Hyppää pääsisältöön

Yle Puhe: Miten sairaalasarjan käsikirjoitus syntyy?

Käsikirjoittaja Petja Peltomaa
Käsikirjoittaja Petja Peltomaa petja peltomaa

Syke-sarjan pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaa vieraili Yle Puheella alkuviikosta kertomassa, mitä 20-osaisen sairaalasarjan syntyminen vaati. (Haastattelu kuunneltavissa Yle Areenassa)

Peltomaan mukaan käsikirjoitusvaihe on pitkä prosessi. Sykkeen kohdalla kesti puoli vuotta, että hahmot alkoivat vähitellen ruumiillistua ja elää omaa elämäänsä.

– Sitten henkilöt alkoivat ikään kuin puhua omaa kieltään päässäni, Petja nauraa.

Petjan mukaan on luontevaa, että käsikirjoittaja on läsnä etenkin tuotantoprosessin alkuvaiheessa, vaikka käsikirjoitusten olisi oltava valmiina jo kuukausia ennen kuvauksia. Etenkin roolihenkilöiden valinnassa käsikirjoittajan on Petjan mielestä tärkeää olla mukana.

– Toisinaan rooleihin valitut näyttelijät haluavat tuoda roolihahmon luonteeseen itse jotakin lisää. Silloin asiasta neuvotellaan. Useimmiten heiltä tulee hyviä ehdotuksia. Sykkeen kohdalla yhteen rooliin tuli näyttelijän työn mukana paljonkin uutta kuvausten aikana, ja sitten veimme hahmoa käsikirjoitustiimissä enemmän siihen suuntaan, Petja kertoo.

Sairaalasarja on kuvattu suurimmaksi osaksi studio-oloissa. Sarjaa varten rakennettiin oma sairaalansa.

– Jos studio olisi ollut steriili, siellä olisi ihan oikeastikin voinut operoida, niin valtava energia käytettiin siihen, että studio todellakin muistutti oikeaa sairaalaa.

Sarjaa tehdessä koko työryhmä halusi ymmärtää sairaalamaailmaa sisältäpäin, ja taustatyötä tehtiin joka vaiheessa paljon. Käsikirjoittajat ja näyttelijät kävivät tutustumassa leikkausosastoihin ja tapasivat lääkäreitä, hoitajia sekä sairaalahenkilökuntaa. Myös lavastus, rekvisiitta-, ja maski- sekä pukuosasto tekivät koko ajan omaa taustatyötään.

– Näistä syntyi sitten vähitellen palasia, jotka muuttuivat käsikirjoituksiksi, jotka lääkärikonsultti tarkisti läpi. Esimerkiksi lääkkeiden nimiä ja lääkemääriä korjailtiin, sillä virheitä riitti… Sitten käsikirjoitukset muuttuivat kuvaustilanteiksi, joissa oli leikkaussalihoitaja ohjeistamassa ja tarkistamassa, että asiat tehdään oikein. Lopulta lääkäri katsoi jaksot vielä leikkausvaiheessa läpi virheiden minimoimiseksi.

Peltomaa kertoo olleensa jo pitkään sairaalasarjojen fani. Hän sairasti lapsuudessa vakavaa astmaa, jonka vuoksi hän vietti paljon aikaa sairaaloissa.

– Olin sosiaalinen tyttö ja piinasin sairaalahenkilökuntaa jutuillani. Muistan kuitenkin, että minua kohdeltiin aina todella hyvin. Hoitajat ottivat minut mukaan katsomaan päivittäisiä rutiinejaan ja pääsin käymään heidän kanssaan eri puolilla sairaalaa.

Petjasta piti itsestäänkin tulla hoitaja. Myöhemmin unelma-ammatti vaihtui lääkäriksi. Vähitellen käsikirjoittajan ura vei kuitenkin naisen mukanaan.

– Vielä kymmenen vuotta sitten naureskeltiin, että ”ai, sairaalasarja Suomessa, never”. Muutama vuosi sitten tuotantoyhtiö kuitenkin ehdotti itse asiaa minulle. Voitte vain kuvitella, kuinka riemuissani olin.