Hyppää pääsisältöön

Syke-gallup: antaisitko läheisesi kieltäytyä hoidosta?

Lääkäri ja hoitajia leikkaussalissa
Lääkäri ja hoitajia leikkaussalissa leikkaussali

Hoitotahto tai hoitotestamentti on henkilön tahdon ilmaisu hänen tulevasta hoidostaan siltä varalta, ettei hän itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa voi ilmaista erityistoiveita hoidon suhteen tai siinä voi kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä.

Valviran mukaan potilaan hoidossa on mahdollisuuksien mukaan noudatettava hänen tekemäänsä hoitotahtoa. Hoitotahdossa ilmaistu kieltäytyminen aktiivisesta hoidosta on lääkäriä ja muuta terveydenhuollon ammattihenkilöä sitova sekä omaisia ohjaava, ellei ole perusteltua syytä epäillä, että potilaan tahto olisi hoitotahdon laatimisen jälkeen muuttunut.

Hoitotahdon ymmärtäminen tai noudattaminen voi olla omaiselle vaikeaa. Gallupissa kysymme, antaisitko läheisesi kieltäytyä hoidosta? Onko sinulla kokemuksia hoitotahdon toteutumisesta suuntaan tai toiseen?

Virallisen hoitotestamenttilomakkeen löydät täältä.

Kommentit