Hyppää pääsisältöön

Esko Roine ja sammumaton esiintymisvietti

Tampereen Johanneksen kansakoulussa valmistaudutaan 50-luvun alussa tiernapoikiin. Suuri osa pojista tekee kaikkensa, ettei joutuisi näyttämölle, mutta yksi poika tekee kaikkensa, että saa roolin. Hän ei pääse. Pettynyt pojankloppi on Esko Roine.

Esko Roine
Esko Roine Kuva: YLE kahden polven treffit

Esko, 70 v.

  • Vahvin nuoruusmuisto: ”Ainoa oppi, joka koulajoista on jäänyt osaksi työminääni, on puheilmaisua opettaneen Niilo Kuukan metodi artikulaatioharjoituksineen…Niitä toistan tänä päivänäkin ennen näyttämölle menoa. ”Vapaamuurari Raulin leirilauluja ja raparperilirua reilu litra”.
  • Julkinen pahe: 70-vuotias Roine on työhullu. Tänä vuonna hän esiintyy noin 250:ssa näytöksessä kolmessa teatterissa. ” Joitakin sitoumuksia on myös tulevaisuuteen, mutta ikää alkaa olla mittarissa sen verran, että on sanottava, että kyllä mä tulla voin, jos mä elän.”

Se on ensimmäinen ja lähes ainoa kerta, kun Esko Roine ei saanut haluamaansa roolia. Kun Roine muutama vuosi sitten tapasi vanhan kansakoulunopettajansa, hän selvitti syyn.

-Kysyin, että anteeks, miks mä en saanu roolia. Opettaja vastasi rehellisesti, että "koska sinä olit niin huono".

Lopulta hän kuitenkin pääsi mukaan tiernapoikiin avustavaan rooliin laulamaan, ja sai kotona isältään näyttelijäntyöhön liittyvän ohjeen:

-Kuule poika, kyllä se on niin, että jos näyttämölle menee, niin siellä täytyy uskaltaa myös olla, Esko Roine kertoo Eija Mäkisen ja Annika Grahnin kirjoittamassa muistelmateoksessa ESKO ROINE.

Koko elämä teatteria

Esko Roineen isä oli legendaarinen näyttelijä Eero Roine. Lapsuudenkodissa Tampereella keittiön pöydän ääressä ovat istuneet niin monet näyttelijäkuuluisuudet kuin viihdelegendatkin.

Esko oli teatteriperheen kuopus eikä tosissaan koskaan edes miettinyt muuta uraa. Myös sisaret Eila ja Liisa päätyivät näyttelijänuralle.15-vuotiaana Esko pääsi avustajaksi Vartiovuoren kesäteatteriin ja pari vuotta myöhemmin hän jätti oppikoulun kesken pyrkiäkseen teatterikouluun.

-Joskus myöhäispuberteetissa ajattelin, että pitäisikö kuitenkin käydä koulunsa loppuun, mutta se ajatus hylättiin. Yritin ajatella koko elämäni valmiiksi sillä lailla, että näyttelijänä en tarvitse jatko-opintoja; äkkiä vaan armeijaan että saa sen alta pois ja sitten teatterikouluun, Roine kertoi Yle Teeman Arkistovieraana-ohjelmassa 70-vuotispäivänsä kynnyksellä syksyllä 2014.

Esko Roine valmistui vuonna 1966 ja on siitä lähtien näytellyt intohimoisesti ja äärettömän ahkerasti, myös vuosina, jolloin toimi teatterinjohtajana Tampereella. Eläkkeellä tahti on vain kiihtynyt, Roine esiintyy parhaillaan kolmessa näytelmässä; esityksiä kertyy tänäkin näytäntövuonna noin 250.

200:n roolin mies

Roine on tehnyt noin 200 teatteriroolia ja ollut mukana noin 300:ssa tv-show'ssa. Koomikko-Roine muistetaan esimerkiksi Merirosvoradiosta ja Reinikaisesta. Teatterissa hänelle itselleen tärkeitä rooleja ovat olleet mm. Helsingin Kaupunginteatterin Mestariluokka, Tampereen Työväen Teatterin Kauppamatkustajan kuolema ja Tampereen Teatterin Pitkän päivän matka yöhön.

Mistä sitten syntyy loputon rakkaus näyttelemiseen?

-On hyvin palkitsevaa, kun saa olla mukana sellaisessa esityksessä, josta aistii, että siitä pidetään. Tuntee antavansa nautinnon hetkiä katsojille.

Reinikainen Elävässä arkistossa

  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua