Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Suomalaisten suunnittelema museo Varsovassa on elämys

Arkkitehtuurin Finlandia-palkkittu Rainer Mahlamäki ja Polin, Puolanjuutalaisten historian museo
Arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Puolanjuutalaisten historian museo Arkkitehtuurin Finlandia-palkkittu Rainer Mahlamäki ja Polin, Puolanjuutalaisten historian museo Kuva: Wojciech Krynski arkkitehtuurin finlandia-palkinto 2014

Polin on hebreaa ja tarkoittaa " tässä on hyvä paikka olla". Polin eli vasta-avattu Puolanjuutalaisten historian museo on suomalaisen arkkitehtitoimiston Lahdelma & Mahlamäen suunnittelema. Ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittanut museo ja juutalaisen kulttuurin keskus on valoisa ja eheyttävä elämys.

Polin avattin yleisölle jo Varsovan getton kansannousun muistopäivänä huhtikuussa 2013. Yli 400 000 ihmistä on käynyt katsomassa rakennuksen vaikuttavaa arkkitehtuuria. Mutta museo avattiin arkkitehti Rainer Mahlamäen sanojen mukaan invalidina. Vasta nyt museossa on sydän paikallaan, kun perusnäyttelyt on avattu. Juutalaismuseona Polin edustaa uutta lähestymistapaa juutalaisuuteen. Painotus on puolalaisten ja juutalaisten tuhatvuotisessa yhteiselossa, josta Holacaust ja Varsovan getton tragediat ovat yksi osa. Lahdelma & Mahlamäki voitti arkkitehtuurikilpailussa vuonna 2005 myös useita juutalaisuuden museoita suunnitelleen Daniel Liebeskindin. Liebeskindin kuuluisa Berliinin juutalaismuseo kuvaa arkkitehtuuriltaan juutalaisten painajaista ja pyrkii järkyttämään, havahduttamaan, mutta suomalaisten suunnittelama Polin juhlistaa valoa ja elämää. Sen pääarkkitehtina on toiminut Rainer Mahlamäki.

Tervetuloa kuvakierrokselle museoon sen näyttelyiden avajaisviikolla.

Yle Uutiset: Suomalaisen arkkitehdin suunnittelema museo vihitään käyttöön Puolassa

Kommentit
 • Avaruusromua: Mistä ideat tulevat?

  Miten ideoita synnytetään?

  Uusia ideoita syntyy, kun jo olemassa olevat asiat kohtaavat toisensa uudenlaisina yhdistelminä. Se, millaisia nuo uudet yhdistelmät ovat, riippuu meidän kyvystämme hahmottaa asioiden suhteita toisiinsa. Ideoita voi yrittää luoda tietoisesti, mutta parhaita tuloksia syntyy, kun antaa alitajunnan työskennellä. Tällaisia ajatuksia esitti amerikkalainen James Webb Young jo 1940-luvulla. Hänen käsityksensä luovuudesta ja ideoista ovat edelleen kiinnostavia. Onko mikään muuttunut? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri