Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

Viikon Kellaribändi Fat Rabbits: Yhtye syntyi tarpeesta saada loistava nimi käyttöön

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Joka viikko valitaan myös Viikon Kellaribändi, joka tällä viikolla on Fat Rabbits.

Fat Rabbits

Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat tällä viikolla Fat Rabbits -yhtyeen seuraavin sanoin:

- Konstailematonta ja raakaa riffitykitystä, joka jyrää väkisin päälle. Hyvä sekoitus kunnon sekoilua ja koossa pitävää energiaa, mistä tulee väkisin mieleen kotimaiset Nyrkkitappelu ja Kumikamelisekä proto-grungen ja sludgeilun amerikkalaiset mestarit, kuten Melvins ja Butthole Surfers.

Milloin ja miten aloititte musan tekemisen?

- Toukokuussa 2014. Fat Rabbits ilmestyi pyytämättä ja yllätyksenä. Jaakko postasi Facebookissa näkemästään unesta, jossa hän ohjasi elokuvaa jonka nimi oli Fat Rabbits. Minun mielestäni nimi oli täydellinen vaikka mille: elokuvalle, mainostoimistolle, tuotantoyhtiölle. Fättärit syntyi siis tarpeesta saada loistava nimi käyttöön! Itselle luontevin ratkaisu oli perustaa bändi, rumpali Pyry sanoo.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Mun mielestä materiaali on koboltin kovaa ainakin siihen nähden, että kaikki kappaleet on tehty vartisssa. Riffikynä ollut terävänä kuin myrkkynuoli ja eikä tuon Pyry-boyn rytmimasiinakaan löysimmästä päästä ole ollut. Masa Kiviniemen tarjoama ala-taajuustyöskentely saostaa tämän mehevän liemen juuri oikean makuiseksi, laulaja-kitaristi Jaakko kertoo.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen live-bändi olette?

- Tiivistettynä: pirun kova! Sanonta "lähti kuin rusakko makuulta" kuvastaa tavoitetilaa, Pyry sanoo.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

- Ei tällaisella meuhkaamisella isoimpia lavoja valloiteta. Mutta se antaa vapauden piut paut välittää ulkoisista paineista. Toivottavasti saamme Fättäreistä elinikäisen harrastuksen ja toivon mukaan siitä seurauksena kutreillemme kulttibändin auran, Pyry kommentoi.

Ketkä ovat esikuvianne?

- Klassiset mölyävät sekoilijat, Primus, Mr.Bungle, System of a down. Olen jo vuosia kuunnellut toisaalta lähinnä Abbaa, Beach Boyssia ja Meshuggahia. Olen huomannut musiikkimakuni menneen vuosi vuodelta raskaampaan suuntaan. Hevi sucks/hevi rules, Jaakko sanoo.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa?

- Jaakko ja minä olemme tehneet biisit pääosin. Masa on niin tuore tapaus, ettei hän ole ehtinyt sävellyksiin kovin paljoa vaikuttaa. Yleensä Jay heittää arvalla riffin ja minä kompin. B-osan kohdalla alkaa visiointi mennä enemmän pallotteluksi. Joskus voidaan jo alusta asti päättää, että tehdään hip hop -biisi tai kesähitti. Usein syntyy kuitenkin jotain ihan muuta mitä lähdettiin hakemaan, Pyry kertoo.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- On ja ei. Luotamme pitkälti höpönlöpön voimaan, mutta osiin kappaleista on tulossa erittäin syväluotaavaa lyriikkaa. Panostamme enemmän ehkä siihen, että sana maistuu hyvältä kuin mitä se tarkoittaa, Jaakko sanoo.

Onko kielellä suuri merkitys?

- On todella hienoa huutaa pää punaisena suomeksi. Mitä sitä rallienglannilla huutelemaan iskulauseita, kuin suomeksikin voi! Kyllä "minä rakastan sinua", jonkun "i laav juun" voittaa 100-0, Jaakko kertoo.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

- Olen etsinyt täydellistä pomppuriffiä vuodesta 2001, aion löytää sen vielä joskus, Jaakko kommentoi.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- YleX:n Viikon kellaribändiksi pääseminen on hienoimpia juttuja tähänastisen bändihistoriani aikana. Päällimmäinen ajatus oli hämmennys. Ei tässä näin pitänyt käydä. Laitoin biisin Kellariin sillä asenteella, että "Ei siitä voi haittaakaan olla". Hups, Pyry sanoo.

Kuuntele biisi alta.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!