Hyppää pääsisältöön

Suun terveyden yhteys yleisterveyteen

Hammasvälejä puhdistetaan hammaslangalla
Hammasharja, -tahna ja -lanka eivät paljoa maksa, mutta niitä säännöllisesti käyttämällä voi säästää satasia hammaslääkärikuluissa. Hammasvälejä puhdistetaan hammaslangalla Kuva: Yle, Akuutti hampaiden hoito

– Hampaiden kannalta on ideaali, että syö 5-6 kertaa päivässä. Kyllä meidän perheessä yritetään pitää siitä kiinni ja välttää turhaa välinapostelua, kertoo oululainen hammaslääkäri ja kahden pienen tytön äiti Heidi Harinen.

Monet mieltävät, että vain sokeria sisältävät herkut aiheuttavat happohyökkäyksen, mutta esimerkiksi leipäkin on hiilihydraattia:

– Joka kerta, kun laittaa jotain syötävää suuhun – olipa se sitten keksi, leipä tai sipsi – sillä saa happohyökkäyksen aikaan, Harinen muistuttaa.

Muista oma lusikka

Suun terveyden hoitamisen perusperiaatteet ovat melko yksinkertaisia. Säännöllisten ruoka-aikojen lisäksi on tärkeää muistaa ksylitolituotteiden käyttö jokaisen aterian jälkeen.

– Kun lapsi syntyy, hänen suunsa on puhdas. Kun lapselle sitten tulee maitohampaita ja jos niihin tulee reikiä, hän on saanut reikiintymistä aiheuttavan bakteerin jostakin, yleensä omilta vanhemmiltaan tai muilta lasta hoitaneilta, Harinen kertoo.

Hammaslääkäri Heidi Harinen
Hammaslääkäri Heidi Harinen Kuva: Yle, Akuutti heidi harinen

Merkittävä bakteeri hampaiden reikiintymisessä on Streptococcus mutans. Infektio saadaan yleensä 1,5–2,5-vuotiaana.

– Omalla lusikallaan ei kannata ikinä antaa lapselle ruokaa, ettei lapsi saisi bakteeria ja sitä myöten reikiä. Varsinkin jos itsellä on paljon reikiä, oma suuhygienia kannattaa pitää kunnossa, jotta vähentää riskiä tartuttaa bakteeria, Harinen korostaa.

Mutans-streptokokit voivat siirtyä maitohampaista pysyviin hampaisiin esimerkiksi syljen tai hammasharjan kautta. Bakteerien määrää lisäävät muun muassa runsas sokerialtistus, huono suuhygienia sekä oikomislaitteet ja proteesit.

Yllättäviä yhteyksiä

Suutaan kannattaa hoitaa myös sen vuoksi, että suun terveydellä voi olla yllättäviäkin yhteyksiä yleisterveydelle.

– Moni ajattelee, että kun suussa ei ole kipuja, kaikki on kunnossa. Mutta näinhän ei välttämättä ole, koska moni suun infektio voi olla piilevä eikä anna mitään hälytysmerkkejä ennen kuin tilanne akutisoituu, Harinen muistuttaa.

Suun infektio saattaa edesauttaa sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä ja heikentää esimerkiksi diabeteksen ja reumasairauksien hoitotasapainoa. Suunniteltu tekonivelleikkaus tai syöpähoitojen aloittaminen saattaa siirtyä, jos suussa on hoitamattomia infektioita.

– Esimerkiksi syöpädiagnoosi tulee usein tosi yllättäen ja hoidot täytyy aloittaa mahdollisimman pian. Monesti ihmiset tulevat siinä vaiheessa pika pikaa tarkistuttamaan hampaansa ja silloin hoito voi olla aika radikaaliakin. Eli kaikki hampaat, missä on tulehdus tai huono ennuste, joudutaan ottamaan ennen syöpähoitoja pois, varsinkin jos syöpä on pään alueella, Harinen kertoo.

Hampaiden tilanne voi vaikuttaa myös jo tehtyyn tekonivelleikkaukseen:

– Jos tekonivel on jo asennettu ja joudutaankin tekemään hammastoimenpiteitä, ne tehdään puoli vuotta tekonivelen asennuksen jälkeen antibioottisuojassa, jolla pyritään ehkäisemään suun bakteerin pesiytyminen tärkeän nivelen pinnalle, Harinen mainitsee.

Säännöllisesti hammaslääkärille

Hammaslääkärin luona kannattaa siis vierailla säännönmukaisesti.

– Kaikilla tarkastusväli ei välttämättä ole yksi vuosi, vaan oma hammaslääkäri määrittelee välin kullekin sopivaksi. Joillakin se saattaa olla kaksikin vuotta, jos suussa ei ole mitään erityisongelmia, Harinen korostaa.

Tärkein työ hampaiden hyvinvoinnin eteen tehdään kuitenkin kotona.

– Varsinkin pienten lasten vanhempana täytyy muistaa, että on vastuussa omien lastensa hampaiden hoidosta. Lasten hampaidenpesu ei ole aina ihan helppoa tai ongelmatonta, mutta vanhemman täytyy vaan olla systemaattinen ja hoitaa homma kunnialla eikä antaa lapsen päättää, pestäänkö hampaita vai ei, Harinen painottaa.

Hyvänä kotihoitona kannattaa muistaa fluorihammastahnalla harjaus kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan sekä säännöllinen hammaslangan käyttö.

Mutta kumpaa harjaa hammaslääkäri ja pienten lasten äiti suosittelee: tavallista hammasharjaa vai sähköhammasharjaa?

Pieni tyttö pesee hampaitaan sähköhammasharjalla.
Pieni tyttö pesee hampaitaan sähköhammasharjalla. Kuva: Yle, Akuutti lapsi pesee hampaitaan sähköhammasharjalla

– Meillä vanhemmat harjaavat sähköhammasharjalla päivittäin ja myös esikouluikäisellä tytöllä on siihen harjaspää, ja hän harjaa sillä mielellään. Jotkut lapset saattavat kokea, että se tärisee liikaa, mutta onhan se huomattavasti tehokkaampi kuin käsiharja, Harinen korostaa.

Asiantuntija: HEIDI HARINEN, hammaslääkäri

Toimittaja: TITTA VILPA

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila i love me -messuilla.
Risto Laitila i love me -messuilla. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti i love me -messuilla
Ruokaa lautasella
Ruokaa lautasella Kuva: Yle, Akuutti ruokaa lautasella
Kuvassa Andy Hyvönen.
Kuvassa Andy Hyvönen. Kuva: Yle, Akuutti epilepsia
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä