Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vältä verkon myyntihuijaus näillä vinkeillä

Varoituskyltti nojaa hyllykköön
Varoituskyltti nojaa hyllykköön Kuva: Yle varoituksia

Käytettyä tavaraa kaupataan internetissä nykyään valtavasti. Kasvottomassa kaupankäynnissä on kuitenkin vaara joutua huijauksen uhriksi. Huijaus on helpompi välttää ennakolta kuin selvitellä kadonneen rahan kohtaloa jälkeenpäin. Näillä vinkeillä voit tunnistaa mahdollisen huijauksen ja tehdä kauppaa verkossa harkitummin.

Rikoskomisario Jouni Niskanen kertoo, että Helsingissä verkon myyntihuijaukset ovat lisääntyneet vuoden sisällä kuusi prosenttia. Helsingin poliisilaitoksen tietoon tulee noin kolme huijausta joka päivä. Koko maan tasolla luku on kymmenkertainen. Vaikka suuri osa jutuista saadaan selvitettyä, helpommalla pääsee välttymällä huijaukselta kokonaan. Valtaosa kauppaajista on rehellisiä, mutta Niskanen muistuttaa, että ostajan huolellisuus verkossa on kaiken A ja O.

Näin tunnistat huijauksen

Myyjällä on kiire

Myyjä tahtoo päästä tavarasta eroon mahdollisimman nopeasti. Myytävä tavara voi olla tarjouksessa, tai ilmoitus on näkyvillä vain lyhyen aikaa. Ostopäätöstä pyritään nopeuttamaan kaikin tavoin. Hoputettu ostaja ei ehdi miettiä myyjän todellisia tarkoitusperiä.

Kiire ja edullinen hinta kulkevat huijauksessa usein käsi kädessä.

Tavara on halpa

Alihintaisella tavaralla koukutetaan ostajaa ja saatetaan jopa painostaa nopeisiin kauppoihin. Hälytyskellojen pitäisi soida eritoten silloin, jos tuote on uusi markkinoilla.

On epäilyttävää, jos joku myy uutta tuotetta selvästi kaupan hintoja edullisemmin.

Myyjä salailee asioita

Myyjä ei kerro itsestään tai tuotteestaan mitään kaupantekovaiheessa. Vastaamisen välttely voi olla merkki huijarista.

Kun kaupoista on jo sovittu, olisi hyvä saada tietää vähintään myyjän oikea nimi.

Toimi näin

Kysele tuotteesta

Käyttäjä kirjoittaa kysymystä myyjälle Huuto.netissä.
Käyttäjä kirjoittaa kysymystä myyjälle Huuto.netissä. Kuva: Yle kysymys

Rehellinen myyjä tahtoo yleensä saada tavaransa myydyksi ja vastaa mielellään ostajan kysymyksiin.

Kysymykset miksi tuote on myynnissä, tai millaisessa käytössä tavara on ollut, antavat hyvää lisätietoa.


Pyydä kuvaa

Nainen puhuu puhelimessa sohvalla.
Nainen puhuu puhelimessa sohvalla. Kuva: Yle nainen puhelimessa

Jos myynti-ilmoituksessa ei ole kuvaa tai kuva on selvästi netistä poimittu, pyydä myyjää lähettämään itse ottamansa kuva tavarasta.

Voit pyytää myyjää ottamaan samaan kuvaan saman päivän sanomalehden, jossa näkyy päivämäärä. Näin varmistut, että myyjällä todella on se tuote, mikä on myynnissä.


Tarkista myyjän tiedot

Nainen istuu kahden tietokoneen edessä, joilla auki Google ja Huuto.net.
Nainen istuu kahden tietokoneen edessä, joilla auki Google ja Huuto.net. Kuva: Yle huuto.net

Googleta myyjän käyttäjätunnus, yhteystiedot ja / tai tilinumero.

Huijareista kirjoitetaan verkon keskustelupalstoille. Yhteystietojen avulla voit tarkistaa, onko myyjä aiemmin syyllistynyt huijauksiin.

Suurin osa verkon petoksista ratkeaa huijarin käyttämän tilinumeron avulla.

Tarkista myös myyjälle annettu palaute, jos myyntisivulla on kommentointimahdollisuus.


Nouda tuote itse

Pakettikortin lisätiedot-kohta.
Pakettikortin lisätiedot-kohta. Kuva: Yle pakettikortti

Nouda tuote henkilökohtaisesti, jotta voit tarkistaa sen.

Jos et voi noutaa ostosta, voit pyytää myyjää käyttämään postiennakkoa tarkistusehdolla.

Pakettikortissa valitaan postiennakko ja lisätietoihin myyjä kirjoittaa ehdon, jossa sallii paketin sisällön tarkistamisen ennen maksamista.


Pyydä kuitti

Ostoksesta voi myös pyytää kuitin, josta käy ilmi myytävä tuote, myyjän tiedot sekä päivämäärä.

Muista nämä

Älä maksa ulkomaiselle tilille

Niskasen mukaan on syytä suhtautua epäillen suurien rahasummien siirtämiseen ulkomaille. Joka kymmenes kaikista netin myyntihuijauksista tehdään ulkomailta käsin ja niitä saadaan vain harvoin selvitettyä.

Osta käytettyä tavaraa ulkomailta vain silloin, jos olet aivan varma tuotteesta ja myyjästä.

Voit myös ehdottaa myyjälle, että maksat ensin osan tavaran hinnasta ja loput vasta sitten, kun tavara on saapunut.

Huijattu, tee rikosilmoitus

Tee rikosilmoitus poliisille, jos uskot joutuneesi huijauksen kohteeksi. Ilmoita poliisille mahdollisimman yksityiskohtaiset tiedot kaupankäynnistä ja myyjästä.

Myös pienten summien huijaukset kannattaa ilmoittaa. Huijari on voinut huijata monia muitakin, joten kaikki vinkit auttavat tutkinnassa.

Älä osta tuotetta, jos epäilyttää

Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se yleensä myös on sitä. Jätä tuote ostamatta, jos sinua epäilyttää.

Kaisu Nevasalmi, Kuningaskuluttaja

Lue lisää:

Huijauksen monet muodot (KRP)
Huijaukset (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.