Hyppää pääsisältöön

Selkäpiitä karmivia kauhuääniä

Halloween-tunnelmaan voi virittyä Ylen arkiston kauhutehosteiden parissa.

Kello lyö kumeasti 12 kertaa. On tullut keskiyö. Tuuli ulvoo ulkona, vai oliko se sittenkin susi? Salama lyö taivaan kirkkaaksi, ja silloin takaa kuuluu lähestyviä askeleita. Pulssi kiihtyy, sydän pomppaa kohta ulos rinnasta...

Ylen arkiston kauhutehosteilla pääsee virittäytymään selkäpiitä karmivaan tunnelmaan. Tehosteita on äänitetty 1950-luvulta aina 2000-luvulle. Muita Ylen arkiston tehosteita löytyy kansainväliseltä Freesound-nettisivustolta.

 • Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön
 • Valokuvia vapaaseen käyttöön
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

   Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

   Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

   Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

   Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto