Hyppää pääsisältöön

Olympiamitalisti voimistelee edelleen 81-vuotiaana

Ensimmäisistä voimisteluharjoituksista Martti Mansikka veljineen heitettiin ulos. ”Ei kuulemma saatu järjestystä aikaan ennen kuin Mansikan pojat olivat pihalla.” Monella pikku pojalla homma olisi voinut tyssätä siihen. Martti Mansikasta tuli olympiamitalisti.

Martti Mansikka
Martti Mansikka Kuva: YLE kahden polven treffit

Martti, 81 v.

  • Nuoruudenlupaus: Martti oli olympiamitalin voittaessaan jo kahden lapsen isä. Kaikkiaan lapsia on viisi. Jo ennen naimisiin menoa sovimme vaimon kanssa, että minä saan myös urheilla. Maikki huolehti perheestä.” Kun puoliso myöhemmin sairastui vakavasti, Martti oli monta vuotta hänen omaishoitajansa. ”Silloin tuli minun vuoroni huolehtia Maikista.”
  • Salattu hyve: ”Nuorena päätin, että viinan kanssa en ala leikkiä. Talvi- ja jatkosodan käynyt isä ryypiskeli vähän liikaakin. Ei minusta absolutistia tullut, mutta olin jo 30-vuotias, kun maistoin alkoholia. Toki lääkekaapissa pitää olla konjakkia ja viskiä ja joskus harvoin otan sieltä tilkan.””

Martti Mansikan suuri vuosi oli 1956. Kesäolympialaiset pidettiin Melbournessa. Pelkästään matka kisapaikalle oli suuri seikkailu; lentoreitti kulki Alaskan kautta Havaijille ja Fidzi-saarille ja sieltä Australiaan.

-Me laskettiin, että 114 tuntia oltiin kisamatkalla ilmassa. Havaijilla huilattiin pari-kolme päivää ennen kuin päästiin jatkamaan matkaa.

Joukkuevoimistelu käytiin kuusimiehisin joukkuein. Kultaa nappasi miesten telinevoimistelua hallinnut Neuvostoliitto ja toiseksi tuli vahva voimistelumaa Japani, mutta kolmanneksi sinnitteli pieni Suomi. Kotimaassa juhlinta oli vaatimatonta: Tampereen kaupunki tarjosi mitalikahvit ja Martti jatkoi töitä sähkölaitoksella.

Martti Mansikka on myös Pohjoismaiden mestari joukkuekilpailussa ja vuonna 1957 hän voitti Suomen mestaruuden permannolla, hevosella ja hypyssä.

Poika kiipesi kuuseen

Martti on kotoisin Karjalasta. Mansikan perhe joutui evakkomatkalle kahteen kertaan ja evakossa Martti aloitti myös koulunkäynnin. Kun hän muutama vuosi sitten hän kävi syntymäkunnassaan Antreassa, matkatoveri tunnisti Martin: ”Sinä olet varmaan se pikku poika, joka aina kiipesi korkealle tuohon isoon kuuseen.”

Sotien jälkeen perhe muutti Tampereelle ja Martti aloitti voimisteluharjoitukset. Vaikka alku ei ollut lupaava, Martti oli aina ensimmäisenä odottamassa harjoitusten alkua. 50-luvulla hän alkoi treenata tosissaan yhdessä muiden tulevien huippujen kanssa.

-Meillä ei aluksi ollut valmentajaa; katsoimme toinen toisiamme. Olimme kaikki työelämässä ja kävimme salilla ennen töiden alkua, usein ruokatunnillakin ja menimme sinne suoraan töistä. Harjoitusolot olivat alkeelliset tähän päivään verrattuina.

-Betonilattialla oli kasa räsymattoja, joita vahtimestari paikkaili. Siihen kun tuli rekiltä alas selälleen, ei ollut tietoa, käveleekö enää koskaan. Silloin oli pakko yrittää aina parhaansa. Jos kohelsi ja teki vähän sinne päin, betonilattia tuli vastaan nopeammin kuin huomasitkaan.

Elastiset

81-vuotias Martti voimistelee edelleen, Tampereen Sisun ”Elastisissa”. Ryhmä syntyi, kun Tampereen Kilpa-Veljien ja Sisun 50-60 -lukujen huippuvoimistelijat aloittivat harjoittelun yhdessä neljänkymmenen vuoden tauon jälkeen.

-Alkuun me oltiin sekaisin kuperkeikasta. Yksi joutui meneen lääkäriin, kun ei huippaus menny ohi. Toiselta meni akillesjänne trampoliinilla ja kolmannelta takareisi, kun koitti puolta volttia.

-Mielikuvitus vetää vanhastaan, että toi on helppo temppu, mutta kun meet koittaan, ei se ookaan.

Myös onnistumisia tulee edelleen.

-Sitähän on niin kuin pikku poika. Aina kun jotain pientä oppii, on ihan taivaissa.

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua