Hyppää pääsisältöön

Juutalaisten tarina

Sigmund Freudin silmälasit. © Oxford Film & Television
Sigmund Freudin silmälasit. © Oxford Film & Television Kuva: Sigmund Freudin silmälasit. © Oxford Film & Television juutalaisten tarina

Viisiosaisessa sarjassa historioitsija Simon Schama perehtyy juutalaisten historiaan ja hetkiin, joina juutalaisten kohtalo on nivoutunut yhteen koko maailman kohtalon kanssa. Schama matkustaa ympäri maailmaa, New Yorkista Odessaan, Berliinistä Jerusalemiin etsimässä vanhoja ja uusia tarinoita.

Kuvassa Simon Schama Temppelivuorella Jerusalemissa.
Kuvassa Simon Schama Temppelivuorella Jerusalemissa. Kuva: Kuvassa Simon Schama Temppelivuorella Jerusalemissa. © Oxford Film & Television juutalaisten tarina
Osa 1: Maailman alussa. Simon Schama aloittaa suuren kertomuksensa juutalaisista ja heidän maailmanhistoriallisesta merkityksestään yli 4000 vuoden takaa. Juutalaiset muuttivat maailmaa valitsemalla yhden ainoan Jumalan ja keksimällä uskonnon, jota voi kuljettaa mukanaan kirjan muodossa. Kuinka tutkijat arvioivat Raamatun kertomusten todenperäisyyttä?

Osa 2: Uskovien seurassa. Toisessa osassa seurataan juutalaisten vaiheita läpi keskiajan aina renessanssiin asti. Millaisissa suhteissa juutalaiset olivat tuohon aikaan kristittyjen ja muslimien kanssa?

Osa 3: Uskon hyppy. Simon Schaman tarkastelukohteena on nyt juutalaiskansassa ilmenevä luomisvoima. Sen ansiosta he aikoinaan pääsivät irti ghetoista ja ryhtyivät rakentamaan modernia yhteiskuntaa.

Osa 4: Sateenkaaren takana. Itä-Euroopan juutalaisten joukkomuutto Amerikkaan toi monille paremman elämän ja muutti myös Amerikkaa. Osa muuttajista lähti seuraamaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden perinnettä, kun taas toiset innokkaasti omaksuivat amerikkalaisen yrittäjähengen.

Osa 5: Paluu. Miten juutalaisten kansanmurha toisen maailmansodan aikana vaikutti muuhun maailmaan? Entä kuinka Israelin valtion perustaminen on näkynyt ja näkyy yhä koko maailman poliittisessa kentässä?

  • Juutalaisten tarina (The Story of the Jews) Britannia 2013 Tuotanto BBC.

Lahjapaketit 2014

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa