Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Parasta nyt: Tampere Jazz Happening Martin Luther Kingin linjalla

Kitaristi Bill Frisell.
Kitaristi Bill Frisell esiintyy bändinsä kanssa Tampere Jazz Happening -tapahtumassa. Kitaristi Bill Frisell. Kuva: Jimmy Katz bill frisell

Mikä mahtaa yhdistää Tampere Jazz Happeningin ja ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin? Ainakin Martin Luther Kingin kirjoittamat saatesanat Berliinin ensimmäisten jazz-juhlien käsiohjelmaan tasan 50 vuotta sitten.

Jazz- ja blues-muusikoiden pioneerityöstä afro-amerikkalaisen identiteetin ja tasa-arvon etsimisessä käynnistyy Martin Luther Kingin syksyllä 1964 kirjoittama 333 sanan pituinen kannanotto aiheeseen.

Tämä ”Ihmisyys ja jazzin merkitys” –niminen essee päättyy voittoisaan sävyyn: ”Nyt jazz on viety maailmalle. Mustien taistelussa Yhdysvalloissa on samaa kuin modernin ihmisen maailmanlaajuisessa taistelussa. Jokainen tuntee bluesin alakulon. Jokainen kaipaa tarkoitusta. Jokainen haluaa taputtaa käsiään ja olla iloinen. Jokainen haluaa uskoa. Musiikissa, ennen muuta laajassa luokassa nimeltä jazz, löytyy astinlauta kaikkea tätä kohti.”

Ja mitä yhteistä on Berliinin ja Tampereen jazz-tapahtumilla? Ainakin ajankohta ja perustarkoitus.

Viideskymmenes Berliinin Jazzfestivaali järjestetään tasan samaan aikaan kuin järjestyksessä jo 33. Tampere Jazz Happening, torstaista sunnuntaihin 30.10 - 2.11.2014.

Jazzfest Berlinin ohjelmapolitiikka on yhtä tinkimätön kuin Tampereella; tähtäin tarkennetaan laatuun, ei määrään. Messumeininki ja bileriehuminen loistavat poissaolollaan.

Tampereen punainen tiili valaisee pyhäinmiestenpäivän pimeyden

Sanotaan, että jazz on parasta elävänä koettuna. Olet mukana muusikoiden kommunikaatiossa, katseissa ja vuoropuhelussa. Se on heittäytymistä, hetkessä olemista. Soitossa aistii vaaran tuntua ja riskin ottoa, niin kuin rock-musiikissa oli tapana olla kymmeniä vuosia sitten.

Tunnelma Tampereen punaisen tiilen ympäröimänä on sydämellisen levollinen - sellainen, että on hyvä olla täällä juuri nyt, eilinen tai huominen ei häiritse. Se sopii pyhäinmiestenpäivään, vuoden pimeimpään hetkeen. Zeniä parhaimmillaan, sanoisi moni.

Tampereen jazz on vuosikymmenien varrella totuttanut yleisön yllätyksiin. Niitä tarjoavat nälkäiset nousukiidossa olevat artistit. Vanhan liiton isot nimetkään eivät veivaa ikivanhoja hittejään.

Yli 40 vuotta olen käynyt suomalaisilla musiikkifestivaaleilla. Vain kahdessa niistä olen nähnyt, että yleisö saapuu paikalle vain musiikin vuoksi. Toinen niistä on Kuhmon Kamarimusiikki, toinen on Tampere Jazz Happening.

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen jazz-ryhmä Five Corners Quartet keikalla Tampere Jazz Happeningissä 2005.

Komea norjalainen edustus

Tampere Jazz Happening antaa tuokiokuvan siitä, missä juuri nyt mennään, perinnettä unohtamatta. Se on merkittävä eurooppalaisen ja varsinkin pohjoismaisen jazzin näyteikkuna.

Kolmella lavalla nähdään yhteensä 23 yhtyettä Euroopasta, Yhdysvalloista, Intiasta, Malista ja Jamaikalta. Valinnan varaa siis piisaa.

Tänä vuonna Norjan jazzin vahva asema korostuu, täysin ansaitusti. Turskaesiripun takana rikotaan genrerajoja reippaasti. Sieltä saapuu viisi kokoonpanoa: löytyy jazz-kaapuun puettua psykedeelistä progea, kissanrääkkäys-free-saksofonia, kuulasta vuono-jazzia ja nyrjähtänyttä Balkania.

Karl Seglemin eteeristä vuonojazzia Norjasta.

Tullikamarin Pakkahuoneen isoimmat nimet tulevat kaukaa idästä ja lännestä: he ovat intialaisen tabla-rummun suurvisiiri Zakir Hussain, New Orleans -trumpetisti Terence Blanchard ja elokuvallinen sähkökitaristi Bill Frisell. Kaikki legendoja omalla alallaan.

Kompakti festivaali-miljöö samalla aukiolla

Jo vuosia sitten Tampere Jazz Happening löysi likipitäen täydellisen kolmen salin puitteet. Kävijämäärä lähenee kymmentä tuhatta, useimmat konsertit taidetaan myydä loppuun.

Tullikamarin Pakkahuone on pääkonserttien isolle yleisölle, sen takaovesta pääsee bändien vaihtojen aikana baarina toimivaan Klubiin henkeä vetämään.

Saman aukion toisella puolella on pieni Kulttuuritalo Telakka. Sen pehmeässä puu-tiili-akustiikassa tuntee olevansa kontrabasson sisällä. Jo vuosia juuri Telakka on tarjonnut näyteikkunan kotimaiselle jazzille.

Telakan illat ovat aina täpötäynnä. Pelkästään ne riittäisivät festivaaliksi. Kotimainen taso on niin huikea. Paikalla on taas kärkikaarti erilaisissa kombinaatioissa, tunnetuimpina niminään Mikko Innanen, Teppo Mäkynen, Jukat Perko ja Eskola, Esa Pietilä, Anssi Nykänen, Lauri Porra, Teemu Viinikainen sekä Jorma Kalevi ja Olavi Louhivuori.

Jos tossu nousee vielä puolen yön jälkeen, Tullikamarin Klubin klo 01 alkavien yökeikkojen tunnelma lähentelee rock-klubia. Ne ovat olleet jo vuosia muutakin kuin varsinaista jazzia, enemmänkin maailmanmusiikkia. Jos bändi ei vielä tanssita, dj:t hoitavat homman.

Tällä kerralla Klubin yölavalle nousevat malilaisten tuaregien ykkössarjaan noussut Sahara-blues-bändi Tamikrest ja ohjelmiston isoin yllätysveto, dub-reggae-runouden isä, Lontoon Brixtonin realismia jamaikalaisesta näkökulmasta purevasti kuvaava Linton Kwesi Johnson.

Reilu 10 vuotta sitten Johnson jopa nostettiin brittiläisen runouden kaanoniin, kun hänen pokkarikokoelmansa ”Mi Revalueshanary Fren” julkaistiin maineikkaassa Penguin Classics –sarjassa, vasta toisena elossa olevan runoilijan teoksena. Golden PEN –palkinto hänelle ojennettiin toissa vuonna Pinterin, Lessingin ja Rushdien jalanjäljissä. Tänä vuonna Jamaikan valtio myönsi LKJ:lle ”Order of Distinction” –kunniamerkin.

Linton Kwesi Johnson lausuu runonsa ”Inglan Is a Bitch” Jamaikan kreolilla ilman bändiä. Tampereella Lintonia säestää 8-henkinen Dennis Bovell Dub Band.

Linton Kwesi Johnsonin ainoa suomennos tehtiin Tampereella

Reilu kolmekymmentä vuotta sitten Linton Kwesi Johnson nautti melkoista arvostusta Suomessakin. Silloin reggae istui vallassa olleen punk-rockin ideaan täydellisesti. Linton kävi useamman kerran Suomessa, Helsingin Lepakossa ja vuonna 1984 Provinssirockissa.

Ainoan Linton-suomennoksen, tai pikemminkin mukaelman teki Suomen ensimmäinen reggae-bändi, tamperelainen Top Ranking Eric And The Astronauts In Babylon (jossa soitin bassoa). Lintonin It Dread Inna Inglan –kappaleen idea sovellettiin tositarinaan Tampereen kaduilta nimellä Vanha hippi. Sen julkaisi tuottaja Atte Blom heti Love Recordsin konkurssin jälkeen perustamansa Johanna-levy-yhtiön singlellä vuonna 1980.

Linton Kwesi Johnsonin on luultu jo pitkälti vetäytyneen lavoilta ja keskittyvän kirjoittamiseen, mutta nyt hän tekee harvinaisen keikan, ja vieläpä hovikapellimestarinsa Dennis Bovellin 8-henkisen yhtyeen kanssa. Historiatietoisia reggae-faneja saapuukin Tampereelle ympäri maata Lintonia katsomaan.

Ylen Jazzklubi-ohjelma vankasti mukana

Yle on vuosien varrella taltioinut paljon Tampere Jazz Happeningin antia. Konsertteja lähetään taas pitkin talvea ja ensi vuotta Yle Radio 1 –kanavan Jazzklubi-ohjelmassa.

Sunnuntain Jazzklubi lähetetään kokonaan suorana Happeningistä, eli klo 19.03 - 21.00 kuullaan viikonloppuna Pakkahuoneella äänitettyjä bändejä ja haastatteluja.

Festivaalin viimeinen konsertti, norjalais-bulgarialaisen Farmers Market –sekstetin Balkan-jazz-veto tarjoillaan koko valtakuntaan alkaen klo 21.

teksti: Harri Tuominen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua