Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen RSO - pasunisti Line Johannesen

RSOn pasunisti Line Johannesen
RSOn pasunisti Line Johannesen Kuva: Sandra Saulo/YLE pasunisti,muusikot,line johannesen

Norjalainen pasunisti Line Johannesen on soittanut Radion sinfoniaorkesterin riveissä vuodesta 2006. Koesoitto toi pasunistin Suomeen. "Voitin koesoiton - ja niin siinä kävi, etten ollut lainkaan valmistautunut siihen. Yhtäkkiä elämässä tapahtui yllättävä käännekohta", Line kertoo.

Norjalaisena hän kaipaisi, että Suomesta löytyisi hieman enemmän tasoeroja. "Suomi on niin kovin tasainen, ei ole kukkuloita tai vuoria", hän naurahtaa. "Mutta teillä on järviä ja ne ovat ihania." Ahkeralle kuntoilijalle Nuuksion maisemat ja Töölönlahti ovat tulleet tärkeiksi. Line nauttii myös kutomisesta. "Kutominen on konkreettista, luovaa tekemistä, käden jäljen näkee heti. Se on hyvää vastapainoa soittamiselle, jossa välillä liikutaan aika abstrakteissa maailmoissa."

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.