Hyppää pääsisältöön

Lahjapaketti: Charles Chaplin

Chaplinin poika (The Kid).
Chaplinin poika (The Kid). jackie coogan

Joulupäivän Chaplin-lahjapaketissa on kaksi elokuvaa, Chaplinin poika ja Parrasvalot, sekä tv-ensi-illassa kaksiosainen dokumenttielokuva Charles Chaplinin vuosisata.

Kun Charles Chaplin sata vuotta sitten pukeutui kulkuriksi kameran eteen, syntyi koko elokuvahistorian kuuluisin hahmo. Lontoon lohduttomissa slummeissa elämänsä ja uransa aloittaneesta koomikosta tuli pian miljonääri.

Chaplin
Chaplin chaplin

Chaplinin ura kulki mestariteoksesta toiseen samalla kun hän tarkkaili niissä muuttuvaa maailmaa, mutta maailma piti silmällä myös koomikkoa, jonka naissuhteet ja poliittiset mielipiteet synnyttivät skandaaleja. Kaksiosainen dokumenttielokuva Charles Chaplinin vuosisata (Chaplin: The Legend of the Century) tarkastelee miestä ja hänen mestariteoksiaan, joiden kohtaukset ovat säilyttäneet tehonsa ja maineensa vuosikymmenestä toiseen.

Vuonna 1921 valmistuneen mykkäkomedian Chaplinin poika (The Kid) tekeminen oli Chaplinille valtava riski. Pitkiä komediaelokuvia ei tuolloin juurikaan tehty, ja vaikka Chaplinin lyhytfilmit olivat olleet tavattoman suosittuja, ei uskottu että yleisö jaksaisi seurata täydet kuusi kelaa edes pikku kulkurin seikkailuja.

Nämä pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Chaplinin pojasta tuli mestarikoomikon uran suurin yleisömenestys ja samalla yksi hänen hienoimpia mestariteoksiaan. Niinpä Chaplin teki sen jälkeen enää vain kolme lyhytelokuvaa täyttääkseen sopimuksensa ja siirtyi sitten kokonaan pitkien elokuvien pariin.

Chaplinin poika. Yle Kuvapalvelu.
Chaplinin poika. Yle Kuvapalvelu. Kuva: Chaplinin poika. Yle Kuvapalvelu. chaplinin poika

Pitkän elokuvan tekoon liittyi kuitenkin riskejä, joiden ohella Chaplinia painoivat myös yksityiselämän murheet. Onneton avioliitto Mildred Harrisin kanssa oli juuri päättymässä kipeään avioeroprosessiin, ja heidän lapsensa oli kuollut pari vuotta aikaisemmin. Nämä menetykset vaikuttivat Chapliniin syvästi, ja hän kanavoi tunteitaan tähän kertomukseen kulkurista, joka ottaa hoiviinsa kodittoman pikkupojan. Lisäksi hän otti elokuvaan suoria omaelämäkerrallisia aineksia karusta lapsuudestaan Lontoon slummeissa.

Niinpä Chaplinin pojan nauru on usein hyvin kyyneltensekaista, Chaplin vuoroin itkettää ja naurattaa katsojiaan saman kohtauksen aikana. Malliesimerkkinä tästä toimii elokuvan kuuluisin kohtaus, lapsenryöstö ja sitä seuraava takaa-ajo, jotka kuuluvat elokuvahistorian liikuttavimpiin kohtauksiin vain päättyäkseen vapauttavaan huumoriin.

Parrasvalot (Limelight) on tarina Calverosta (Chaplin), entisestä kuuluisasta klovnista. Alkoholisoitunut Calvero estää nuorta tanssijaa Therezaa (Claire Bloom) tekemästä itsemurhaa, auttaa naista palaamaan tanssijan työhönsä. Myös Calveron oma itsetunto ja rohkeus kohoaa, mutta hänen paluuyrityksensä estradeille eivät tuota toivottua tulosta. Parrasvalot on Chaplinin "taiteilijan testamentti”, mestarin viimeinen Yhdysvalloissa ohjaama elokuva.

Charlie chaplin elokuvassa Parrasvalot (Limelight/USA 1952). Yle Kuvapalvelu.
Charlie chaplin elokuvassa Parrasvalot (Limelight/USA 1952). Yle Kuvapalvelu. Kuva: Charlie chaplin elokuvassa Parrasvalot (Limelight/USA 1952). Yle Kuvapalvelu. parrrasvalot

Parrasvaloissa on viittauksia Chaplinin omaan elämään, persoonallisuuteen ja uraan. Elokuvan ihmeellisen kaunis teemamusiikki porautuu läpi koko teoksen ja kestää yhtä lailla läpi aikojen. Chaplin tekee hienon roolin surullisena Calvero-klovina joka kaipaa vanhoja aikoja, näyttämöjä ja Parrasvaloja.


Katso myös Teemalauantai 20.12. klo 21.00: Chaplinin kulkuri 100 vuotta. Uusi dokumenttielokuva Kulkurin synty sekä kolme Mutual-kauden komediaa, Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri. Kaikki ovat katsottavissa ensiesityksen jälkeen myös Areenassa.

Kuuntele myös Filmiryhmä 25.12. klo 17.20: Kulkuri, herrasmies ja ikoni. Uusinta tiistaina 30.12. klo 21.16. Kuunneltavissa ensiesityksen jälkeen myös Areenassa.

Chaplin-lahjapaketti torstaina 25.12.

  • Klo 10.00 Charles Chaplinin vuosisata, osa 1/2. (Chaplin: The Legend of the Century).
  • Klo 10.48 Chaplinin poika (The Kid), USA 1921. O: Charlie Chaplin. N: Charlie Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance.
  • Klo 11.38 Charles Chaplinin vuosisata, osa 2/2. (Chaplin: The Legend of the Century).
  • Klo 12.25 Parrasvalot (Limelight) USA 1952. O: Charles Chaplin. N: Buster Keaton, Charles Chaplin, Claire Bloom, Nigel Bruce, Sydney Chaplin.

Lahjapaketit 2014

Kommentit

Yle Teema