Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kun muuri murtui

Unkarin pääministeri Miklos Nemeth
Unkarin pääministeri Miklós Németh Unkarin pääministeri Miklos Nemeth Kuva: Magic Hour Film dokumenttiprojekti

Oscar-ehdokkaaksikin yltänyt ohjaaja Anders Østergaard (Tintti ja minä) ja Erzsébet Rácz ovat draamadokumentissaan luoneet uudelleen vuoden 1989 unohtuneet tragediat ja entisen pääministerin Miklós Némethin tarinan. Dokumentti avaa harvinaislaatuisen näkymän Berliinin muurin kaatumiseen johtaneen valtapelin keskelle.

Tasan 25 vuotta sitten marraskuussa 1989 Unkarin pääministeri Miklós Németh teki historiallisen päätöksen avata Unkarin ja Itävallan välisen raja-aseman. Némethin päätös aiheutti poliittisen tilanteen kärjistymisen, joka lopulta johti Eurooppaa jakaneen rautaesiripun kaatumiseen. Vuoteen 1989 saakka idän ja lännen rajaa oli vartioitu tarkasti, ja yli tuhat ihmistä oli menettänyt henkensä yrittäessään paeta DDR:stä Länsi-Saksaan paremman elämän toivossa.

Kylmä sota päättyi maailmaa kuohuttaneisiin hetkiin, kun Itä- ja Länsi-Saksaa erottanut Berliinin muuri murtui.

Dokumentin tarina saa alkunsa Unkarin teloitetun pääministerin, Imre Nagyn haudan etsinnästä. Unkarilaiset rakentavat identiteettiään uudelleen Venäjän varjossa. Samoihin aikoihin nuori ekonomisti Miklós Németh valitaan uudeksi pääministeriksi, jonka tehtävänä on nostaa maa taloudellisista vaikeuksista. Uuden pääministerin tekemät päätökset tulevat kuitenkin monelle yllätyksenä, ja pian Németh päätyy poliittisen valtapelin keskelle, kommunistisen puolueen voimallisen otteen alle. Myös nuori itäsaksalainen pariskunta joutuu osaksi Némethin käymää poliittista näytelmää, ja tarinat kietoutuvat yhteen kohtalokkain seurauksin, kun mies ammutaan rajalle.

Dokumentti avaa näkökulman siihen, kuinka historialliset muutokset palautuvat lopulta yksittäisiin inhimillisiin kokemuksiin, ja siihen kuinka myös yhtenäisemmän Euroopan taustalla on henkilökohtaisia ja traagisiakin elämäntarinoita.

Poikkeuksellinen kerrontatapa

Gundula Schafitel menetti aviopuolisonsa pakomatkallaan DDR:stä juuri ennen muurin murtumista.
Gundula Schafitel menetti aviopuolisonsa pakomatkallaan DDR:stä juuri ennen muurin murtumista. Gundula Schafitel menetti aviopuolisonsa pakomatkallaan DDR:stä juuri ennen muurin murtumista. Kuva: Magic Hour Film dokumenttiprojekti

Østergaardin ja Ráczin draamadokumentti ravistelee kerronnan rajoja ja tarjoaa poikkeuksellisen näkymän salaisiin vallan linnakkeisiin vuoropuhelujen ja arkistomateriaalin kautta.

Arkistomateriaalin yhdistäminen uudelleen luotuihin ja näyteltyihin keskusteluihin on uutta myös dokumenttikerronnalle. Elokuvan odotetaan herättävän laajalti keskustelua sisältönsä ja tekotapansa vuoksi.

Yhteinen eurooppalainen ensi-ilta

Dokumentti avaa näyttävästi 23:ssa Euroopan maassa samanaikaisesti keskiviikkona 5.11.2014. Yhteiseurooppalaisella ensi-illalla halutaan juhlistaa Euroopan 25-vuotista yhtenäistä taivalta.

Suomen ensi-iltansa dokumentti saa DocPointin ja Yle TV1 Dokumenttiprojektin yhteissä erikoisnäytöksessä Helsingissä keskiviikkona 5.11. Näytöstä seuraa yleisötilaisuus, jossa keskustellaan elokuvasta ja Euroopan tilasta nyt, 25 vuotta myöhemmin.

Osallistu keskusteluun dokumentista sosiaalisessa mediassa hashtagilla #cphdox1989 ja elokuvan Facebook-sivuilla https://www.facebook.com/picnicaborder.

Jemina Heinonen


Artikkeli liittyy Dokumenttiprojektiin Kun muuri murtui. Elokuva on nähty TV1:ssä vuonna 2014.

(”1989”,Tanska 2014, 90 min)
Ohjaus: Anders Østergaardin, Erzsébet Ráczin
Tuotanto: Magic Hour Films


Aiheesta lisää

Elävän arkiston materiaalia vuodelta 1989

DDR avaa rajansa, TV-uutiset 10.11.1989

DDR - synty ja olemus 10.11.1989

DDR - kuohunnan taustaa 4.12.1989

Toimituksen koostama: DDR - työläisten ja talonpoikien tasavalta

Muurin murtuminen vapautti kielletyt elokuvat Berliinissä, Yle A-studio 19.2.1990

Vuosi 1989 kuvina

https://www.ullsteinbild.de/thenandnow/berlin_wall.html (Ullsteinbild)

http://www.huffingtonpost.com/2009/11/08/berlin-wall-photos-a-look_n_350263.html (Huffington Post)

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa