke on saanut aikaan karnevaalitunnelman menneisyyden traumojen käsittelyssä, olivat ne sitten Talvisota tai ikuinen tavoite saada aikaan elokuva Suomen marsalkasta Gustaf Mannerheimista. Toivomme vilpittömästi, että Suomen Marsalkka saa aikaa tahtotilan, jossa myös muita tulkintoja Mannerheimin elämästä kuvataan elokuvan muotoon."

Mutta mitä kaikkea vuoden aikana oikein tapahtui? Lue lisää ja katso kuvat!

  • Tarinoita Mannerheimista

    Operaatio Mannerheimin aikana kerättiin myös yleisön tarinoita ja muistoja Mannerheimista elokuvan käsikirjoituksen tueksi. Mannerheimin hautajaisissa Mannerheim on tärkeä, meitä suomalaisia yhdistävä henkilö. Hän elää edelleenkin monella tapaa ihmisten muistoissa. Urpu Hammar oli paikalla vuonna 1951 Mannerheimin hautajaisissa. Tilaisuus on jäänyt hänelle pysyvästi mieleen.

  • Tuottajan blogi

    Operaatio Mannerheimin aikana tuottaja Erkko Lyytinen piti blogia, jossa hän kertoi ja kuvaili hankkeen etenemistä.

  • Mikä oli Operaatio Mannerheim?

    Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?