Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningas Matti ja ysäristit pääkuva

Matti Airaksinen on ysäri-dj, joka soittaa timanttista jyystöä. Nyt päästetään ääneen Matin laaja fanijoukko ympäri Suomen. Talkoistetun dokumentin ja verkkosarjan ovat kuvanneet ysärifanit eli ysäristit, sekä Matti.

Kuningas Matti ja ysärin vangit

Sensaatiolehteä imitoiva mainos matti Airaksisesta kertovan dokumentin tekemisestä.
Sensaatiolehteä imitoiva mainos matti Airaksisesta kertovan dokumentin tekemisestä. Kuva: yle / Harto Hänninen ysärin vangit

Tähtijuontaja Matti "Kuningas Matti" Airaksinen keskeltä kohudokumentin kuvauksia: JO OLI AIKAKIN!

Amatöörikuvaajat piirittävät DJ Matti Airaksista. Airaksisen juontaman YleX:n Parasta ennen -radio-ohjelman fanit ovat tarttuneet kameroihinsa, ja kuvaavat nyt dokumenttia idolistaan.
- Matti on niin ihana. Kuka voi olla perjantain ilman timanttista jyystöä? nimettömänä pysyvä punatukkainen nainen tilittää.

Minusta on täysin käsittämätöntä, ettei elokuvaa ole toteutettu jo vuosia sitten.

Tekeillä on Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentti, jonka tekijäkaarti koostuu PE-faneista. Ylen puolelta projektissa ovat mukana toimittajat Kaisa Alenius ja Harto Hänninen.
- Eurodance-tähtien jatkuvat Suomen vierailut, My Litlle Pony -kokoontumiset ja talouden taantuma. Mistä tämä ysäribuumi oikein kumpuaa? Alenius miettii.

Myös Hänniselle vuosikymmen herättää yhä kysymyksiä:
– Miksi juuri lääkärit olivat kiinnostuneet eurodancesta? Oliko 1990-luvun Ruotsi todella niin suvaitsematon, etteivät tohtorit Alban ja Bombay saaneet töitä terveyskeskuksista? Tätäkö maailmaa ihmiset kaipaavat?

DJ Airaksisen elämässä on menossa poikkeuksellinen aikakausi, sillä hän on pyhittänyt syksyn DJ-keikoille ja Parasta ennen -ohjelmalle. Itsekin dokumenttiin materiaalia kuvaava tähtijuontaja kommentoi asiaa matkalla Seinäjoelle:
- Minusta on täysin käsittämätöntä, ettei elokuvaa ole toteutettu aiemmin, vuosia sitten. Jo oli aikakin!

Dokumentin tuottaja Hahtala on vielä vaitonainen dokumentin vaikutuksista Matti "Partamasa" Airaksisen elämään:
- Tällä hetkellä Matin perässä on vain kourallinen kuvaajia, mutta ilmiön odotetaan laajenevan syksyn aikana.

Jos tunnet palavaa halua heittäytyä ja osallistua dokumentin tekoon, kerro lyhyessä esittelyvideossa miksi ysäri ja Parasta ennen on niin parasta. Lähetä sähköpostilla: ysarinvangit@gmail.com

Dokumentti valmis! Verkkosarja alkaen 10.4.2015 klo 13 osoitteessa yle.fi/musiikki, pitkä dokumentti Yle Teemalla 30.4.2015 klo 21.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua