Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Suomalaisten suunnittelema museo Varsovassa on elämys

Arkkitehtuurin Finlandia-palkkittu Rainer Mahlamäki ja Polin, Puolanjuutalaisten historian museo
Arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Puolanjuutalaisten historian museo Arkkitehtuurin Finlandia-palkkittu Rainer Mahlamäki ja Polin, Puolanjuutalaisten historian museo Kuva: Wojciech Krynski arkkitehtuurin finlandia-palkinto 2014

Polin on hebreaa ja tarkoittaa " tässä on hyvä paikka olla". Polin eli vasta-avattu Puolanjuutalaisten historian museo on suomalaisen arkkitehtitoimiston Lahdelma & Mahlamäen suunnittelema. Ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittanut museo ja juutalaisen kulttuurin keskus on valoisa ja eheyttävä elämys.

Polin avattin yleisölle jo Varsovan getton kansannousun muistopäivänä huhtikuussa 2013. Yli 400 000 ihmistä on käynyt katsomassa rakennuksen vaikuttavaa arkkitehtuuria. Mutta museo avattiin arkkitehti Rainer Mahlamäen sanojen mukaan invalidina. Vasta nyt museossa on sydän paikallaan, kun perusnäyttelyt on avattu. Juutalaismuseona Polin edustaa uutta lähestymistapaa juutalaisuuteen. Painotus on puolalaisten ja juutalaisten tuhatvuotisessa yhteiselossa, josta Holacaust ja Varsovan getton tragediat ovat yksi osa. Lahdelma & Mahlamäki voitti arkkitehtuurikilpailussa vuonna 2005 myös useita juutalaisuuden museoita suunnitelleen Daniel Liebeskindin. Liebeskindin kuuluisa Berliinin juutalaismuseo kuvaa arkkitehtuuriltaan juutalaisten painajaista ja pyrkii järkyttämään, havahduttamaan, mutta suomalaisten suunnittelama Polin juhlistaa valoa ja elämää. Sen pääarkkitehtina on toiminut Rainer Mahlamäki.

Tervetuloa kuvakierrokselle museoon sen näyttelyiden avajaisviikolla.

Yle Uutiset: Suomalaisen arkkitehdin suunnittelema museo vihitään käyttöön Puolassa

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri