Hyppää pääsisältöön

Uusi kameratekniikka vie lähemmäs luontoa

Merimetso lähikuva
Merimetso Merimetso lähikuva Kuva: Jari Salonen merimetso
Luontodokumenttikuvaaja jari Salonen
Jari Salonen Luontodokumenttikuvaaja jari Salonen Kuva: Susanne Skata jari salonen

Luonnon kuvaamisesta tuli ammatti

Selkämerellä, Revelin saarella Jari Salonen virittelee paikoilleen kymmenkunta kameraa. Hän kantaa tekniikalla täytettyjä laukkujaan saaren kivikoissa länsilaidalta itään, etelään ja takaisin pohjoiseen. Hän lataa akkuja, teippaa kamerat maastokuvioisella teipillä ja etsii pieniä kiviä, joiden avulla kamerat saadaan vielä huomaamattomimmiksi. Kun Reveli on käyty läpi, matkustaa hän seuraavalle saarelle ja toistaa koko kuvion. Neljän, viiden tunnin kuluttua hän palaa ja kerää saaliinsa.

Hänen askeleensa ovat varovaisia, mutta varmoja. Katse vaeltaa rantaa pitkin. Se etsii vihreää vihreästä, ruskeaa ruskeasta ja mustaa mustasta. Lintujen pesiä ei ole suojavärin vuoksi helppoa löytää.

Jari on aina ollut kiinnostunut luonnosta ja linnuista. Ensimmäisen kameransa hän osti 15-vuotiaana ja kuvaamisesta tuli yhä tärkeämpi osa Jarin luontoretkiä. Lopulta harrastuksesta tuli ammatti. Jari on kuvannut luontoinserttejä kymmeniin ohjelmiin. Jari on halunnut aina päästä lähelle villiä luontoa. Uudet ja huomattavan pienikokoiset kamerat mahdollistavat viimein sen, että nyt päästään kosketusetäisyydelle linnuista.
- Parasta tässä tuotantotavassa on se, että materiaalia tulee paljon. Huonointa, että sitä tulee uskomattoman paljon. Yhden päivän aikana saattaa kertyä 30-40 tuntia materiaalia jopa 20 kameralla, mies pohtii.
rupisammakko uimassa
rupisammakko uimassa Kuva: Jari Salonen rupisammakko

Ennennäkemätön tv-dokumentti Selkämerestä

Selkämeri ulottuu etelässä Kustavista ja Uudestakaupungista Kristiinankaupunkiin pohjoisessa. Alueen luonto on rikasta ja edustaa hyvin rannikkoseudun ympäristöä ja merellistä Suomea. Saaristo on paikoin erittäin kivikkoista ja siellä liikkuu vähän ihmisiä. Tämän vuoksi eläimistö on rikas.
Jari kulkee Selkämerellä kolmen kesän ajan kuvaten kolmiosaista sarjaa. 50-minuuttiset jaksot esitetään Ylellä vuoden 2015 lopussa. Pitkät talvipäivät ovat ”pelastajia”, silloin paneudutaan materiaalin katseluun.

lähikuva lokista
lähikuva lokista Kuva: Jari Salonen lokki
Dokumentissa ei ole mukana yhtään ihmistä. Pääosaa näyttelee parikymmentä Selkämeren merkittävää lajia; kaloja, lintuja, matelijoita ja kasveja. Luonnon lumo vie tarinaa eteenpäin. Sarja tulee näyttämään muun muassa, kuinka kyhmyjoutsenet ja lokit käyttäytyvät pesissään, kuinka merimetsot sisustavat, kukat puhkeavat nuppuun, kuinka sammakot uivat ja käärmeet saalistavat. Jari onkin haltioissaan materiaalista, jossa on onnistunut vangitsemaan kameroille sellaista kuvaa, jota ei ole koskaan ennen Suomessa nähty.
Luontodokumenttikuvaaja jari Salonen
Jari joutsenta kuvaamassa Luontodokumenttikuvaaja jari Salonen Kuva: Susanne Skata jari salonen

Yksinäisiä työtunteja

Kuvauspäivät venyvät helposti yli 12 tuntisiksi. Huolimatta eloisasta eläimistöstä ja upeasta tekniikasta, vaikuttaa sarjan onnistumiseen jokin muu - kuinka kuvaaja selviää kaikista yksinäisistä tunneista ulkosaariston laitamilla.
- Tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin ja ainoastaan jatkuva kaluston siirtely kyllästyttää joskus, Jari kertoo.
Linnuista on tullut hänen ystäviään. Työn kuvaan kuuluu sekin, että vaihtaa muutaman sanan tiirojen kanssa ja antaa nimen kyhmyjoutsenelle, jonka kanssa on ystävystynyt.
Kiireen keskellä ehtii myös nauttia Selkämeren maisemista. Tulevan tv-ohjelman myötä katsojat pääsevät jakamaan hänen kokemuksensa.

Teksti: Susanne Skata
Käännös: Mari Siukonen

Lisää ohjelmasta

Kommentit