Hyppää pääsisältöön

Muodin luojat

Vogue – muotitoimittajien mahti (In Vogue: The Editors Eye, Yhdysvallat, 2012)
Vogue – muotitoimittajien mahti (In Vogue: The Editors Eye, Yhdysvallat, 2012) Kuva: Vogue – muotitoimittajien mahti (In Vogue: The Editors Eye, Yhdysvallat, 2012) vogue – muotitoimittajien mahti

Mitä mahtuu kolmelle muodin vuosikymmenelle? Kuka päättää miltä lehtien muotikuvat näyttävät? Millainen mies on muotiluomuksistaan tunnettu Karl Lagerfeld? Lahjapaketti vie meidät muodin syntysijoille. Lisää muotiohjelmia lauantaina 3.1.

lauantai 27.12. klo 10.00 alkaen

Muodin kolme vuosikymmentä (Fashion Pack, Ranska, 2013).
Muodin kolme vuosikymmentä (Fashion Pack, Ranska, 2013). Kuva: Muodin kolme vuosikymmentä (Fashion Pack, Ranska, 2013). muodin kolme vuosikymmentä
Muodin kolme vuosikymmentä on kolmiosainen dokumenttisarja muodista ja muotiteollisuudesta 1980-luvulta vuoteen 2010. Sarjassa seurataan, kuinka yhteiskunnalliset tapahtumat ovat vaikuttaneet muotiin kolmen vuosikymmenen aikana.

1980-luvulla yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat myös muotimaailmaan. Vielä vuosikymmentä aikaisemmin ranskalainen muoti merkitsi maailman ihmisille haute couturea ja muotitaivaan suuria nimiä kuten Yves Saint Laurent. 1980-luvun uusien muotitaiteilijoiden kärki halusi kuitenkin romuttaa kaikki vanhat käsitteet. Nyt vähemmistöt tulivat näkyviksi niin katukuvassa kuin muodissa. Uusi suunnittelijoiden sukupolvi nousi esiin Gaultierin johdolla.

1990-luvun alussa talouden lama, Persianlahden sota ja aids synkensivät ilmapiiriä ja vaikuttivat myös muotiin. Mieliala oli masentunut, synkkä ja toisinaan väkivaltainenkin. Grunge-muoti ja kierrätysvaatteet olivat vastaisku pinnalliselle muotimaailmalle. Muotinäytöksistä tuli kantaaottavia, eikä muodin maailma olisi enää koskaan entisensä.

2000-luvun alussa maailman kaupallistuminen iski myös muotiin. Globalisoituneilla markkinoilla brändien merkitys nousi arvoon arvaamattomaan ja levisi kaikkialle. Nyt luksustuotteet nousivat halutuiksi statussymboleiksi. Merkkilaukut ja uudet nimekkäät suunnittelijat pelastivat monen vanhan muotitalon. Maineen voi kuitenkin menettää nopeasti.

Vogue, muotitoimittajien mahti.
Vogue, muotitoimittajien mahti. Kuva: Vogue, muotitoimittajien mahti. muotitoimittajien mahti
Vuonna 1892 ensimmäisen numeron julkaissut Vogue-lehti juhli 2012 pyöreitä vuosia. Tätä juhlistaa myös lehden legendaarisista muotitoimittajista (fashion editors) tehty dokumentti Vogue, muotitoimittajien mahti. Muotitoimittajat päättävät, miltä lehden muotikuvat näyttävät - keitä niissä esiintyy, missä, miten ja missä vaatteissa.

Suunnittelutyö on perusteellista puuhaa, kun kaikki editorit ovat suuria persoonia ja suhtautuvat työhönsä taiteilijan intohimolla. Vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset yhteiskunnassa ja naisen asemassa heijastuvat myös kuviin.

Dokumentissa ovat haastateltavina muun muassa Voguen päätoimittaja Anna Wintour, nykyiset ja entiset muotitoimittajat Grace Coddington, Tonne Goodman, Polly Allen Mellen, Carlyne Cerf de Dudzeele, Camilla Nickerson, Phyllis Posnick ja Babs Simpson, Voguen mallina toimineet Nicole Kidman ja Sarah Jessica Parker sekä muotisuunnittelijat Alber Elbaz, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs ja Vera Wang.

Minä, Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld Sketches Himself, Ranska, 2012).
Minä, Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld Sketches Himself, Ranska, 2012). Kuva: Minä, Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld Sketches Himself, Ranska, 2012). karl lagerfeld
"Lapsuuteni hartain toive oli se, etten olisi lapsi. Koin lapsena olemisen nöyryyttäväksi.”

Muotiluomuksistaan tunnettu Karl Lagerfeld on myös taidokas piirtäjä. Dokumentissa Minä, Karl Lagerfeld yksityisyydestään tarkka ja persoonallinen suunnittelija kertoo omin sanoin ja piirroksin tarinansa lapsuudesta Pariisin muotihuoneisiin. Haastattelijan kysymyksiin Lagerfeld vastaa piirtämällä aiheesta. Tarina alkaa lapsuudesta ja siirtyy sen jälkeen uran alkuun ja ensimmäisiin kokoelmiin.

O’mast on Napolin murretta ja tarkoittaa ”mestari”. O’Mast - Napolin räätälimestarit aiheena on napolilainen räätälintaito. Napolilaisia räätäleitä pidetään lontoolaisten ohella maailman parhaina. Ja napolilaisella puvulla on aivan omintakeinen luonteensa, joka syntyy yksityiskohdista, keveyden mahdollistavasta taitavasta materiaalinkäytöstä sekä rennosta mutta tarkkaan harkitusta leikkauksesta. Kaiken tämän tekee lopulta mahdolliseksi itse kaupunki ja sen kulttuuriperintö.

 • Muodin kolme vuosikymmentä ((Fashion Pack) Ranska 2013. klo 10.00
 • Vogue - muotitoimittajien mahti (In Vogue: The Editors Eye), USA 2012. Ohjaus Fenton Bailey & Randy Barbato. klo 12.50
 • Minä, Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld se dessine) Ranska 2012. klo 13.50
 • O'Mast - Napolin räätälimestarit (O’Mast) Italia 2011. O: Gianluca Migliarotti klo 14.40

Lahjapaketit 2014

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema