Hyppää pääsisältöön

Teeman elokuvafestivaali 2014!

Teeman elokuvafestivaalin elokuvia.
Teeman elokuvafestivaalin elokuvia. Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvafestivaali 2014

Viisi päivää elokuvan juhlaa 26.–30. marraskuuta 2014.

Teeman elokuvafestivaali valtaa jälleen kanavan marraskuun lopulla. Keskiviikosta sunnuntai-iltaan 26.-30.11. tarjolla on viisi päivää elokuvan juhlaa: parasta uutta elokuvaa, restauroituja klassikkoja, mykkää filmiä ja musiikkielokuvaa, Oscar-voittajia ja ensi-iltoja sekä runsaasti innoittunutta puhetta elokuvasta.

Festivaalin tapahtumasivulta löytyy kaikki tieto festivaalista yhdessä paikassa, muun muassa linkit Areenassa oleviin elokuviin sekä kaikki artikkelit aiheesta.

Tänä vuonna Kirsi Kukkuraisen suunnittelemaan festivaalijulisteeseen (kolmeen sellaiseen!) päätyi Stanley Kubrickin moderni kauhuklassikko Hohto, joka valtasi muutenkin festivaalin: puhe lopullisia tulkintoja pakenevasta Hohdosta paisui ja täytti lopulta melkein koko festivaalin. Kolmipyörä lähti keulimaan!

Teeman elokuvafestivaalin julisteet 2014. Suunnittelu Kirsi Kukkurainen.
Teeman elokuvafestivaalin julisteet 2014. Suunnittelu Kirsi Kukkurainen. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle kirsi kukkurainen
Asiantuntevien Hohto-fanien sekä Hohdon tulkintoja käsittelevän mainion ja hämmentävän Huone 237 -dokumenttielokuvan myötä koko festivaalinkin teemaksi nousi elokuvahulluus. Huone 237 esitetään festivaalin avausiltana ja Hohto lauantaina.

Luvassa on toki muutakin kuin kauhua ja ylitulkintoja. Yksi festivaaliteema ovat erilaiset tarinat rakkaudesta, alusta loppuun ja lopusta alkuun, eri vuosikymmeninä ja eri puolilla maailmaa. Mukana on elokuvia 1920-luvulta 2010-luvulle, Iranista Argentiinaan, suhteiden hauraista aluista kriiseihin, loppuihin ja uusiin alkuihin. Lisäksi muistellaan Philip Seymour Hoffmania, vietetään goottien iltaa, nautitaan musiikista ja heittäydytään filosofisiksi.

Festivaalin avaa Elokuvan tarinan ohjaaja, globaali elokuvahullu Mark Cousins. "Television ainutlaatuisuus, se että se on jokaisen kotona yhtä aikaa, tekee siitä täydellisen välineen elokuvafestivaalille", Cousins sanoo. Näiden sanojen jälkeen nähdään toisen maailmankuulun filmihullun Aki Kaurismäen lyhytelokuva Bluesia Pieksämäen asemalla. Festivaalijuna saapuu Teeman asemalle keskiviikkona 26.11. kello 19 ja jatkaa matkaa sunnuntaina 30.11. puolenyön lähestyessä.

Festivaalilla esitetään 15 pitkää elokuvaa, joista kymmenen on televisioensi-iltoja. Mukana on muun muassa neljä Oscar-voittajaa, kolme dokumenttielokuvaa ja kolme mykkäelokuvaa (niistä uusin vuodelta 2012!). Luvassa on myös runsaasti Festivaalipuhetta: ohjaaja Juha Lehtola puhuu kohteliaisuudesta kauhun tehokeinona ja muistelee omaa mielikuvituskaveriaan Johania, kirjailija Katja Kallio löytää lohtua iranilaiselokuvan yleismaailmallisuudesta, fanit vaeltavat Hohdon labyrinteissä ja Mark Cousins muistuttaa, että elokuvan kulta-aika on juuri nyt.

Teeman elokuvafestivaali 2014: elokuvaohjelmisto

Keskiviikko 26.11. klo 19 alkaen

Juice Leskinen lavalla (1988). Kuva Aki Kaurismäen lyhytelokuvasta Bluesia Pieksämäen asemalla (2012).
Juice Leskinen lavalla (1988). Kuva Aki Kaurismäen lyhytelokuvasta Bluesia Pieksämäen asemalla (2012). teeman elokuvafestivaali 2014,Juice Leskinen,Aki Kaurismäki,Bluesia Pieksämäen asemalla,Teeman elokuvafestivaali,lyhytelokuvat
Bluesia Pieksämäen asemalla (18 min.)
Aki Kaurismäen lyhytelokuva Juice Leskisen kappaleesta Bluesia Pieksämäen asemalla. Kau­ris­mä­ki on vii­meis­tel­lyt 18-mi­nuut­ti­sek­si elo­ku­vak­si tal­len­teen Juice Leskisen yh­tyeen kei­kas­ta Tam­pe­reel­la 1988. La­val­la pii­pah­ta­vat myös Dave Lindholm ja Pantse Syrjä se­kä Matti Pellonpää inst­ru­ment­ti­naan tans­kan kie­li. Tv-ensi-ilta. Klo 19.
Pulp: elämä, kuolema, supermarketit. Ohjaus Florian Habicht.
Pulp: elämä, kuolema, supermarketit. Ohjaus Florian Habicht. Kuva: Yle Kuvapalvelu pulp: elämä kuolema supermarketit
Pulp: elämä, kuolema, supermarketit (Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets) (90 min.)
Florian Habichtin dokumenttielokuva brittipopin kärkinimiin kuuluneen Pulpin jäähyväiskonsertista bändin kotikaupungissa Sheffieldissä joulukuussa 2012. Jarvis Cockerin ohella tutustutaan myös kaupungin ainutlaatuisiin asukkaisiin ja Pulpin intohimoisiin faneihin. Tv-ensi-ilta. klo 19.30.
Danny Lloyd esitti Dannya Stanley Kubrickin elokuvassa Hohto. Yle kuvapalvelu.
Danny Lloyd esitti Dannya Stanley Kubrickin elokuvassa Hohto. Yle kuvapalvelu. huone 237
Huone 237 (Room 237) (102 min.) K16
Stanley Kubrickin Hohto on kerta toisensa jälkeen katsomista kestävä elokuva, joka on pelottavan lähellä täydellisyyttä. Rodney Ascherin dokumenttielokuvassa esitetään joukko toinen toistaan kiehtovampia ja kummallisempia tulkintoja siitä, mitä Hohdossa loppujen lopuksi kerrotaan. Tv-ensi-ilta. Hohto esitetään festivaalilla lauantaina. Klo 21.

Torstai 27.11. klo 19 alkaen

Tohtori Caligarin kabinetti.
Tohtori Caligarin kabinetti. teema. conrad veidt
Caligari – näin kauhu tuli elokuviin (Caligari – wie der Horror ins Kino kam) (52 min.) K7
Rüdiger Suchslandin tänä vuonna valmistuneessa dokumentissa analysoidaan saksalaisen kauhuklassikon Tohtori Caligarin kabinetin syntyhistoriaa ja kulttuurista merkitystä. Suomen-ensiesitys. Klo 19.
Conrad Veidt elokuvassa Tohtori Caligarin kabinetti (1920).
Conrad Veidt elokuvassa Tohtori Caligarin kabinetti (1920). mykkäelokuva
Tohtori Caligarin kabinetti (Das Kabinett des Dr. Caligari) (76 min.) K7
Robert Wienen ekspressionistinen kauhuklassikko vuodelta 1920 upeasti restauroituna versiona. Outo mies kiertää markkinoita unissakävelijän kanssa. Pian aletaan tehdä murhia, ja pikkukaupunki on kauhun vallassa. Restauroidun version ensi-ilta. Klo 20.
This Must Be The Place, ohjaus Paolo Sorrentino.
This Must Be The Place, ohjaus Paolo Sorrentino. Kuva: Yle Kuvapalvelu sean penn
This Must Be The Place (121 min.) K12
Sean Penn tekee huiman roolin Irlantiin erakoituneena omalaatuisena goottirocktähtenä, joka lähtee kiertämään Amerikan sydänmaita ja etsimään isäänsä sota-aikana kiusannutta natsia. Ohjaus Paolo Sorrentino. Tv-ensi-ilta. Klo 21.30

Perjantai 28.11. klo 18 alkaen

Katseeseen kätketty, ohjaus Juan José Campanella.
Katseeseen kätketty, ohjaus Juan José Campanella. Kuva: Yle Kuvapalvelu katseeseen kätketty
Katseeseen kätketty (El secreto de sus ojos) (129 min.) K12
Tyylikäs argentiinalainen Oscar-voittaja kertoo eläkkeellä olevasta rikostutkijasta, joka kirjoittaa romaania 25 vuoden takaisesta murhasta ja vatvoo suurta tunnustamatonta elämänsä rakkautta. Ohjaus Juan José Campanella. Tv-ensi-ilta. Klo 18.
Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance.
Blue Valentine, ohjaus Derek Cianfrance. Kuva: Yle Kuvapalvelu ryan gosling
Blue Valentine (108 min.) K12
Ryan Gosling ja Michelle Williams esittävät avioparia, joka viettää yön poissa tyttären luota yrittäen pelastaa kuolevan avioliittonsa. Leikkisät kohtaukset alkutaipaleelta rinnastuvat nykyhetkeen, jossa suhde on hiipunut pettymyksiin. Riipaisevan rakkaustarinan ohjasi Derek Cianfrance. Tv-ensi-ilta. Klo 20.10.
Hullu Pierrot, ohjaus Jean-Luc Godard. Kuvassa Jean-Paul Belmondo.
Hullu Pierrot, ohjaus Jean-Luc Godard. Kuvassa Jean-Paul Belmondo. jean-paul belmondo
Hullu Pierrot (Pierrot le Fou) (90 min.) K16
"Yhdellä sanalla: tunnetta." Rikkaan vaimonsa jättänyt mies ja gangstereita kartteleva tyttö pakomatkalla Etelä-Ranskan maisemissa huikean kauniissa elokuvassa, joka kuuluu Jean-Luc Godardin uran moniulotteisimpiin ja tunteikkaimpiin töihin. Pääosissa Jean-Paul Belmondo ja Anna Karina, legendaarisessa cameo-roolissa Samuel Fuller. Klo 22.05.

Lauantai 29.11. klo 16 alkaen

Lumikki (Blancanieves)
Lumikki (Blancanieves) lumikki
Lumikki (Blancanieves) (104 min.) K12
Mykkään mutta musiikin täyttämään maailmaan sijoitettu upea, tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta. Hurjan draaman ympäristönä ovat nyt 1920-luvun Andalusian härkätaisteluareenat. Pablo Bergerin elokuva voitti Espanjassa kahdeksan Goyaa, maan tärkeintä elokuvapalkintoa vuonna 2012. Musiikin sävelsi Alfonso Vilallonga. Tv-ensi-ilta. Klo 16.
Elokuva Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura.
Elokuva Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura. ana torrent
Korppi sylissä (Cria cuervos) (110 min.) K12
Mestariohjaaja Carlos Sauran hienoimpiin töihin kuuluva kuvaus kuolemasta, Francon ajan Espanjasta ja vanhempansa menettäneestä surumielisestä tytöstä. Pääosissa Ana Torrent ja Geraldine Chaplin. Vuonna 1976 valmistunut elokuva nähdään nyt pitkästä aikaa televisiossa. Klo 17.50.
Shirley MacLaine lähikuvassa elokuvassa Poikamiesboksi.
Shirley MacLaine lähikuvassa elokuvassa Poikamiesboksi. Poikamiesboksi,Shirley MacLaine,Billy Wilder,teeman elokuvafestivaali 2014
Poikamiesboksi (The Apartment) (125 min.) K12
Peräti viidellä Oscarilla palkittu Billy Wilderin kitkeränsuloinen satiiri jättiyhtiössä päähänpotkitusta poikamiehestä, joka yrittää edetä urallaan lainaamalla asuntoaan johtajien salaisiin lemmentapaamisiin. Pääosissa Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray. Klo 19.35.
Hohto
Hohto teeman elokuvafestivaali 2014
Hohto (The Shining) (115 min.) K16
Stanley Kubrickin moderni klassikko, Stephen Kingin romaaniin perustuva monitulkintainen kauhuelokuva. Jack Torrance lähtee aution hotellin talonmieheksi perheensä kanssa. Hotelli alkaa pian elää omaa elämäänsä, eikä Jackin täysjärkisyydestä ole mitään takeita. Pääosissa Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd ja Overlook-hotelli. Hohtoa käsittelevä dokumenttielokuva Huone 237 esitetään festivaalilla keskiviikkona. Klo 21.50.

Sunnuntai 30.11. klo 15 alkaen

Ovatko pitkät ihmiset onnellisia?, ohjaus Michel Gondry.
Ovatko pitkät ihmiset onnellisia?, ohjaus Michel Gondry. ovatko pitkät ihmiset onnellisia?
Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? (Is the Man Who Is Tall Happy?) (88 min.)
Leikittelevä dokumenttielokuva, jossa omaperäinen elokuvaohjaaja Michel Gondry haastattelee kiisteltyä filosofia, aktivistia ja kielitieteilijää Noam Chomskya animaation keinoin. Aiheena muun muassa elämän tarkoitus. Suomen-ensi-ilta. Klo 15.
George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu
George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu teeman elokuvat
Auringonnousu (Sunrise) (105 min.) S
F.W. Murnaun Yhdysvalloissa ohjaama melodraama, jota pidetään mykkäelokuvan suurimpana saavutuksena. Häikäisevän kauniissa rakkaustarinassa maalla lomaileva kaupunkilaisnainen hurmaa maanviljelijän, joka melkein surmaa vaimonsa. Elokuva sai aivan ensimmäiset parhaan elokuvan, kuvauksen ja näyttelijättären (Janet Gaynor) Oscarit. Klo 16.30.
Nader ja Simin: ero, ohjaus Asghar Farhadi.
Nader ja Simin: ero, ohjaus Asghar Farhadi. Kuva: Yle Kuvapalvelu nader ja simin: ero
Nader ja Simin: ero (Jodaeiye Nader az Simin) (120 min.) K7
Asghar Farhadin koskettava, tarkka ja kiehtova elokuva teheranilaisesta avioparista, joka joutuu eroaikeissa syöksykierteeseen. Iranilainen avioliittodraama palkittiin vuonna 2012 parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarilla. Tv-ensi-ilta. Klo 18.20.
Mestarin Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman).
Mestarin Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman). teeman elokuvafestivaali 2014
Mestari (The Master) (144 min.) K12
Paul Thomas Andersonin mystinen elokuva näyttelijä Philip Seymour Hoffmanin muistoksi. Sotamies palaa rintamalta levottomana ja epävarmana tulevaisuudestaan. Kaikki muuttuu, kun hän tutustuu uuteen uskonlahkoon ja sen karismaattiseen johtajaan. Lahkon johtajaa esittävän Hoffmanin vastapari on Joaquin Phoenix. Tv-ensi-ilta. Klo 20.30.

Bluesia Pieksämäen asemalla (18 min.)
Elokuvafestivaali päättyy siihen mistä se alkoi. Festivaalijuna lähtee asemalta. Klo 22.40.

Festivaalipuhetta: Anna Möttölä muistelee elokuvaa Hohto.
Festivaalipuhetta: Anna Möttölä muistelee elokuvaa Hohto. Kuva: Yle / Kati Sinisalo anna möttölä
Festivaalipuhetta
Elokuvien edellä ja väleissä kuullaan ja nähdään Festivaalipuhetta: Teeman elokuvafestivaalin elokuvista sekä elokuvasta yleensä intoilevat tekijät, tulkit ja näkijät Elokuvan tarinan ohjaajasta Mark Cousinsista Juha Lehtolaan, Maarit Lalliin ja Hohto-elokuvan superfaneihin.

Get Thee Behind Me Satan... katso tästä upea festivaalitraileri.

Elokuvafestivaalin soundtrack

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa